Je baby in week 20 van je zwangerschap
In week 20 is je baby...
24 cm
300 gram
..zo groot als een peen
Jij in weekNr 20 van je zwangerschap
In weekNr 20 ben jij...
- 20 weken zwanger
- in je vijfde maand
- in het tweede trimester
Dit gebeurt er met je baby als je 20 weken zwanger bent
Je baby is een flinke druktemaker nu, hij beweegt ongeveer 200 keer per dag! Iedere dag wordt er 25 liter bloed door de navelstreng gepompt. Via de navelstreng neemt de baby glucose, zuurstof en bouwstoffen op. De afvalstoffen worden ook weer afgevoerd via het navelstrengbloed. Op dit moment komt je baby ongeveer 50 tot 100 gram per week aan.
Je baby is er niet vies van om flink wat vruchtwater te drinken. In deze periode doe je baby dat steeds meer. Dit doet hij om zijn verteringsstelsel voor te bereiden op de melk die hij zal drinken. Het drinken van vruchtwater resulteert ook al in de eerste meconium. Dit is zwarte en kleverige ontlasting, wat de eerste ontlasting van je baby zal zijn wanneer hij geboren wordt.
De schopjes van je baby zal je waarschijnlijk duidelijk voelen. Je kunt ze in alle kanten van je buik voelen, want je baby heeft nu nog steeds alle ruimte om zich volop te bewegen! Tenzij de placenta aan de voorkant ligt, dat kan het voelen van je baby nog even op zich laten wachten.
Lees ook:
Gynaecoloog tijdens de zwangerschap en bevallingDit gebeurt er met jou als je 20 weken zwanger bent
Met 20 weken voelt de zwangerschap al veel vertrouwder. Het wordt nu tijd om na te denken over lichaamsbewustzijn en ontspanningsoefeningen als voorbereiding op de geboorte. Bekijk het aanbod van cursussen bij jou in de buurt. Of vraag ernaar bij je verloskundige op de praktijk.
Heb je last van kramp in je kuiten? Dat is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal waar je vooral 's nachts last van kunt hebben. Gelukkig kun je wel wat tegen deze vervelende kramp doen., zoals extra magnesium slikken voor het slapen, wat helpt voor de relaxatie van de spieren. Ook een lage of hoge bloeddruk kan voorkomen. Dit checkt je verloskundige bij de eerstvolgende afspraak. Bij veel zwangerschapskwaaltjes kan reflexzonetherapie je helpen.
Lees ook:
Eten en drinken tijdens de bevalling, mag dat?To do in week 20
De 20 weken echo
Door middel van de 20 weken echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij de ongeboren baby. Ook wordt er gekeken of het kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. De uitslag van het onderzoek krijg je meteen na het onderzoek. En als je het graag wilt weten is tijdens dit onderzoek meestal ook te zien wat het geslacht van de baby is. Bespreek daarom van tevoren met je partner of jullie willen weten of het een meisje of een jongetje is. Wanneer het echocentrum is aangesloten op zwangerenportaal.nl kun je de foto's ook digitaal bekijken binnen zwangerenportaal.nl en zelfs delen met je familie en vrienden via social media.
Wat kun je niet zien met de 20-wekenecho?
- Waterhoofd
- Spasticiteit
- Hartafwijkingen
Zwangerschapscursussen
De cursus HypnoBirthing bestaat voor een derde uit info over jouw lichaam en dat van je baby, een derde uit informatie over het bevallingssysteem in Nederland en een derde uit (bewezen effectieve) ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. Niet alleen is het belangrijk fysiek voorbereid te zijn op de bevalling, ook mentaal en geestelijk is het fijn als je rust en ruimte ervaart. Dat kan je bereiken met een cursus mindfulness. Zo kun je ontspannen de bevalling beleven.
Interesse in dit soort cursussen? Je kunt ze volgen met ons online cursuspakket!
Lees ook:
Navelstrengbloed doneren, hoe en waarom?Babyuitzetlijst in huis halen
Wanneer moet de babykamer af zijn? Allereerst: een pasgeboren baby heeft nog niet per se een eigen kamer nodig. De baby kan prima een paar maanden bij jullie op de kamer slapen. Soms is het wel prettig om het kamertje af te hebben met een commode en een kast met spullen voor de baby. Je kunt eigenlijk niet te vroeg beginnen met het inrichten van het kamertje. Lees hier hoe je de kinderkamer gezellig kunt maken. Het is ook wel zo mooi als de producten in de babykamer zo lang mogelijk meegaan.
Niet alleen de babykamer items, maar ook de babykleertjes die op de babyuitzetlijst staan mogen niet missen. Denk hierbij aan een goede hoeveelheid rompertjes, broekjes, vestjes, een jasje en natuurlijk een aantal mutsjes.. Tip: Hier kun je precies zien hoeveel je van alle babykleding items nodig hebt, en in welke maat.
Autostoeltje aanschaffen
Eén van de belangrijkste items voor je baby is het autostoeltje, want veiligheid en comfort onderweg staan natuurlijk voorop. Geen idee waar je moet beginnen met het uitzoeken van een autostoeltje en wat ISOFIX eigenlijk betekent? Met deze checklist koop je gegarandeerd het beste stoeltje. En met deze tips kun je vast oefenen met het installeren van het autostoeltje.
Geboortekaartje gratis proefdruk aanvragen
De geboorte van je baby verdient een mooie bekendmaking. Een geboortekaartje sturen naar al je vrienden en familie is daarvoor de ideale manier! Je kan nu alvast beginnen met het ontwerpen van een geboortekaartje en het is handig om een gratis proefdruk aan te vragen zodat je kan zien hoe het kaartje eruitziet in het echt!
Wist je dat?
Wist je dat je er ook voor kunt kiezen het geslacht niet te weten te komen tijdens de 20-weken echo? De meeste ouders kiezen ervoor dit wel te weten, maar als je het graag een verrassing wilt houden, dan kan dit dus!
Cursusportaal
Volg hier cursussen om alles te leren over je zwangerschap, de bevalling, je baby, slapen, voeding en nog veel meer
Toegang tot cursuspakketLees ook:
De babyuitzetlijst