img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 18

Je baby is nu net zo groot als.. een paprika!

Vanaf deze week groeien de hersenen 90 gram per maand. Het hoofdje van de baby is nu een derde van zijn totale lichaam. De baby is is ongeveer 20 centimeter lang en weegt 220 gram. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 18 van je zwangerschap.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

In week 18 is je baby...

  • 20 cm
  • 220 gram

..zo groot als een paprika

In week 18 ben jij...

  • 18 weken zwanger
  • in je vierde maand
  • in het tweede trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 18 weken zwanger bent

Vanaf de 18e week van je zwangerschap zou je de bewegingen van de baby kunnen voelen, maar dit hoeft lang niet bij iedere zwangere vrouw zo te zijn, maak je dus niet druk als dit nog niet het geval is. Veel vrouwen voelen het pas vanaf week 20 of nog later. Eerst zijn de bewegingen nog zwak, maar later zal je stompen, woelen en stoten voelen als je kindje draait! Vooral in de avonden kunnen deze bewegingen krachtig zijn.

Naarmate je baby groter wordt krijgt hij of zij waarschijnlijk steeds meer plezier in het bewegen in je buik. Een baby kan wel 90% van zijn tijd bewegend doorbrengen, maar maak je geen zorgen, het gemiddelde is 20%. Sommige baby's zijn actiever dan anderen, wat overigens niets zegt over het geslacht. Gemiddeld voel je later in de zwangerschap 9 van de 10 bewegingen die de baby maakt, maar er zijn ook vrouwen die maar de helft voelen.

Je baby ontwikkelt een tastzin en kan daarmee zijn eigen bewegingen waarnemen. Je kindje oefent al met kijken, hier zal hij of zij ook na de bevalling nog tijd voor nodig hebben. Daarom zal je baby na de bevalling nog af en toe even scheel kijken.

Dit gebeurt er met jou als je 18 weken zwanger bent

Je lichaam houdt tijdens de zwangerschap meer vocht vast dan normaal. Hierdoor kunnen je handen en voeten wat opgezwollen raken en misschien lijkt je gezicht wat voller. Zorg vooral dat je voldoende rust pakt, maar ook voldoende beweging. Voor je gezicht kunnen schijfjes komkommer op je ogen wonderen doen. Wees vooral niet te kritisch op jezelf, veel mensen zullen je juist complimenteren met je uiterlijk. Ze vinden dat je jonger en gezonder oogt.

Onder invloed van de hormonale veranderingen, verandering van houding door de groei van de buik en het verminderen van het steunweefsel kunnen klachten in de bekken ontstaan tijdens de zwangerschap. Hier lees je hoe dat komt en wat je kunt doen. Bij klachten kun je ook aankloppen bij een oefentherapeut of bekkenfysiotherapeut.

Heb je plotselinge huilbuien waarvoor je geen enkele verklaring kunt geven en heb je een kort lontje? Het hoort er allemaal bij: hormonen zijn hiervan de oorzaak. Je emoties worden erg versterkt door je zwangerschap. Als de negatieve emoties overheersen, is het belangrijk dat je dit bespreekt met je verloskundige.

Als gevolg van veranderingen in je hormonen en je doorbloeding, kun je last krijgen van tandvleesontsteking. Dit is niet fijn voor jou, maar ook zeker niet voor je kindje.

To do in week 18

Verbonden blijven met je partner

Jij bent degene die zwanger is, in jouw lijf gebeurt het allemaal. Je partner kan misschien wel eens het gevoel hebben een buitenstaander te zijn. Praat zoveel mogelijk met je partner: vertel hem wat er wat zich allemaal afspeelt in je lijf. Maar vraag ook naar zijn gevoelens. Probeer je partner meer te betrekken bij de zwangerschap, of ga op zoek naar een professionele relatiecoach.

Je kan ook samen een zwangerschapscursus volgen, bijvoorbeeld de cursus Samen Bevallen. Met deze zwangerschapscursus bereiden jullie je samen voor op de geboorte van jullie kind. Daarnaast kunnen jullie ook samen in beweging blijven tijdens de zwangerschap, helemaal op jouw tempo. Hier lees je meer over veilig sporten tijdens de zwangerschap.

Bevalangst wegnemen met haptotherapie

Soms zijn zwangere vrouwen erg bang voor de bevalling. Angst is een normale en veel voorkomende emotie, maar er heerst ook een taboe op. Het helpt om het bespreekbaar te maken. Haptotherapie richt zich op het verbeteren van het (zelf)vertrouwen van de zwangere vrouw in haar vermogen om haar kindje via een natuurlijke vaginale bevalling geboren te laten worden.

Acupunctuur

Alternatieve therapieën kunnen je veel bieden tijdens de zwangerschap en als voorbereiding op de bevalling. Acupunctuur is een populaire therapie onder zwangere vrouwen, en kan helpen bij de algehele welgesteldheid, maar ook bij het opwekken van de bevalling.

Geboorteplan opstellen

Je hoeft nu nog geen definitieve beslissing te nemen, maar denk er wel vast over na: wil je thuis of poliklinisch in het ziekenhuis bevallen? Neem dit op in je geboorteplan.

Osteopathie

Osteopathie kan veel betekenen, zowel voor jou nu tijdens de zwangerschap als erna. Ook voor je baby is ostheopathie geschikt. Lees hier meer over osteopathie tijdens de zwangerschap.

Wist je dat?

Wist je dat je baby nu al een eigen vingerafdruk aan het ontwikkelen is in de baarmoeder? Deze is nu al uniek en zal hij voor de rest van zijn leven hebben!

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!