1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  IUI (Intra-Uteriene Inseminatie)

  Gepubliceerd op: 11-6-2019Bewerkt op: 5-18-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-6-2019Bewerkt op: 5-18-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Wanneer zwanger worden niet vanzelf gaat, zijn er een aantal vruchtbaarheids-behandelingen die hierbij kunnen helpen. Een daarvan is IUI: Intra-Uteriene Inseminatie. Maar wat houdt deze manier van kunstmatige inseminatie precies in?

  Bij kunstmatige inseminatie gebeurt de bevruchting op een natuurlijke wijze, alleen wordt het zaad niet tijdens de geslachtsgemeenschap naar binnen gebracht, maar op een kunstmatige manier, dit kan bijvoorbeeld met een slangetje of een spuit.

  Is IUI hetzelfde als kunstmatige inseminatie?

  IUI is niet hetzelfde als kunstmatige inseminatie, maar het is een vorm van kunstmatige inseminatie. Intra-Uteriene Inseminatie betekent letterlijk dat het zaad bij de baarmoeder naar binnen wordt gebracht, dit gebeurt op het meest vruchtbare moment. Hiervoor wordt de eisprong met een hormooninjectie opgewekt, zodat het insemineren kan worden gepland op het meest optimale moment. Ook kan er worden gekozen voor gestimuleerde IUI, waarbij de eicellen door middel van hormonen gaan groeien, hierdoor kan de kans op een bevruchting groter worden. Bij IUI wordt het zaad eerst bewerkt voordat het bij de baarmoeder naar binnen wordt gebracht. Doordat het direct bij de baarmoeder naar binnen wordt gebracht, wordt het zaad op weg geholpen en hoeft het de weg naar de baarmoeder niet meer af te leggen wat net het verschil kan maken om wel zwanger te worden.

  Wanneer kom je in aanmerking voor IUI?

  Wanneer zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt, is IUI een van de vruchtbaarheidsbehandelingen die je kunt overwegen. In de volgende situaties kan IUI een uitkomst zijn:

  • Wanneer niet alle zaadcellen van goede kwaliteit zijn. Bij IUI worden alleen de goede zaadcellen geselecteerd en ingebracht.
  • Wanneer er geen verklaring kan worden gevonden voor een uitblijvende zwangerschap.
  • Wanneer het baarmoederslijmvlies (cervixslijm) de zaadcellen tegenhoudt. In dit geval kan het zaad de baarmoeder niet via de baarmoederhals bereiken.

  Hoe groot is de kans op een zwangerschap bij IUI?

  De kans op een zwangerschap is afhankelijk van verschillende factoren; zoals de leeftijd van de vrouw, de zaadkwaliteit van de man en de reden van het uitblijven van de zwangerschap.

  De kans op een zwangerschap door middel van IUI ligt gemiddeld rond de 10% per poging, want de bevruchting moet nog plaatsvinden. Daardoor zijn vaak meerdere IUI-behandelingen nodig. 25% van de stellen die IUI hebben ondergaan waren na 3-6 behandelingen zwanger. Indien IUI na 6 pogingen niet tot een zwangerschap leidt, kan IVF een goede optie zijn.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard