1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Oefentherapie: jouw hulp bij bekkenklachten

  Gepubliceerd op: 1-30-2019Bewerkt op: 2-20-2020
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-30-2019Bewerkt op: 2-20-2020
  Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: ZwangerTotaal - oefentherapie
  Tijdens een zwangerschap, bevalling en de eerste tijd na de bevalling verandert er veel in het lichaam. Mede door deze veranderingen kan er pijn ontstaan rondom het bekken. Deze pijn kan zich bevinden in het gebied van de lage rug, het stuitje, de liezen, het schaambeen, de bekkenbodem en/of aan de zijkant van de bovenbenen.

  De pijn begint vaak na (te) lang in dezelfde houding te hebben gezeten of gestaan of na (te) zware lichamelijke inspanning. Ook specifieke bewegingen zoals omdraaien in bed, traplopen, uit de auto stappen of opstaan uit een stoel kunnen pijnlijk zijn.

  Wat doet de oefentherapeut?

  Om bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap te verminderen, is het belangrijk te luisteren naar jouw lichaam en de dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk aan te passen. Elk lichaam reageert immers anders op een zwangerschap. De oefentherapeut kan hierbij helpen. Door middel van onderzoek en testen wordt de bekkenstand in relatie tot de benen en wervelkolom bepaald en door gerichte oefeningen indien nodig gecorrigeerd. Er wordt uitleg gegeven van de veranderingen die in het lichaam plaatsvinden en hoe deze veranderingen zo goed mogelijk op te vangen zijn, waardoor de klachten tot een minimum beperkt kunnen worden.

  Onder begeleiding van de oefentherapeut wordt geleerd om efficiënt te bewegen en de juiste spieren aan te spannen, waardoor de stabiliteit van het bekken verbetert. Je leert dagelijkse activiteiten aan je zwangerschap aan te passen en je krijgt informatie en oefeningen voor tijdens en na de bevalling, waardoor je de bevalling met vertrouwen tegemoet kunt zien. De speciaal ontwikkelde zwangerschapsprogramma’s ontwikkeld van ZwangerTotaal helpen je gezond zwanger te zijn!

  Behandeling op maat

  De oefentherapeut is een paramedicus die expert is in houding en beweging. De oefentherapeut is gespecialiseerd om niet alleen naar het klachtengebied te kijken, maar naar het lichaam als totaliteit. Onder begeleiding van de oefentherapeut wordt gewerkt aan de balans tussen spanning en ontspanning en wordt het lichaam in goede conditie gebracht. Bij oefentherapie wordt uitgegaan van de individuele bewegingsmogelijkheden en de persoonlijke situatie. De houdings- en bewegingscorrecties worden geïntegreerd in het dagelijks leven: thuis, op het werk en in de vrije tijd. De oefentherapeut maakt je bewust van je houding en manier van bewegen. Door juiste houdings- en bewegingsgewoonten aan te leren, kun je klachten verminderen en voorkomen.

  Gezond zwanger zijn

  De oefentherapeut is er niet alleen voor de behandeling van specifieke bekkenklachten. Ook voor algemene zwangerschapsbegeleiding kun je bij de oefentherapeut terecht. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de houding en beweging tijdens de zwangerschap, adem-, ontspannings- en concentratieoefeningen tijdens de bevalling en oefeningen om de spieren na de bevalling weer juist te gebruiken. Denk hierbij ook aan de bekkenbodemspieren. Veel incontinentieklachten ontstaan rondom de zwangerschap en bevalling. Met juiste tips en adviezen is verergering van deze klachten te voorkomen.

  Enkele algemene tips;

  • Houd het lichaamsgewicht verdeeld over twee benen, voorkom op één been te ‘hangen’.
  • Zorg voor steun tegen de bekkenrand/onderrug in een stoel. Dit voorkomt achterover zitten in een stoel, waardoor de belasting op het bekken en de onderrug toeneemt.
  • Maak bij het omdraaien in bed eerst ruimte, schuif opzij, draai vervolgens als één geheel een kwartslag om en schuif naar de gewenste plek. Herhaal bovenstaande eventueel nog een keer om verder te draaien.

  Neem voor meer tips en adviezen vrijblijvend contact op!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard