1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    ICSI

    Gepubliceerd op: 11-6-2019Bewerkt op: 11-26-2021
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-6-2019Bewerkt op: 11-26-2021
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Wanneer het niet lukt om op een natuurlijke manier zwanger te worden, zijn er een aantal opties die ervoor kunnen zorgen dat je wél zwanger raakt. Eén van deze mogelijkheden is ICSI. Maar wat houdt deze vruchtbaarheidsbehandeling precies in?

    ICSI staat voor intracytoplasmatische sperma injectie. Er wordt meestal voor deze vruchtbaarheidsbehandeling gekozen wanneer niet alle zaadcellen van de man van de juiste kwaliteit zijn. Om er zeker van te zijn dat de eicel met het juiste zaad wordt bevrucht, wordt één sterke zaadcel geselecteerd om de eicel kunstmatig te bevruchten. Wanneer de kunstmatige bevruchting heeft plaatsgevonden, wordt de bevruchte eicel in de baarmoeder van de vrouw geplaatst.

    Hoe gaat een ICSI-behandeling in zijn werk?

    Wanneer je voor ICSI kiest, zijn er 3 stappen die worden doorlopen voordat een zwangerschap kan ontstaan.

    1. Hormoonbehandeling

    Voordat de eicel bevrucht kan worden wordt er zoveel mogelijk aan gedaan om te zorgen dat de kans van slagen het grootst is. Normaal gesproken is er slechts één eicel rijp voor bevruchting. Om de kans te vergroten en je vruchtbaarheid te stimuleren krijg je een hormoonbehandeling, de hormonen injecteer je dan zelf gedurende een bepaalde periode. Deze hormonen zullen dan de eierstokken stimuleren zodat er meer eicellen rijp worden - dit kan oplopen tot 10 rijpe eicellen. Door middel van een vaginale echo kan worden gekeken of de eicellen klaar zijn met rijpen.

    1. Punctie, zaadproductie en bevruchting

    Zodra de eicellen rijp zijn, kunnen deze uit de baarmoeder worden gehaald zodat ze bevrucht kunnen worden in het laboratorium. De eicellen worden door middel van een punctie uit de baarmoeder gehaald. Hierbij prikt de arts met een dunne naald door de wand van de vagina en kunnen de eicellen worden ‘opgezogen’. Nu de eicellen klaar zijn voor bevruchting moeten alleen de zaadcellen nog worden geleverd. In het laboratorium worden alleen de beweeglijke zaadcellen geselecteerd voor de bevruchting. Daarna wordt elke eicel met één zaadcel samengebracht en zal de bevruchting plaatsvinden. Dit proces duurt een aantal dagen. Wanneer de eicellen bevrucht zijn, zullen de embryo’s worden beoordeeld of ze geschikt zijn voor terugplaatsing. Alleen embryo’s met een normale ontwikkeling komen in aanmerking voor terugplaatsing. Wanneer er meerdere embryo’s geschikt zijn, kunnen deze worden ingevroren voor een eventuele toekomstige poging.

    1. Terugplaatsing

    Ongeveer drie dagen na de punctie wordt het embryo met de beste kwaliteit teruggeplaatst in de baarmoeder. In sommige gevallen komt het voor dat er 2 embryo’s worden teruggeplaatst, vanwege leeftijd of het aantal eerdere vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF. Het embryo wordt in een katheter geplaatst welke bij de vagina naar binnen wordt gebracht. Het terugplaatsen doet geen pijn. Wanneer er sprake is van een succesvolle innesteling, is de ICSI-poging gelukt en ben je zwanger.

    Wat is het verschil tussen IVF en ICSI?

    Het principe van IVF en ICSI is hetzelfde: het kunstmatig bevruchten van een eicel in een laboratorium. Het verschil zit in het aantal zaadcellen en de mate van invloed op het daadwerkelijk bevruchten van de eicel. Bij IVF worden 100.000 zaadcellen bij een eicel geplaatst, er is dan verder geen invloed op welke zaadcel de eicel daadwerkelijk bevrucht, dit gaat vanzelf. Bij ICSI zijn het geen 100.000 zaadcellen, maar één zaadcel. Waar bij IVF de bevruchting verder vanzelf gaat, werkt dit bij ICSI op een andere manier. De zaadcel met de beste kwaliteit wordt namelijk direct in de eicel geïnjecteerd.

    Hoe groot is de kans op een zwangerschap na een ICSI-behandeling?

    Het doel van de vruchtbaarheidsbehandeling is een zwangerschap, maar helaas lukt dit niet bij elke kunstmatige bevruchting. Factoren die hierbij een rol kunnen spelen zijn bijvoorbeeld je eigen gezondheid en je leeftijd. De gemiddelde kans op een zwangerschap door middel van ICSI is 25 procent.

    Wordt een ICSI-behandeling vergoed door de zorgverzekering?

    Anno 2019 worden er in het basispakket drie vruchtbaarheidsbehandelingen vergoed. De poging telt alleen wanneer er sprake is van een succesvolle punctie. Ook het invriezen van de overgebleven embryo’s valt onder de vergoeding.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard