1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Vervroegde overgang

    Gepubliceerd op: 11-18-2019Bewerkt op: 10-1-2020
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-18-2019Bewerkt op: 10-1-2020
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Normaal gesproken stopt de menstruatie wanneer een vrouw 50-plus is. Op dat moment begint de overgang, ofwel menopauze. 1% van de vrouwen raakt voor haar 40e levensjaar al in de overgang. Dit noemen we een vervoegde overgang. Wat is een vervroegde overgang precies en welke gevolgen heeft het voor een kinderwens?

    Wat is een vervroegde overgang?

    Opvliegers, nachtelijk zweten en een onregelmatige menstruatie zijn typische overgangsklachten. Voor je 40e is dit nog een ver van je bed show en iets waar je de komende tijd waarschijnlijk nog niet mee te maken krijgt. Toch krijgt 1% van de vrouwen last van deze klachten voor hun 40e, omdat ze vervroegd in de overgang raken. Deze vervroegde overgang wordt ook wel prematuur ovarieel falen (POF) of premature ovariële insufficiëntie (POI) genoemd.

    Oorzaken vervroegde overgang

    De leeftijd waarop je in de overgang komt wordt deels door erfelijkheid bepaalt. Wanneer je eigen moeder vroeg in de overgang is geraakt, is de kans groter dat jij ook eerder in de overgang komt. Daarnaast kan roken invloed hebben op de overgang, wanneer je rookt heb je 59% kans om voor je 45e levensjaar in de overgang te komen.

    Diagnose vervroegde overgang

    Wanneer je het vermoeden hebt dat je vervroegd in de overgang bent, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Je huisarts zal dan kijken naar de medische verleden en de overgang van familieleden bespreken. Daarna kan met bloedonderzoek worden gekeken of je daadwerkelijk vervroegd in de overgang bent. Wanneer dit het geval is worden er hoge hoeveelheden FSH en LH en lage hoeveelheden oestrogeen in het bloed gevonden. Wanneer er bloedonderzoek wordt gedaan moet je minimaal 1 maand gestopt zijn met anticonceptie zoals de pil. Daarnaast kan er een chromosoomonderzoek worden gedaan door middel van bloedonderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de aanwezigheid van een fragiele-X aandoening, welke voor een vervroegde overgang zorgt.

    Vervroegde overgang en een kinderwens

    Een vervroegde overgang kent vele gevolgen voor een kinderwens. Toch zijn er verschillende manieren om deze kinderwens toch te vervullen.

    Eiceldonatie

    Wanneer je het woord overgang hoort, denk je gelijk dat je een zwangerschap wel kunt vergeten. Je bent immers in de overgang, waardoor er geen (of een onregelmatige) menstruatie plaatsvindt, en dus geen eisprong. Het is daardoor niet mogelijk om je eigen baby te kunnen dragen. Daarentegen is het wel mogelijk om door middel van een eiceldonatie van een eiceldonor toch nog zelf zwanger te kunnen worden. Dit is een persoonlijke keuze en moet goed overwogen worden. Wanneer jij en je partner kiezen voor eiceldonatie, is het van belang dat er een eiceldonor wordt gevonden die open staat voor IVF. Je kunt kiezen voor een donor uit je eigen omgeving of een donor van de eicelbank. De eicel wordt daarna samengebracht met het zaad van je partner, waarna het embryo bij jou wordt teruggeplaatst.

    Adoptie

    Daarnaast is er ook de keuze om een kindje te adopteren. Bespreek dit eerst goed met je partner, jullie komen namelijk voor veel keuzes te staan. Daarnaast komen er veel kosten bij kijken en kan de adoptieprocedure een paar jaar duren.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard