Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerZwangerschapskalenderWeek 28

Selecteer je zwangerschapsweek

week-28

Week 28

Week 28

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 8 juli 2016 09:26Laatste update op: 22 juni 2022 03:06

Het derde en laatste trimester. De huid van de baby maakt huidsmeer aan, wat ervoor zorgt dat de huid van de baby niet zal uitdrogen. De baby gaat er meer en meer als een pasgeborene uitzien. Hij weegt nu 1000 gram en is 36 centimeter lang. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 28 van je zwangerschap.

Je baby in week 28 van je zwangerschap

In week 28 is je baby...

week-image

36 cm

1000 gram

..zo groot als een aubergine

Jij in weekNr 28 van je zwangerschap

In weekNr 28 ben jij...

week-image
  • 28 weken zwanger
  • in je zevende maand
  • in het derde trimester

Dit gebeurt er met je baby als je 28 weken zwanger bent

De zintuigen van je baby zijn nu goed ontwikkeld: je baby kan zien, horen, voelen en proeven. De kleine donshaartjes op het lichaam van je baby maken langzaam plaats voor een soort huidsmeer, waardoor de huid niet zal uitdrogen.

Vanaf deze week blijft de verhouding tussen het hoofdje en de rest van het lijfje hetzelfde tot aan de geboorte. Nog een paar weken geleden woog je baby bijna niks en nu is het al 1kg. Er ontstaat verschil in gewicht tussen jongens en meisjes. Een zoon weegt in de eerste zwangerschap nu 1030-1190 gram, een dochter 960-1110 gram.

Dit gebeurt er met jou als je 28 weken zwanger bent

Nu je 28 weken zwanger bent ga je elke dag schopjes voelen. Probeer het bewegingspatroon van je baby te herkennen. De kracht en hoeveelheid bewegingen verschillen per vrouw en per baby. Neem de tijd daarvoor om je baby af en toe te voelen, want als je druk bezig bent, zal je het niet voelen.

Heb je je baby de hele dag niet voelen bewegen, ga dan rustig zitten of liggen op je zij en probeer contact te maken. Is je baby na een uur nog steeds heel erg rustig, bel dan even met je verloskundige. Lees hier meer over wat je moet doen als je je baby minder voelt bewegen.

Heb je nu een donkere streep over je buik lopen vanaf je navel naar beneden (in enkele gevallen ook van je navel naar boven)? Dat wordt een zwangerschapsstreep of –lijn genoemd. Het is een opeenhoping van pigment. Na de zwangerschap verdwijnt die streep langzaam weer. Ook kan er op andere plaatsen van je lichaam een verhoogde pigmentatie ontstaan: donkere tepels en paarse schaamlippen.

Je lichaam kan tijdens de zwangerschap wel 2 tot 3 liter meer vocht vasthouden. Dit merk je vooral in de laatste maand van je zwangerschap doordat je handen en voeten gezwollen zijn. Lees hier meer over het vasthouden van vocht en wanneer je actie moet ondernemen

Gratis online zwangerschaps-, beval- en babycursussen

Hier krijg je onbeperkt toegang tot 10 verschillende zwangerschaps-, beval-, en babycursussen, gegeven door alleen de beste zorgverleners en beroepsverenigingen. En het mooiste is: het wordt waarschijnlijk volledig vergoed door jouw zorgverzekering! Helemaal gratis voor jou dus. Lees hier meer over alle verschillende cursussen, prijs en de aanbieders.

To do in week 28

Gastouderopvang regelen

Een huiselijke sfeer en toch professioneel, dat is gastouderopvang. Een gastouder is een gediplomeerd opvoeder die in haar eigen huis of bij jou thuis opvangt wanneer jij werkt of studeert.

Mindful en ontspannen de zwangerschap beleven

Een ontspannen en gelukkige zwangerschap is fijn voor jou en je baby. Het is daarom belangrijk om stress zo veel mogelijk te beperken tijdens de zwangerschap. Een cursus mindfulness kan je daarbij helpen.

Sparen

Je doet er goed aan om je financiën eens goed te bekijken, en te bepalen hoe je de uitgaven die je kindje met zich meebrengt gaat betalen. Alvast gaan sparen is een goede stap, Lees hier meer over sparen voor je kind.

Huisdieren voorbereiden

De hond of kat zal straks ook moeten wennen aan de nieuwe bewoner in 'zijn' huis. Eerst was hij degene die de aandacht kreeg en binnenkort staat de baby centraal. Laat je huisdier vast wennen aan wat komen gaat. Wil je dat hij straks niet meer boven of op de slaapkamer komt? Begin daar dan nu alvast mee want anders worden (vervelende) veranderingen dadelijk geassocieerd met de baby.

Duurzame babyspullen huren

Al die dure babyspullen nieuw kopen? Dat kan een stuk duurzamer, namelijk door ze te huren. Binnenkort bieden we bij zwangerenportaal.nl deze mogelijkheid. Hier lees je alles over hoe het huren van de babyuitzetlijst in zijn werk gaat.

De perfecte billendoekjes en luiers vinden

Het is van groot belang dat de luiers en billendoekjes die je straks gaat gebruiken voor je baby van hoge kwaliteit zijn en niet schadelijk zijn voor het tere babyhuidje. Daarom is het een goed idee je alvast te verdiepen in het kiezen van de juiste luiers, en welke kwaliteiten belangrijk zijn bij het vinden van billendoekjes.

Wist je dat?

Wist je dat bekkeninstabiliteit niet voor niks is? Van dit kwaaltje zou je nu last kunnen hebben, maar in werkelijkheid is het voor een goed doel. Je bekkenbeenderen worden namelijk weker, waardoor zometeen je baby gemakkelijker door de bekken kan tijdens de bevalling.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard