1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    de verloskundige

    Gepubliceerd op: 11-6-2019Bewerkt op: 2-26-2021
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-6-2019Bewerkt op: 2-26-2021
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Je zult je verloskundige tijdens je zwangerschap vaak zien. Gemiddeld gaan zwangere vrouwen tussen de 10 en 14 keer naar de verloskundige tijdens de zwangerschap. In deze periode geeft de verloskundige jou en je partner advies en ondersteuning. Persoonlijk advies over hoe om te gaan met alle aspecten van de zwangerschap, maar de verloskundige is ook opgeleid om je medisch te controleren. Waar nodig kan de verloskundige je doorverwijzen naar de gynaecoloog of een andere specialist.

    Wegens het coronavirus is het mogelijk dat (een deel van) deze informatie tijdelijk niet correct is

    Eerste afspraak bij de verloskundige

    Eerste afspraak en termijnecho

    Wanneer je zwanger bent heb je je eerste afspraak meestal tussen de achtste en de tiende week van je zwangerschap. Bij de eerste afspraak zal de verloskundige jouw uitgerekende datum vaststellen aan de hand van je laatste menstruatie. Daarnaast zal er door middel van het uitvoeren van een termijnecho nog meer zekerheid worden verkregen over de duur van de zwangerschap. Eventueel zal de uitgerekende datum worden aangepast.

    Verder zal de verloskundige je bloeddruk opnemen en bloed afnemen voor onderzoek of je doorverwijzen voor bloedonderzoek bij een priklab. Soms kun je ook worden gewogen om de gewichtstoename in de gaten te houden.

    Medische en persoonlijke vragen

    Naast dit onderzoek zal de verloskundige je in de eerste afspraak ook veel vragen stellen. Zoals over erfelijke afwijkingen in de familie van jou en je partner. Ook kan de verloskundige persoonlijk vragen stellen. Bijvoorbeeld of je nare seksuele ervaringen hebt gehad in het verleden. Dit gebeurt zodat de verloskundige weet of je mogelijk problemen hebt met inwendig onderzoek. Alle vragen worden gesteld met een duidelijk doel voor ogen, maar je bent uiteraard niet verplicht om overal antwoord op te geven als je je er onprettig bij voelt.

    Afspraken bij de verloskundige tijdens de zwangerschap

    In totaal bezoek je de verloskundige zo’n 10 tot 14 keer. In het begin zal dit ongeveer elke vier weken zijn, later eens per twee weken en uiteindelijk misschien zelfs wekelijks. Tijdens deze bezoeken houdt de verloskundige in de gaten of je gezond blijft en je ook goed blijft voelen. Je krijgt voorlichting over je zwangerschap en advies over voeding en leefstijl.

    Door aan je buik te voelen en naar het hartje van je baby te luisteren houdt de verloskundige in de gaten of je baby zich goed ontwikkelt. Je krijgt informatie over prenatale screening en de verloskundige bespreekt de voor- en nadelen hiervan. Daarnaast bereidt de verloskundige je voor op de bevalling en jullie bespreken hoe je wilt bevallen. Als er complicaties dreigen op te treden dan signaleert de verloskundige deze en zorgt deze waar nodig voor een verwijzing naar een gynaecoloog.

    De verloskundige tijdens de bevalling. Wanneer moet ik de verloskundige bellen?

    Wanneer met de verloskundige?

    Je verloskundige zal je begeleiden bij de bevalling als deze tussen de 37e en 42e week van je zwangerschap plaatsvindt. Beval je voor week 37 of na week 42 dan zal de bevalling plaatsvinden onder begeleiding van een gynaecoloog.

    Wanneer moet ik bellen?

    Zodra de weeën beginnen kan de verloskundige worden gebeld. De verloskundige zal aan de hand van de tijd tussen de weeën bepalen of ze meteen langs komt of dat ze nog even kan wachten. Soms vragen verloskundigen je vantevoren al om te wachten met bellen totdat er een bepaalde tijd zit tussen de weeën.

    Wanneer je hebt aangegeven om in het ziekenhuis te bevallen zal de verloskundige na binnenkomst bekijken of er nog genoeg tijd is om naar het ziekenhuis te gaan of dat het juist beter is de bevalling thuis te laten plaatsvinden. In dat laatste geval zal de verloskundige de thuisbevalling voorbereiden.

    Tijdens en na de bevalling

    Tijdens de bevalling zelf houdt de verloskundige de gezondheid van jou en je baby in de gaten en zal ze ingrijpen als dat nodig is. Ze begeleidt je bij het opvangen van de weeën en geeft aanwijzingen bij het persen. Wanneer er complicaties dreigen op te treden, zal de verloskundige bellen met de gynaecoloog en kan ze besluiten dat je alsnog in het ziekenhuis moet bevallen.

    Na de bevalling controleert de verloskundige de gezondheid van jou en je baby en zal ze wanneer nodig hechtingen aanbrengen.

    De rol van je verloskundige na de bevalling

    In de eerste weken na je bevalling word je begeleid door je verloskundige en de kraamverzorgster. De verloskundige komt een paar keer voor controle bij je thuis langs. Hierbij voelt ze aan je buik of de baarmoeder goed slinkt en controleert ze eventuele hechtingen. Daarnaast vraagt ze hoe het met jou gaat en kun je al je vragen en zorgen bij haar kwijt. Ook kun je je verloskundige nog even napraten over de bevalling als je dat prettig vindt. Het is immers een ingrijpende gebeurtenis en jullie hebben dit samen meegemaakt.

    Zes weken na de bevalling evalueert de verloskundige de complete zwangerschap en heb je vaak een afsluitend gesprek. Hierbij bespreken jullie de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Ook controleert de verloskundige hierbij nog een keer of je lichaam goed herstelt.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard