1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  De beste zorgverzekering als je zwanger bent in 2024

  Gepubliceerd op: 11-24-2019Bewerkt op: 1-9-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-24-2019Bewerkt op: 1-9-2024
  Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: UnitedConsumers
  Een kinderwens, zwangerschap en bevalling: het zijn grote onderwerpen die mogelijk een rol spelen in jouw leven. In deze fase van jouw leven is het belangrijk om te kijken of jouw huidige zorgverzekering nog wel bij jouw situatie past. Wat moet je allemaal regelen tijdens jouw zwangerschap, hoe zit het met de vergoedingen en welke aanvullende verzekeringen zijn er?

  In het kort

  Basisverzekering zwangerschap

  Vanuit een basisverzekering worden echo’s, verloskundige hulp, prenatale screening en kraamzorg (deels) vergoed. Wil je een basisverzekering die bij jou past? Vergelijk dan via Independer.

  Aanvullende verzekering zwangerschap

  Is een aanvullende verzekering ook nodig? Om extra zorgkosten te voorkomen kun je kiezen om ook een aanvullende verzekering af te sluiten. Dankzij een aanvullende verzekering kan je bijvoorbeeld de kraamzorg, bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie, huur van een borstkolf, lactatiekundige zorg, zwangerschapscursussen, kraampakket, alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie en een EHBO cursus (deels) vergoed krijgen. Dit kan al snel gaan om zo'n 1000 euro als je kiest voor een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie, de kraamzorg en een zwangerschapscursus. Verderop in dit artikel kan je meer lezen over het verschil tussen een basisverzekering en aanvullende verzekering en wat mogelijk vergoed wordt.

  Het verschilt per aanvullende verzekering wat je wel of niet vergoed krijgt. Wil je een aanvullende verzekering die bij jou past? Vergelijk dan via Independer.

  Alle vergoedingen basisverzekering zwanger 2024

  De juiste zorgverzekering bij zwangerschap is belangrijk. In de basisverzekering zijn al een aantal verschillende vergoedingen opgenomen speciaal voor zwangere vrouwen. Dit vergoedt de basisverzekering allemaal in 2024 tijdens en na jouw zwangerschap:

  • Echo’s : De basisverzekering vergoedt de meerdere echo’s van je baby, namelijk: de algemene termijnecho, de 13-weken echo en de 20-weken echo.
  • Verloskundige hulp: Vanuit de basisverzekering wordt de volgende verloskundige en gynaecologische hulp vergoed: echo’s, controles door de verloskundigen, NIPT-test (bij medische indicatie), vlokkentest (bij medische indicatie), kinderwensconsult, vruchtwaterpunctie, combinatietest en advies over prenatale screening.
  • Prenatale Screening: Aan het begin van je zwangerschap krijg je een informatief gesprek over wat prenatale screening is en dat gesprek wordt vergoed. Je bepaalt daarna zelf of je prenatale screening wilt. Met deze screening wordt de NIPT uitgevoerd en dit toont aan of het kindje mogelijk down-, edwards- of patausyndroom heeft. Als je een medische indicatie voor vervolgonderzoek (prenatale diagnostiek) hebt, wordt de NIPT vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor geldt geen eigen risico.
  • Invasieve diagnostiek: Is de uitslag van de NIPT positief of heb je een medische indicatie? Dan vergoedt de basisverzekering ook invasieve diagnostiek, zoals de vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Dit valt doorgaans wel onder het eigen risico van je zorgverzekering.
  • Bevallen: Vanuit de basisverzekering wordt een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling die medisch noodzakelijk is, wordt volledig vergoed. Wil je zonder medische indicatie in het ziekenhuis of kraamhotel bevallen? Dan krijg je in 2024 een vergoeding van € 246,- per dag uit de basisverzekering. De kosten die erboven komen, dien je zelf te betalen met een eigen bijdrage.
  • Kraamzorg: De basisverzekering vergoedt in minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg vanaf de geboorte, verdeeld over tien dagen. Het aantal kraamzorg uren waar jij recht op hebt hangt af van jouw situatie. In 2024 betaal je een eigen bijdrage van €5,10 per uur voor de kraamzorg thuis.

  Voor kraamzorg bij een bevalling in het ziekenhuis of in een kraamhotel zonder medische noodzaak betaal je in 2024 een eigen bijdrage van € 40,- per dag. Beval je van een meerling? Dan betaal je per kind €19,- extra.

  *Met sommige aanvullende verzekeringen kun je deze eigen bijdrage (deels) vergoed krijgen.

  Alle vergoedingen aanvullende verzekering zwangerschap 2024

  Niet alle zorg wordt vergoed voor de basisverzekering. Om extra zorgkosten te voorkomen kun je kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Zo ben jij verzekerd van extra zorg die niet in de basisverzekering zit. Bij het kiezen van jouw aanvullende verzekering is het slim om op de volgende dekkingen te letten:

  • Borstkolf: De aanschaf of huur van de borstkolf kan (deels) vergoed worden met een aanvullende verzekering.
  • Advies over borstvoeding: Soms gaat borstvoeding geven niet vanzelf, en dan is het fijn om advies van een lactatiedeskundige te krijgen. Enkele aanvullende zorgverzekeringen vergoeden een deel of alle kosten van een lactatiekundige.
  • Kraamzorg: Afhankelijk van de kraamzorg die je krijgt, kan er een eigen bijdrage voor de kraamzorg in rekening worden gebracht. In 2024 is dat €5,10 per uur. Deze kosten worden, afhankelijk van je aanvullende verzekering, volledig of voor een gedeelte vergoed.
  • Bij adoptie: Kraamzorg bij adoptie wordt niet uit de basisverzekering vergoed. Door een aanvullende verzekering af te sluiten, wordt kraamzorg bij adoptie wel vergoed.
  • Zwangerschapscursussen: Met een aanvullende verzekering kunnen de kosten voor bijvoorbeeld zwangerschapsyoga, zwangerschapsgymnastiek en een doula (deels) vergoed worden.

  Tip: Gebruik deze vergoeding uit je aanvullende verzekering voor het online cursuspakket van zwangerenportaal.nl met 12 cursussen rondom de zwangerschap, bevalling en je baby. In veel gevallen is het dan gratis voor je!

  • Kraampakket: In een kraampakket zitten medische producten die je nodig hebt tijdens en na jouw bevalling. Met een kraampakket ben je dus goed voorbereid op de komst van jouw kindje. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden het kraampakket.
  • Fysiotherapie: Tijdens en na je zwangerschap kun je last krijgen van kwaaltjes, zoals bekkeninstabiliteit. Met een aanvullende verzekering kan je de kosten van de fysiotherapiebehandelingen vergoed krijgen.
  • EHBO- of reanimatiecursus: Een EHBO- of reanimatiecursus wordt (deels) vergoed vanuit een aanvullende verzekering.
  • Overige vergoedingen zoals gewichtsconsulent en preventieve zorg: Wie gezond is, kan toch problemen hebben met zijn of haar gewicht. Als dit voor jou het geval is, kun je naar een gewichtsconsulent. Een gewichtsconsulent kan u op verschillende manieren helpen met advies over voeding, advies over beweging en begeleiding en coaching.
  • Alternatieve geneeswijzen: Alternatieve geneeswijzen kunnen een prettige aanvulling zijn op de traditionele geneeswijzen. Denk bijvoorbeeld aan acupunctuur, homeopatische medicijnen of een bezoekje aan de osteopaat.

  Verschil eigen bijdrage en eigen risico

  In de zorgverzekeringswereld wordt er gesproken van een eigen bijdrage en een eigen risico. Maar wat is het verschil precies tussen die twee?

  • Eigen bijdrage: Met een eigen bijdrage betaal je zelf een deel van de zorgkosten. Hiervoor kun je je aanvullend verzekeren. Voor kraamzorg, een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak en prenatale test zonder medische noodzaak moet je allemaal een eigen bijdrage betalen.

  • Eigen risico: Een deel van de jaarlijkse zorgkosten die je maakt valt onder het eigen risico. Dit bedrag is minimaal €385, wat je dus zelf moet betalen voor zorgkosten die onder het eigen risico vallen. Alle kosten die hier dan boven komen, vergoedt je basisverzekering. Je kunt er ook voor kiezen jaarlijks een hoger eigen risico te nemen, en de maandelijkse premie wordt hierdoor dan lager.

  Dit is handig om te weten

  • Heb je behoefte aan een kraampakket? Vraag je pakket dan vóór de 5e maand van je zwangerschap aan. Je krijgt het kraampakket vervolgens in de 7e maand van jouw zwangerschap thuisgestuurd.
  • Meld je baby binnen 4 maanden na de geboorte aan bij je zorgverzekeraar. Als je dat vergeet, krijg je de zorgkosten voor je kind niet vergoed. Zodra je kind is aangemeld, geldt de verzekering met terugwerkende kracht.
  • Je kunt alleen overstappen tussen 12 november 2023 en 31 december 2023. Je nieuwe zorgverzekering gaat in op 1 januari 2024.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot geldzaken tijdens de zwangerschap.

  • group-image
   14 dagen geleden

   Zwanger en geld

   45 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard