1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Eileideroperatie

  Gepubliceerd op: 11-19-2019Bewerkt op: 7-17-2020
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-19-2019Bewerkt op: 7-17-2020
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Een vrouw heeft twee eileiders. Deze zorgen ervoor dat zaadcellen en eicellen in de baarmoeder terechtkomen. De eileiders hebben twee belangrijke onderdelen: de vangarmpjes (fimbria) en de trilharen. De vangarmpjes zorgen ervoor dat de eicel wordt opgevangen en in de eileider terecht komt. De trilharen zorgen ervoor dat de bevruchte eicel daadwerkelijk naar de baarmoeder worden vervoerd. In sommige gevallen is er sprake van een afwijking van de eileider. Deze eileiderafwijkingen kunnen bijvoorbeeld verklevingen, beschadigde trilharen of afsluiting van de eileiders zijn.

  Wanneer een eileideroperatie?

  Wanneer er aanwijzingen zijn dat er sprake kan zijn van een eileiderafwijking, wordt er onderzoek gedaan om dit vast te stellen. Door middel van een baarmoederfoto worden de baarmoeder en eileiders in beeld gebracht. Ook wordt er contrastvloeistof in de baarmoedermond gespoten, hierdoor kan door middel van een röntgenfoto worden gekeken of de vloeistof goed doorloopt. Dit onderzoek kan uitwijzen dat er sprake is van een afwijking aan de eileider. Soms wordt gekozen om dit onderzoek te laten vallen en gelijk voor een kijkoperatie te kiezen omdat dit in de meeste gevallen uiteindelijk toch moet worden uitgevoerd.

  Eileideroperatie

  Wanneer het onderzoek heeft uitgewezen dat er sprake is van een afwijking, wordt er vaak een laparoscopie uitgevoerd om de afwijking beter te kunnen bekijken. Een laparoscopie is een kijkoperatie. De gynaecoloog kan dan door middel van een kijkbuis de eileiders van dichtbij bekijken. Tijdens deze kijkoperatie kan ook een hysteroscopie worden uitgevoerd. Dit is ook een kijkoperatie, maar er kunnen dan tegelijkertijd ingrepen worden verricht, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van verklevingen of endometriose.

  Zwanger worden

  Na een eileideroperatie neemt de kans op zwanger worden weer toe. Artsen zeggen zelfs dat een na eileideroperatie de kans op een zwangerschap hoger is dan na een Ivf-behandeling. Er moet wel rekening worden gehouden met de reden van de eileideroperatie. Wanneer bijvoorbeeld de trilharen beschadigd zijn, kan dit nog steeds effect hebben op het zwanger worden. De trilharen kunnen niet hersteld worden. Gemiddeld worden vrouwen na een eileideroperatie binnen een jaar zwanger.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard