Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerZwangerschapskalenderWeek 26

Selecteer je zwangerschapsweek

week-26

Week 26

Week 26

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 8 juli 2016 09:24Laatste update op: 9 mei 2022 18:28

Deze week gaan de oogjes van de baby weer open. Die leuke schopjes van de baby kunnen soms vervelend aanvoelen, omdat de ribben ook regelmatig geraakt worden. De baby weegt nu ongeveer 720 gram en is 34 centimeter lang. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 26 van je zwangerschap.

Je baby in week 26 van je zwangerschap

In week 26 is je baby...

week-image

34 cm

720 gram

..zo groot als een courgette

Jij in weekNr 26 van je zwangerschap

In weekNr 26 ben jij...

week-image
  • 26 weken zwanger
  • in je zesde maand
  • in het tweede trimester

Dit gebeurt er met je baby als je 26 weken zwanger bent

De komende weken worden de overlevingskansen van een baby buiten de baarmoeder steeds groter. Vanaf week 28 neemt het risico op (ernstige) infecties af en wordt een vroeggeboren baby ook wel 'prematuur' genoemd.

Het kan zo zijn dat je baby anders, minder of niet beweegt. Hierdoor kan je onzeker worden, wat weer stress met zich mee kan brengen. Wanneer je hier onzeker over bent kun je altijd contact opnemen met je verloskundige.

Ook de longen van je baby zijn nu compleet aan het worden. Er vormen zich nu de verschillende takken in de luchtwegen. Deze kunnen zich straks met lucht vullen het moment dat je baby wordt geboren. Daarnaast maken ook de hersenen en de smaakpapillen erg veel groei door.

Dit gebeurt er met jou als je 26 weken zwanger bent

Sommige zwangere vrouwen hebben rond deze periode meer behoefte aan opruimen, verbouwen en schoonmaken. We noemen dit nesteldrang. Je bent al wel aan het idee gewend dat je kindje geboren gaat worden, maar hebt misschien ook het gevoel dat er nog zoveel moet gebeuren. Denk er dus vooral over na huishoudelijke hulp in te schakelen om jou de zwangerschap wat gemakkelijker te maken! Zorg ervoor dat je stress zoveel mogelijk beperkt. Zorg voor overzicht, maak een lijstje met dingen die je nog wilt doen en zet het belangrijkste bovenaan. Bespreek de dingen waar je je druk om maakt met je partner of met je verloskundige en neem bij drukte altijd tussendoor je rust. Hier vind je enkele tips over hoe je de kinderkamer gezellig kunt maken.

Als je zwanger bent kun je je zorgen maken over bijvoorbeeld de gezondheid van de baby, over de bevalling of lichamelijke veranderingen. Deze zorgen kunnen stress veroorzaken. Tijdens de zwangerschap kun je je sneller en meer gestrest voelen dan op andere momenten in je leven. Je kunt minder controle ervaren, je huilt sneller, of je hebt minder geduld met jezelf of anderen. Tegen het einde van de zwangerschap kun je je angstiger voelen. Het is belangrijk dat je een manier vindt om te ontspannen, stress te verminderen en hulp te vragen als je dit nodig hebt.

Gratis online zwangerschaps-, beval- en babycursussen

Hier krijg je onbeperkt toegang tot 10 verschillende zwangerschaps-, beval-, en babycursussen, gegeven door alleen de beste zorgverleners en beroepsverenigingen. En het mooiste is: het wordt waarschijnlijk volledig vergoed door jouw zorgverzekering! Helemaal gratis voor jou dus. Lees hier meer over alle verschillende cursussen, prijs en de aanbieders.

To do in week 26

Kiezen tussen borst- of kunstvoeding

Weet je al of je borst- of kunstvoeding wilt geven? Als je hebt besloten borstvoeding te gaan geven is het handig om naar informatiebijeenkomsten te gaan. Zo leer je wat je ongeveer te wachten staat. Tijdens bijeenkomsten over borstvoeding krijg je allerlei tips en informatie over borstvoeding. Vraag bij jouw verloskundigenpraktijk waar en wanneer deze bijeenkomsten zijn. Hier vind je meer info over wat je kunt verwachten wanneer je borstvoeding geeft.

Zwanger en vliegen?

Je bent al bijna aan het einde van je tweede trimester. Misschien willen jullie er samen nog even tussenuit? Als je wilt vliegen houd er dan rekening mee dat de meeste luchtvaartmaatschappijen geen zwangere vrouwen meer meenemen na week 34. Ze willen niet het risico lopen dat je in het vliegtuig bevalt. Om die reden vragen veel vliegtuigmaatschappijen om een zwangerschapsverklaring waarin staat wanneer je bent uitgerekend. Je verloskundige kan een dergelijke verklaring aan je meegeven.

Zwangerschapskleding kopen

Qua kleding ben je weer in een hele nieuwe fase aanbeland. Wat trek jij aan met deze alsmaar groeiende zwangere buik? Hier lees je tips om je lekker te voelen in je zwangerschapskleding.

Zwangerschaps- en geboortefotografie boeken

Sommige vrouwen vinden het leuk om de periode dat ze zwanger zijn te laten fotograferen. Lijkt je dit ook wat? Een professionele zwangerschapsfotoshoot is een mooie manier om dit vast te leggen. Meestal wordt een fotoshoot op locatie gedaan. Dit kan bij jullie thuis zijn of op een ander gewenste plek. De fotograaf neemt dan een kleine, verhuisbare studio mee. Natuurlijk kan ook een fotoshoot met je pasgeboren baby niet ontbreken! Met een newbornshoot wordt op een mooie manier vastgelegd hoe klein en lief je pasgeboren baby wel niet was: mooi om voor altijd te bewaren!

Wist je dat?

Wist je dat tot de 26 weken zwangerschap het maken van een 3D echo mogelijk is, waarbij je je baby in één beeld kunt vangen? WIl je dus gebruik maken van deze unieke gelegenheid, doe het dan nog snel!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard