1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  category-image

  Wat als het niet lukt?

  Oorzaken en oplossingen wanneer zwanger worden niet lukt

  Terug

  Wat als het niet lukt?

  Geschreven door: ZP® - Magazine
  ZP® - MagazineGeschreven door: ZP® - Magazine
  Lukt het maar niet om zwanger te worden? Uit onderzoek zal veelal blijken waaraan dat ligt. De uitslag is bepalend voor de behandeling die jouw kans op een zwangerschap vergroot. Gelukkig zijn er voor de meeste oorzaken goede behandelingen beschikbaar, wat dus betekent dat je de hoop nog niet hoeft op te geven. Lees hier meer over oorzaken en vruchtbaarheidsbehandelingen wanneer zwanger worden niet lukt.

  Wanneer de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap bekend is, kan er worden gekeken naar een geschikte vruchtbaarheidsbehandeling.

  Oorzaken verminderde vruchtbaarheid

  Verminderde vruchtbaarheid kan verschillende oorzaken hebben. Dit kunnen medische oorzaken zijn zoals endometriose, eileider afwijkingen en PCOS. Ook kan het aan de leefstijl liggen, factoren zoals roken, alcohol en overgewicht kunnen vruchtbaarheid sterk beïnvloeden.

  Daarnaast kan leeftijd een rol spelen, wanneer je 35 jaar of ouder bent neemt de vruchtbaarheid sterk af. In enkele gevallen (1%) is er sprake van een vervroegde overgang. Ook is het mogelijk dat er wel een zwangerschap ontstaat maar dat deze niet levensvatbaar is of eindigt in een [miskraam](miskraam(. In dat geval kan er sprake zijn van een molazwangerschap of herhaalde miskramen.

  De oorzaak van een uitblijvende zwangerschap ligt niet altijd aan de vruchtbaarheid van de vrouw. Bij één op de drie stellen - waarbij sprake is van verminderde vruchtbaarheid - ligt de oorzaak bij het sperma. De kwaliteit, beweeglijkheid en hoeveelheid zaad is van groot belang voor de bevruchting.

  Vruchtbaarheidsbehandelingen

  Gelukkig zijn er veel oplossingen wanneer je niet op de natuurlijke manier zwanger kunt worden. De keuze voor een vruchtbaarheidsbehandeling is volledig afhankelijk van de oorzaak van het uitblijven van de zwangerschap.

  IUI, IVF en ICSI

  Zijn de zaadcellen van je partner van mindere kwaliteit? Of kan er helemaal geen oorzaak worden gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap? Dan kan IUI een oplossing zijn. Hierbij worden de beste zaadcellen, na bewerking in het laboratorium, in jouw baarmoederholte ingebracht. Indien IUI na 6 pogingen niet tot een zwangerschap leidt, kan IVF een goede optie zijn. Bij IVF start je met een hormoonbehandeling, zodat meerdere eicellen tegelijk rijpen. Dan komen zaadcellen en eicellen samen in een kweekschaaltje (IVF) en worden maximaal 2 embryo’s teruggeplaatst.

  Tip: Na de kunstmatige inseminatie kun je deze conceptie cup gebruiken. Klinisch bewezen om de kansen op zwangerschap te vergroten met 48% door 300% meer zaadcellen naar de baarmoedermond te duwen.

  Een vruchtbaarheidsbehandeling die op IVF lijkt, is ICSI. Bij IVF worden 100.000 zaadcellen bij een eicel geplaatst, er is dan verder geen invloed op welke zaadcel de eicel daadwerkelijk bevrucht, dit gaat vanzelf. Bij ICSI zijn het geen 100.000 zaadcellen, maar één zaadcel. Waar bij IVF de bevruchting verder vanzelf gaat, werkt dit bij ICSI op een andere manier. De zaadcel met de beste kwaliteit wordt namelijk direct in de eicel geïnjecteerd. Als jouw partner wel sperma produceert maar dit niet naar buiten komt, kan spermapunctie geadviseerd worden. Het zaad wordt via punctie uit de bijbal of zaadbal gehaald. Daarna volgt een ICSI-behandeling.

  Eileideroperatie

  Ook kan een afwijking aan de eileider ervoor zorgen dat een zwangerschap uitblijft. In dat geval kan eileideroperatie helpen om zwanger te worden. Gemiddeld worden vrouwen na een eileideroperatie binnen een jaar zwanger.

  Clomid en ovulatie-inductie

  Ligt de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap bij een onregelmatige cyclus, het ontbreken van een eisprong of PCOS? Dan kan het medicijn Clomid uitkomst bieden. Clomid stimuleert het krijgen van een eisprong, waardoor de kans op een zwangerschap groter wordt. Ook kan ovulatie-inductie helpen om de eisprong bij een onregelmatige cyclus op te wekken.

  Eiceldonatie

  Indien er sprake is van een vervroegde overgang of de eicellen ongeschikt zijn, kan je door middel van eiceldonatie toch zwanger worden. Jouw donor zal dan een hormoonbehandeling ondergaan en jij krijgt medicatie om jouw baarmoederslijmvlies dikker te maken. Daarna wordt de bevruchte eicel bij jou teruggeplaatst.

  Overige behandelingen

  Naast vruchtbaarheidsbehandelingen, zijn er ook andere behandelingen die zwanger worden kunnen bevorderen, bijvoorbeeld osteopathie en acupunctuur.

  Hier vind je meer informatie over de oorzaken van het uitblijven van een zwangerschap en vruchtbaarheidsbehandelingen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard