1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Kwaliteit sperma

  Gepubliceerd op: 11-11-2019Bewerkt op: 7-13-2020
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-11-2019Bewerkt op: 7-13-2020
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  De kwaliteit, beweeglijkheid en hoeveelheid zaadcellen is van groot belang voor de bevruchting. Wanneer de man ejaculeert moet er nog veel gebeuren voordat de zaadcel de eicel daadwerkelijk kan bevruchten. De zaadcel is dan nog ongeveer 15 centimeter verwijdert van de eicel, er kan dan nog veel gebeuren waardoor de zaadcel de eicel niet bereikt.

  Welke factoren beïnvloeden sperma?

  De volgende factoren zijn van invloed op het sperma, waardoor verminderde vruchtbaarheid kan ontstaan. Wanneer het niet lukt om binnen een jaar zwanger te worden, wordt het sperma van de man onderzocht.

  Beweeglijkheid zaadcellen

  De zaadcellen moeten voldoende bewegen om uiteindelijk bij de eicel te kunnen komen. Er zijn verschillende soorten zaadcellen: zaadcellen die in een richting bewegen, zaadcellen die in meerdere richtingen bewegen, zaadcellen die slechts hun staart bewegen en zaadcellen die helemaal niet bewegen.

  Aantal zaadcellen

  Wanneer er geen goede hoeveelheid zaadcellen aanwezig is in het sperma is de kans op een bevruchting kleiner. Hierbij wordt gekeken naar het aantal zaadcellen per mililiter sperma.

  Aantal zaadlozingen

  Hierbij geld niet: hoe meer zaadlozingen, hoe meer kans op een zwangerschap. Wanneer er zaadlozingen achter elkaar plaatsvinden, gaat de kwaliteit per zaadlozing achteruit. Wacht daarom eerst 36 uur en probeer maximaal 3 tot 5 keer per week te ejaculeren.

  Temperatuur scrotum

  Om de beste kwaliteit zaad te garanderen is het van belang dat het scrotum een temperatuur heeft van 35 graden Celsius. Wanneer de temperatuur van het scrotum omhooggaat, kan dit effect hebben op de kwaliteit van het zaad. De temperatuur kan stijgen door meerdere factoren. Bijvoorbeeld het dragen van te strak ondergoed, langdurig zitten en hoge temperaturen van een bad of sauna.

  Kwaliteit zaadcellen

  Hierbij wordt gekeken naar de levendigheid en vorm van de zaadcellen. Sommige zaadcellen zijn al dood na het ejaculeren of hebben een afwijkende vorm.

  Overmatig sporten

  Wanneer je overmatig sport kan dit een negatief effect hebben op je vruchtbaarheid. Ook anabolen steroïden kunnen hier invloed op hebben. In beide gevallen wordt er minder testosteron aangemaakt.

  Alcohol, roken en drugs

  Wist je dat het drinken van meer dan twee glazen alcohol per dag negatieve invloed heeft op de kwaliteit van zaadcellen? Ook roken en drugs kunnen zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid.

  Overige factoren

  Naast de bovenstaande factoren kunnen ook stress, medicijnen of een tekort aan vitamines voor verminderde vruchtbaarheid zorgen. Een gezonde leefstijl kan al zorgen voor veel verbetering.

  Vruchtbaarheidsbehandelingen

  Gelukkig is er veel mogelijk op het gebied van vruchtbaarheid. Wanneer zwanger worden binnen een jaar niet lukt kunnen vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IUI ICSI, IVF of een spermapunctie uitkomst bieden.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard