1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Bevruchting

  Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 5-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 5-23-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  De bevruchting is een magisch moment waarop een spermacel een eicel bevrucht. Door deze samensmelting is het begin ontstaan van een nieuw leven in de baarmoeder! Hier lees je alles over de bevruchting, oftewel de conceptie.

  Tijdens iedere menstruatiecyclus komt er een rijpe eicel vrij bij de eisprong van die maand. Hierna komt de eicel in de eileider terecht, waar de bevruchting kan plaatsvinden. Wil je zwanger worden, dan moet dit snel gebeuren, aangezien een rijpe eicel maar anderhalve dag leeft en 12 uur lang hoog vruchtbaar is. Hierna wordt de vruchtbaarheid geleidelijk verminderd, totdat hij helemaal afsterft. Als de eicel bevrucht wordt, ontstaat er een zygote die zich doorontwikkelt tot een embryo.

  Verloop van de bevruchting

  De zaadcellen

  Wanneer er een zaadlozing plaatsvindt in de vagina, komen er wel miljoenen zaadcellen vrij. Daarbij maken alleen de sterkste en snelste spermacellen kans om de eicel te bevruchten. Deze zaadcellen zwemmen via de baarmoedermond en de baarmoeder zo naar de eileiders, wat slechts enkele honderden zullen halen. Eenmaal aangekomen in de eileiders kan de bevruchting nog wel 24 uur duren.

  Zo’n honderd zaadcellen zullen in de directe buurt van de eicel kunnen komen. Hier zal uiteindelijk maar één zaadcel kunnen doorboren, waarna eicel en zaadcel beide celkernen versmelten. Dit is dan de bevruchting of conceptie!

  Zygote

  De uiteindelijke bevruchte eicel wordt hierna een zygote genoemd. Hierin is alle genetische informatie vastgelegd van de moeder en de vader. De zygote is nu klaar om zich te gaan ontwikkelen tot een volgroeide baby! Hierna wordt de zygote naar de baarmoederwand vervoerd, waar hij zich zal nestelen en ontwikkelen tot een embryo.

  Vruchtbare dagen

  Omdat een rijpe eicel maar anderhalve dag leeft, zijn de vruchtbare dagen in een maand beperkt voor een vrouw. Zaadcellen in de baarmoeder of eileiders kunnen normaal gesproken maar 2 tot 3 dagen overleven, maar dit kan ook wat korter of langer zijn. Hierdoor is het een goed idee om zwanger proberen te worden 3 dagen vóór je ovulatie of op de dag van je eisprong.

  Weet je niet zeker wanneer je vruchtbaar bent? Schaf dan een ovulatietest of vruchtbaarheidstest aan.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard