’Mom Brain’
Je hebt vast wel eens gehoord van de term ‘mom brain’, wat je misschien zelf ook gebruikt om bijvoorbeeld vergeetachtigheid goed te praten na de zwangerschap. Het is niet alleen vergeetachtigheid waarvan sprake is als je moeder bent geworden, maar nog veel meer dingen, zo heeft onderzoek uitgewezen! Veranderingen die in je hersenen gebeuren nadat je moeder bent geworden zijn zelfs zo duidelijk, dat ze kunnen worden waargenomen met hersenscans.
Lees ook:
Zwangerschapshormonen: wat doen ze en welke zijn er?Dat je hersenen zo veel veranderen na het krijgen van je baby, is misschien maar goed ook. Met een nieuwe baby in je leven verandert je leven immers ook heel veel, en dit is de natuurlijke reactie van je brein daarop. Jij moet je op vele manieren aanpassen aan dit nieuwe leven met een baby, en dus helpen je hersenen je hierbij. Deze aanpassingen in je hersenen wordt neurale plasticiteit genoemd.
Hoe je hersenen veranderen tijdens en na de zwangerschap
Veranderingen in je hersenen die resulteren in de ‘mom brain’ vinden zowel tijdens als na de zwangerschap plaats. Dit zijn de veranderingen die plaatsvinden in het brein van een mama (to be):
- Gevoeligheid
Als moeder lig je bewust, dan wel onbewust altijd op de loer voor eventuele gevaren voor je baby. Dit zorgt er tijdens de zwangerschap al voor dat je veel gevoeliger bent voor alles wat er in je omgeving gebeurt en de mensen om je heen. Dat kan ervoor zorgen dat je tijdens de zwangerschap liever niet op bepaalde plekken komt of met bepaalde mensen omgaat. Je bent tijdens de zwangerschap simpelweg al gevoeliger voor ‘energieën’ van mensen en plekken, waartegen je je baby natuurlijk wilt beschermen. Deze gevoeligheid blijft ook na de zwangerschap bestaan.
Lees ook:
Het belang van huid-op-huid contact met je babyLater in de zwangerschap kan je ook een grote emotionele verbondenheid voelen met de baby in je buik, wat een voorbereiding is om na de geboorte beter op zijn behoeftes in te kunnen spelen.
Deze grotere gevoeligheid van moeders zorgt ook voor het bekende fenomeen van ‘’het van ieder geluidje wakker worden’’ als je baby er is. Dit is simpelweg het gevolg van een soort van oerinstinct je brein om gevoeliger te worden voor alles wat er om je heen gebeurt, om zo je baby te beschermen tegen eventuele gevaren. Dit is vooral veel voorkomend in de eerste paar weken of maanden met je baby, en zal weer langzaam wat afnemen vanaf 3 of 4 maanden.
Lees ook:
Extreem slaaptekort na de bevalling: tips om ermee om te gaan- Emotieregulatie
Nadat je baby is geboren, zal je capaciteit om emotioneel te reageren, vooral op je eigen baby, ontzettend groeien. Hierbij zijn gelukshormonen zoals oxytocine en dopamine betrokken. Bij een onderzoek werd er gekeken naar de hersenactiviteit van moeders wanneer zij hun eigen baby zien lachen, en wanneer zij andere baby’s zien lachen. Zoals je al kunt verwachten, reageren moeders veel sterker op de glimlach van hun eigen baby, wat zorgt voor de aanmaak van de gelukshormonen oxytocine en dopamine.
Hetzelfde gedeelte van de hersenen die op deze manier op je baby reageert, zorgt ook voor extra empathie bij moeders, zelf-reflectie en de capaciteit om met hoge stressniveaus om te gaan. En dat heb je nu net hard nodig met een pasgeboren baby! Dit komt vooral op een piek in de eerste 3 maanden na de bevalling.
Lees ook:
Zo beleeft je baby de bevalling- Vergeetachtigheid en warrigheid (Mom Brain)
Vergeetachtigheid en warrigheid is wat veel moeders de ‘’Mom Brain’’ noemen. Heb je ook wel eens dat je een kamer in loopt en helemaal bent vergeten waarvoor? Of dat je de vaatwasser de wasmachine noemt? Het kan er allemaal bij horen! Wat blijkt: dit is geen excuus van moeders, maar deze Mom Brain bestaat echt, dat blijkt uit onderzoek.
Zo worden bepaalde delen in de hersenen van moeders na de bevalling, waaronder het geheugen, wat aangetast. Hiervoor worden de hersenen dan wel actiever in andere gedeeltes, zoals in emotionele en sentimentele gedeeltes, zoals hierboven beschreven. Misschien moet je dus wat inleveren op je geheugen, maar je brein zorgt er wél voor dat die hersenactiviteit dan goed wordt gebruikt om in te spelen op je baby’s behoeftes.
Lees ook:
Samen slapen met je baby: alles over co-sleepingHeel normaal dus als je misschien gevoel hebt dat je hersenen niet meer hetzelfde functioneren als voor de zwangerschap. Merk jij dit ook tijdens de zwangerschap of nu dat je baby er is?
Lees ook:
Jouw buik na de bevalling: wat kan je verwachten?