1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Nesteldrang

  Gepubliceerd op: 3-12-2020Bewerkt op: 2-22-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-12-2020Bewerkt op: 2-22-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Nesteldrang in de tweede helft van je zwangerschap is volkomen normaal, en eigenlijk wel grappig wanneer je er achteraf op terugkijkt. Voor de tiende keer kijken of de kleertjes wel goed zijn opgevouwen, iedere dag stofzuigen, alles spik en span houden en het niet uit kunnen staan als je omgeving hier niet aan meewerkt! Voor iedere zwangere vrouw komt nesteldrang in verschillende mate voor. Wat is nesteldrang precies en hoe ontstaat het?

  Wat is nesteldrang precies?

  Klinkt het obsessief poetsen van alle ruimtes in huis, het wassen en her-wassen van de babykleertjes en alles op zijn plek willen hebben staan voor je baby als herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk nesteldrang!

  Nesteldrang kan zich uiten in een opruim-, schoonmaak- en koopdrang die vanaf de tweede helft van de zwangerschap begint en een hoogtepunt bereikt in het derde trimester. Hiervoor is geen wetenschappelijke verklaring, maar het zeker serious business. Haast alle zwangere vrouwen krijgen ermee te maken! En er is ook eigenlijk wel een logische verklaring voor.

  Naarmate de komst van je baby nadert, krijg je natuurlijk steeds meer zin om alles op zijn plek te hebben en schoon te hebben voor zijn komst. Dit uit zich in het huishouden, in spullen willen kopen die er (zogenaamd) nog missen, en selectiever worden in de mensen met wie je wilt omgaan!

  Waardoor ontstaat nesteldrang precies?

  Alhoewel er geen wetenschappelijke verklaring is voor nesteldrang, kunnen we ons eigenlijk wel bedenken waar het precies vandaan komt. Als een vogeltje die het nestje klaarmaakt voor wanneer haar eitjes uitkomen, maken wij ons nestje klaar voor de komst van de baby. Dit bevestigt ook de evolutietheorie, die ervanuit gaat dat het van uiterst belang is voor de moeder om een veilige en schone omgeving te creëren voor de komst van haar baby.

  Het gaat dus eigenlijk om een oerinstinct dat je alleen kunt voelen als je zwanger bent (of een meelevende partner bent die hier ook aan meedoet). Het is een overlevingstactiek die niet uit de mens te krijgen is, ookal is de omgeving toch al veilig en relatief schoon. Het moet allemaal nóg veiliger en schoner!

  De grenzen bij nesteldrang

  In de meeste gevallen kun je gewoon toegeven aan je nesteldrang en zoveel opruimen en schoonmaken als je maar wenst. Laat dat oerinstinct maar lekker zijn gang gaan! Ben je zwanger, dan moet je net zoals bij haast alle dagelijkse activiteiten wat dingen onthouden waar je op moet letten:

  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen die niet veilig voor je zijn. Lees hiervoor altijd te bijsluiter en gebruik altijd schoonmaakhandschoenen.
  • Laat je partner de kinderkamer verven. Dit omdat in de meeste verven stoffen zitten die schadelijk kunnen zijn voor je baby.
  • Raak de kattenbak niet meer aan. In de ontlasting van katten kunnen namelijk parasieten voorkomen die toxoplasmose met zich meedragen.
  • Let op de portemonnee. Tv-reclames, magazines en winkels zullen je nog wel honderdduizend dingen meer proberen te verkopen die je zogenaamd nodig hebt, en jij zal hier maar al te graag aan toegeven met je nesteldrang. Het is echter beter om even een stapje terug te doen en te bedenken of je het wel écht nodig hebt.
  • Doe geen zware klussen en pak je rust. Klusjes die belastend zijn voor je rug of buik, kun je beter aan iemand anders overlaten. Pak ook je rust als je voelt dat je dat nodig hebt. Daarna kun je er weer tegenaan met poetsen en opruimen!

  Benieuwd wat je allemaal nog beter kunt laten tijdens de zwangerschap? Je leert het met de zwangerschapscursus, deel van ons online cursuspakket

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard