1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  De babykamer inrichten: zo maak je het gezellig

  Gepubliceerd op: 6-23-2016Bewerkt op: 1-8-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-23-2016Bewerkt op: 1-8-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Misschien wel de mooiste voorpret die er bestaat: het inrichten van een babykamer. En die voorpret begint al bij de aanschaf van een paar essentiële zaken zoals een commode en een ledikantje. Of misschien nóg wel eerder. Bij het bepalen van de stijl. Inspiratie opdoen op het internet. Pinterest afstruinen. Moodboard samenstellen. Welke sfeer wil je creëren? Wat wil je uitstralen? Welke materialen wil je gebruiken? Welke kleuren kies je?

  Wanneer begin je met het inrichten van de babykamer?

  Vaak begint de mama al zodra bekend is dat er een kleintje op komst is uit te kijken naar spulletjes die ze graag zouden willen hebben voor het inrichten of decoreren van de babykamer. Het beste is om te beginnen met het kopen van spullen voor de babykamer vanaf maand 3 in de zwangerschap, en de meeste vrouwen zijn rond de 5 à 6 maanden maanden wel voorzien in alle spullen voor de babykamer. Alhoewel het natuurlijk ook niet erg is als dit bij jou pas wat later is!

  Babykamers in verschillende stijlen

  Wil je graag zoete kleurtjes en motieven? Of hou je het graag een beetje stoer? Wil je een lief bosdierenthema of vrolijke jungle? En wat denk je van een babykamer waarin okergeel de hoofdtoon voert? Of juist roestbruin?

  Je wilt natuurlijk vooral dat de babykamer een prettige, rustgevende sfeer uitstraalt. Een plek met niet teveel prikkels. Maar ook niet met te weinig prikkels. Als baby wil je wel wat te kijken hebben als je in het ledikantje ligt en de wereld om je heen ontdekt. Iets om lekker van te dromen als je even later in slaap valt.

  Welke meubels en uitrusting heb je nodig voor een babykamer?

  1. Een bedje en/of wiegje. Het babybedje is waarschijnlijk de belangrijkste aankoop. Je baby gaat hier de eerste jaren in slapen dus je mag hier best in kwaliteit investeren. Afhankelijk van je smaak en budget bestaan er bedjes in alle maten en gewichten. Van zogenaamde reisbedjes met stoffen zijkanten tot de meer klassieke houten bedjes met spijlen en zelfs bedjes met een plexiglas opening of een bijzetbedje zodat je baby naast jou kan slapen, de keuze is eindeloos.

  Voor de eerste weken is een wiegje handig, je kindje zal zich rustiger voelen in de meer besloten ruimte van een wieg dan in een groot bed. Lees hier meer over slaapgewoonten van je baby

  1. Een kast. Een kast waarin je lakens, kleding en verzorgingsartikelen kunt opbergen zal ook handig zijn. Koop deze groot genoeg zodat je ze later eventueel ook voor de kinderkamer kan gebruiken.

  2. Een comfortabele stoel. Een stoel in de babykamer is iets waar veel toekomstige ouders niet aan denken tot ze de eerste nachten moeten opstaan om de baby de fles of borstvoeding te geven. Dan is een comfortabele stoel echt wel noodzakelijk zoals je snel zult merken.

  3. Commode Een commode is een item dat niet mag missen voor het gemak in de babykamer. In een commode berg je alle luiers gemakkelijk op, net als alle hydrofiele doeken, billendoekjes, babyaccesoires en noem maar op. Daarnaast kan je op de commode je baby verschonen op een verschoonmatje. Je baby ligt dan precies op de goede hoogte voor jou om er gemakkelijk bij te kunnen tijdens het verschonen.

  4. Accessoires. Om de babykamer helemaal af te maken mogen geschikte accesoires niet missen. Een leuke accesoire is een speelkleed. Naast dat dit een warm gevoel geeft kun je samen met je baby veilig en zacht op het kleed spelen. Voor de ontwikkeling van je baby is het goed om ook in de eerste drie maanden samen met je baby te spelen. Na ongeveer drie maanden zal je kindje ook zelf op de grond gaan spelen. Het is daarom handig alvast een kleed of een speelkleed te kopen en een comfortabel hoekje te creeën met veel kussens en knuffels waar je baby in alle veiligheid de wereld kan leren ontdekken.

  5. Verlichting en gordijnen. Tenslotte is het ook goed even na te denken over de verlichting in de babykamer. Een felle witte lamp is niet ideaal als je je baby rustig wilt maken net voor het slapengaan of als je kindje ’s nachts wakker wordt. Zorg dus liefst ook voor zachte verlichting in warme kleuren of dat je het licht kunt dimmen. Een klein nachtlichtje kan ook handig zijn. Controleer zeker dat het licht ervan niet te fel is. Veel modellen produceren teveel licht en kunnen zo een goede nachtrust verstoren.

  Ook gordijnen zijn belangrijk in de kinderkamer. Wanneer je kindje gaat slapen wanneer het buiten licht is, kun je eenvoudig de kamer verduisteren door de gordijnen te sluiten.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de babyuitzetlijst.

   • Feed

   • Mijn week

   • Cursusportaal

   • Community

   • Dashboard