1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  ZwangerZwangerschapskalenderWeek 18

  Selecteer je zwangerschapsweek

  week-18

  Week 18

  Week 18

  ZP® - Groeikalender

  , 8 juli 2016 09:10Laatste update op: 20 april 2023 19:09

  Vanaf deze week groeien de hersenen 90 gram per maand. Het hoofdje van de baby is nu een derde van zijn totale lichaam. De baby is is ongeveer 20 centimeter lang en weegt 220 gram. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 18 van je zwangerschap.

  Je baby in week 18 van je zwangerschap

  In week 18 is je baby...

  week-image

  20 cm

  220 gram

  ..zo groot als een paprika

  Jij in weekNr 18 van je zwangerschap

  In weekNr 18 ben jij...

  week-image
  • 18 weken zwanger
  • in je vierde maand
  • in het tweede trimester

  Cursusportaal

  Alles weten over de zwangerschap, je bevalling en je baby? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!'

  Ja, ik wil toegang

  Dit gebeurt er met je baby als je 18 weken zwanger bent

  Vanaf de 18e week van je zwangerschap zou je de bewegingen van de baby kunnen voelen, maar dit hoeft lang niet bij iedere zwangere vrouw zo te zijn, maak je dus niet druk als dit nog niet het geval is. Veel vrouwen voelen het pas vanaf week 20 of nog later. Eerst zijn de bewegingen nog zwak, maar later zal je stompen, woelen en stoten voelen als je kindje draait! Vooral in de avonden kunnen deze bewegingen krachtig zijn.

  Naarmate je baby groter wordt krijgt hij of zij waarschijnlijk steeds meer plezier in het bewegen in je buik. Een baby kan wel 90% van zijn tijd bewegend doorbrengen, maar maak je geen zorgen, het gemiddelde is 20%. Sommige baby's zijn actiever dan anderen, wat overigens niets zegt over het geslacht. Gemiddeld voel je later in de zwangerschap 9 van de 10 bewegingen die de baby maakt, maar er zijn ook vrouwen die maar de helft voelen.

  Je baby ontwikkelt een tastzin en kan daarmee zijn eigen bewegingen waarnemen. Je kindje oefent al met kijken, hier zal hij of zij ook na de bevalling nog tijd voor nodig hebben. Daarom zal je baby na de bevalling nog af en toe even scheel kijken.

  Dit gebeurt er met jou als je 18 weken zwanger bent

  Je lichaam houdt tijdens de zwangerschap meer vocht vast dan normaal. Hierdoor kunnen je handen en voeten wat opgezwollen raken en misschien lijkt je gezicht wat voller. Zorg vooral dat je voldoende rust pakt, maar ook voldoende beweging. Voor je gezicht kunnen schijfjes komkommer op je ogen wonderen doen. Wees vooral niet te kritisch op jezelf, veel mensen zullen je juist complimenteren met je uiterlijk. Ze vinden dat je jonger en gezonder oogt.

  Onder invloed van de hormonale veranderingen, verandering van houding door de groei van de buik en het verminderen van het steunweefsel kunnen klachten in de bekken ontstaan tijdens de zwangerschap. Hier lees je hoe dat komt en wat je kunt doen. Bij klachten kun je ook aankloppen bij een oefentherapeut of bekkenfysiotherapeut.

  Als gevolg van veranderingen in je hormonen en je doorbloeding, kun je last krijgen van tandvleesontsteking. Dit is niet fijn voor jou, maar ook zeker niet voor je kindje.

  Cursusportaal

  Alles weten over de zwangerschap, je bevalling en je baby? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!'

  Ja, ik wil toegang

  To do in week 18

  12 zwangerschaps- en bevalcursussen, vergoed door je zorgverzekeraar

  Alles uit je zwangerschap halen én je optimaal voorbereiden op de bevalling? Dat doe je met ons cursuspakket van 12 zwangerschaps-, beval- en babycursussen. Online, met onbeperkte toegang gedurende 18 maanden. En het gehele pakket wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed! Lees hier alles over cursussen.

  Verbonden blijven met je partner

  Jij bent degene die zwanger is, in jouw lijf gebeurt het allemaal. Je partner kan misschien wel eens het gevoel hebben een buitenstaander te zijn. Praat zoveel mogelijk met je partner: vertel hem wat er wat zich allemaal afspeelt in je lijf. Maar vraag ook naar zijn gevoelens. Probeer je partner meer te betrekken bij de zwangerschap, of ga op zoek naar een professionele relatiecoach. Je kan ook samen een zwangerschapscursus volgen, bijvoorbeeld de cursus Samen Bevallen. Met deze zwangerschapscursus bereiden jullie je samen voor op de geboorte van jullie kind. Daarnaast kunnen jullie ook samen in beweging blijven tijdens de zwangerschap, helemaal op jouw tempo. Hier lees je meer over veilig sporten tijdens de zwangerschap.

  Is het mogelijk dat een partner ook last krijgt van zwangerschapskwaaltjes?

  • Ja, zeker mogelijk
  • Nee, hij stelt zich aan

  Mondverzorging tijdens je zwangerschap

  Je mondverzorging is misschien niet het eerste waar je aan denkt tijdens de zwangerschap. Toch is een gezond gebit erg belangrijk als je zwanger bent! Door regelmatig een bezoekje te blijven nemen aan de tandarts of mondhygiënist voorkom je een tandvleesontsteking. Een tandvleesontsteking kan onder andere leiden tot vroeggeboorte en een laag geboortegewicht, dus laat je tandarts zeker je mondgezondheid in de gaten houden!

  Acupunctuur

  Alternatieve therapieën kunnen je veel bieden tijdens de zwangerschap en als voorbereiding op de bevalling. Acupunctuur is een populaire therapie onder zwangere vrouwen, en kan helpen bij de algehele welgesteldheid, maar ook bij het opwekken van de bevalling.

  Geboorteplan opstellen

  Je hoeft nu nog geen definitieve beslissing te nemen, maar denk er wel vast over na: wil je thuis of poliklinisch in het ziekenhuis bevallen? Neem dit op in je geboorteplan. Soms zijn zwangere vrouwen erg bang voor de bevalling. Angst is een normale en veel voorkomende emotie, maar er heerst ook een taboe op. Het helpt om het bespreekbaar te maken. Haptotherapie richt zich op het verbeteren van het (zelf)vertrouwen van de zwangere vrouw in haar vermogen om haar kindje via een natuurlijke vaginale bevalling geboren te laten worden.

  Osteopathie

  Osteopathie kan veel betekenen, zowel voor jou nu tijdens de zwangerschap als erna. Ook voor je baby is ostheopathie geschikt. Lees hier meer over osteopathie tijdens de zwangerschap.

  Aangepaste arbeidsomstandigheden

  Ben je in loondienst? Dan heb je tijdens je zwangerschap recht op aangepaste werkomstandigheden. Zo heb je bijvoorbeeld recht op meer pauze, en hoef je minder fysiek belastend werk te doen. Benieuwd of jouw werkgever wel genoeg rekening met jouw zwangerschap houdt? Lees dan hier alles over deze aangepaste arbeidsomstandigheden.

  Wist je dat?

  Wist je dat je baby nu al een eigen vingerafdruk aan het ontwikkelen is in de baarmoeder? Deze is nu al uniek en zal hij voor de rest van zijn leven hebben!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard