1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  IVF

  Gepubliceerd op: 11-6-2019Bewerkt op: 11-26-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-6-2019Bewerkt op: 11-26-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  IVF staat voor ‘In vitro fertilisatie’ en betekent ‘bevruchting in glas’ of ‘bevruchting buiten het lichaam’. IVF is een vruchtbaarheidsbehandeling voor vrouwen die het niet lukt om op de natuurlijke manier zwanger te worden.

  Wat is IVF?

  IVF staat voor ‘In-vitrofertilisatie’ en betekent ‘bevruchting in glas’ of ‘bevruchting buiten het lichaam’. Deze vruchtbaarheidsbehandeling wordt vaak geadviseerd wanneer er sprake is van [eileider afwijkingen](eileider-afwijkingen, verminderde zaadkwaliteit, endometriose, na sterilisatie, of wanneer er geen verklaring kan worden gevonden voor de verminderde vruchtbaarheid.

  Na een behandeling ontstaat er hopelijk een zwangerschap. Dat lukt niet altijd: de kans op het ontstaan van een zwangerschap bij een IVF behandeling is ongeveer 25 procent. Maar dit is afhankelijk van veel factoren zoals de leeftijd van de vrouw en de kwaliteit van de embryo’s.

  IVF behandeling

  Een IVF behandeling bestaat uit een aantal stappen, van hormoonstimulatie tot de plaatsing van het embryo in de baarmoeder.

  Hormoonstimulatie

  Normaal gesproken rijpt er maar één eicel per maand. Maar tijdens de IVF behandeling wordt met behulp van hormonen geprobeerd meerdere eicellen te laten rijpen. De hormonen injecteer je dan zelf gedurende een bepaalde periode. Deze hormonen zullen de eierstokken stimuleren zodat er meer eicellen rijp worden - dit kan oplopen tot 10 rijpe eicellen. Door middel van een vaginale echo kan worden gekeken of de eicellen klaar zijn met rijpen.

  Follikelpunctie

  Zodra de eicellen rijp zijn, kunnen deze uit de baarmoeder worden gehaald zodat ze bevrucht kunnen worden in het laboratorium. De eicellen worden door middel van een follikel punctie uit de baarmoeder gehaald. Hierbij prikt de arts met een dunne naald door de wand van de vagina en kunnen de eicellen worden ‘opgezogen’.

  Bevruchting

  Nu de eicellen klaar zijn voor bevruchting moeten alleen de zaadcellen nog worden geleverd. In het laboratorium worden alleen de beweeglijke zaadcellen geselecteerd voor de bevruchting. Deze zaadcellen worden samengebracht met een eicel waarna de bevruchting zal plaatsvinden. Wanneer een eicel met één zaadcel wordt samengebracht is er sprake van ICSI.

  Terugplaatsing

  Ongeveer drie dagen na de punctie wordt het embryo met de beste kwaliteit teruggeplaatst in de baarmoeder. In sommige gevallen komt het voor dat er 2 embryo’s worden teruggeplaatst, vanwege leeftijd of het aantal eerdere vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF. Het embryo wordt in een katheter geplaatst welke bij de vagina naar binnen wordt gebracht. Het terugplaatsen doet geen pijn. Wanneer er sprake is van een succesvolle innesteling, is de IVF-poging gelukt en ben je zwanger.

  Wachten en testen

  Na de terugplaatsing breekt een spannende tijd aan met veel wachten, wachten en wachten. Deze weken worden ook wel de ‘wachtweken’ genoemd. Nadat deze weken voorbij zijn kun je namelijk zien of de IVF behandeling succesvol was. Ongeveer 15 dagen na de terugplaatsing kan een zwangerschapstest uitsluitsel geven.

  Wat is het verschil tussen IVF en ICSI?

  Het principe van IVF en ICSI is hetzelfde: het kunstmatig bevruchten van een eicel in een laboratorium. Het verschil zit in het aantal zaadcellen en de mate van invloed op het daadwerkelijk bevruchten van de eicel. Bij IVF worden 100.000 zaadcellen bij een eicel geplaatst, er is dan verder geen invloed op welke zaadcel de eicel daadwerkelijk bevrucht, dit gaat vanzelf. Bij ICSI zijn het geen 100.000 zaadcellen, maar één zaadcel. Waar bij IVF de bevruchting verder vanzelf gaat, werkt dit bij ICSI op een andere manier. De zaadcel met de beste kwaliteit wordt namelijk direct in de eicel geïnjecteerd.

  Hoe groot is de kans op een zwangerschap na een ICSI-behandeling?

  Het doel van de vruchtbaarheidsbehandeling is een zwangerschap, maar helaas lukt dit niet bij elke kunstmatige bevruchting. Factoren die hierbij een rol kunnen spelen zijn bijvoorbeeld je eigen gezondheid, je leeftijd en de kwaliteit van de embryo’s. De gemiddelde kans op een zwangerschap door middel van IVF is 25 procent.

  Kosten IVF

  In het basispakket van de zorgverzekering worden maximaal 3 IVF behandelingen vergoed. De vergoeding geldt alleen voor vrouwen van 42 jaar en jonger. Vanaf 43 jaar wordt de behandeling niet meer vergoed. Ben je 37 jaar of jonger dan wordt tweemaal het terugplaatsen van één embryo en een derde keer het terugplaatsen van twee embryo’s vergoed. Ben je tussen de 38 en 42 jaar dan wordt het driemaal het terugplaatsen van één of twee embryo’s vergoed.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard