1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Hypnobirthing

  Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 3-20-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 3-20-2024
  Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Hypnobirthing Nederland - Vereniging voor HypnoBirthing®
  Hypnobirthing zou kunnen zorgen voor een vlotte, soepele bevalling met relaxte mama’s en baby’s. Het is een cursus waarmee je je optimaal voorbereid op de bevalling. Wil je weten of het wat voor jou is? Lees dan gauw verder!

  Hypnobirthing is een manier van bevallen waarin je gebruik maakt van je lichaamseigen pijnstillingshormonen en allerlei ademhalingstechnieken. Met Hypnobirthing wordt de bevalling gezien als een natuurlijk proces, waarbij er vanuit wordt gegaan dat jouw lichaam is gemaakt om een kind te baren zónder medische ingrepen. Tegenwoordig wordt er in de media en in het dagelijks leven zó veel angst gecreëerd rondom de bevalling, en bij Hypnobirthing is dit juist het tegenovergestelde. De fijne, natuurlijke sfeer die deze vorm van bevallen creëert zou kunnen zorgen voor een verhoogde productie van endorfine in het lichaam en daardoor een vlottere, fijne bevalling.

  De Hypnobirthing cursus: wat leer je?

  Hypnobirthing leer je altijd door middel van een speciaal ontwikkelde cursus, die wordt uitgevoerd door gecertificeerde docenten. Het vergt wat tijd en inspanning, maar het is 100% de moeite en de tijd waard!

  Ontspanningstechnieken

  Met een Hypnobirthing cursus leer je de stress te verminderen die bij een bevalling komt kijken, want stress is niet bepaald bevorderlijk voor een fijne bevalling! Tijdens een Hypnobirthing cursus leer je alles over ademhalingstechnieken en ontspanningstechnieken die je gebruikt om met de weeën om te kunnen gaan. Je gaat als het ware met je ademhaling met de weeën mee, in plaats van je ertegen te verzetten. Ook leer je alles over alternatieve bevallingshoudingen waarover je in het ziekenhuis niet zo snel zult horen.

  Zelfhypnose

  Tijdens de cursus leer je je als het ware door zelfhypnose te ontspannen. Het is niet de typische hypnose zoals je die op tv ziet, maar het is meer een soort van trance. Want als je ontspant, komen er meer endorfines vrij in je lichaam, die sterker zijn dan morfine als pijnstilling. Hierdoor kun je met dit lichaamseigen pijnstillende hormoon de bevalling veel gemakkelijker doorkomen. Veel vrouwen ervaren hierdoor veel minder of soms geen pijn.

  Bevalling natuurlijk opwekken

  Daarnaast leer je hoe je op natuurlijke manier de bevalling kunt opwekken, wat fijn is als je niet meteen ja wilt zeggen tegen een kunstmatige inleiding in het ziekenhuis. Je leert hoe de zwaartekracht je kan helpen bij het uitdrijven van je baby, hoe je te allen tijde kalm kunt blijven en hoe je zelf de regie in eigen handen kunt houden, zelfs in het ziekenhuis.

  Rol van partner

  Ook krijg je meer te weten over hoe het baby en mama lichamelijk samenwerken tijdens de bevalling. Je zult je angsten over de bevalling daardoor meer los kunnen laten en optimaal kunnen ontspannen met behulp van de ademhalingstechnieken. Dit alles bij elkaar heeft al voor veel vrouwen gezorgd voor een natuurlijk, vlotte bevalling met veel minder pijn dan normaal!

  Voordelen voor mama, baby en partner

  Alternatieve pijnstilling voor mama

  Als je een beetje akelig wordt van de ruggenprikken, morfine en andere kunstmatige pijnstillers, is Hypnobirthing een uitstekend alternatief. Zonder deze medicatie wordt ook het herstel een stuk gemakkelijker. Ook is inknippen of een keizersnede zelden nodig tijdens een Hypnobirthing bevalling. Zo wordt jouw bevalling in plaats van traumatisch gewoon erg mooi!

  Rustige baby's

  Daarnaast is ook voor de baby’s deze methode erg fijn. Hypnobirthing baby’s hebben namelijk vaak een veel rustigere start vergeleken met een medische bevalling. Zo kunnen zij rustig ter wereld komen, vaak erg alert en zonder gelijk te huilen. Ook kan door het weglaten van medicatie de borstvoeding gemakkelijker op gang komen.

  Je partner leert ook

  Ook je partner mag meekomen naar de Hypnobirthing cursussen. Hier zal hij of zij alles leren over het ondersteunen van de vrouw. Dit is fijn, want zo weet hij of zij ook veel beter wat er gedaan moet worden om jou optimaal te kunnen helpen tijdens de bevalling!

  Hypnobirthing thuis of in het ziekenhuis

  Wil jij liever niet thuis bevallen, dan kan je de technieken ook prima toepassen in het ziekenhuis! Met een thuisbevalling is het natuurlijk gemakkelijker zelf de touwtjes in handen te houden en alles toe te passen wat je tijdens de cursus hebt geleerd. Maar in de cursus leer je ook gewoon hoe je zelf de baas kunt blijven tijdens een ziekenhuisbevalling. Daarnaast leer je hoe je tijdens een ziekenhuisbevalling de kamer kunt omtoveren tot jouw eigen ‘nestje’ waar je helemaal kunt ontspannen.

  Of je nu wel of niet kiest voor een Hypnobirthing cursus, we willen je in ieder geval meegeven dat ontspanning van essentieel belang is tijdens de bevalling en de geboorte. Het lijkt voor sommigen misschien een beetje zweverig, maar in de kern gaat het eigenlijk vooral over de werking van hormonen en ademhaling tijdens de bevalling. Je kunt het eigenlijk zien als een meditatie, maar dan met een specifiek doel, namelijk een ontspannen bevalling!

  Een cursus Hypnobirthing volg je via ons online cursuspakket van 12 cursussen vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard