1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Wat is osteopathie?

  Gepubliceerd op: 10-7-2019Bewerkt op: 1-18-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-7-2019Bewerkt op: 1-18-2022
  Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO)
  Je gezondheid is bij de osteopaat in goede handen. De osteopaat is deskundig in de beoordeling van de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van het lichaam. Behandeling richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of buikpijn waardoor je je weer optimaal gezond kunt voelen.

  Hands only!

  Een osteopaat gebruikt voor de behandeling geen medicijnen of apparatuur. Hij gebruikt alleen zijn handen. Het is een veilige methode met een lage behandelfrequentie. Dit heeft veel tevreden patiënten tot gevolg.

  Niet alleen je klacht maar jij als geheel staat centraal

  Gezondheid is beweging. Alles in het lichaam heeft beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Een osteopaat is getraind om bewegingsverlies te voelen en te bepalen of dit in relatie staat tot je klachten. De klachten en de plek waar de osteopaat behandelt zitten niet per se op dezelfde plek, in je lichaam staat immers alles met elkaar in verbinding. Een osteopaat neemt de tijd om goed naar je te luisteren en om je lichaam te onderzoeken. Daarnaast leert een osteopaat je veel over de achtergronden van je klacht en wat je zelf kunt doen aan deze klacht om je gezondheid te verbeteren. De osteopaat werkt samen met andere disciplines.

  Wat krijg ik vergoed?

  De ziektekostenverzekeraar vergoedt osteopathie gedeeltelijk vanuit het aanvullende pakket. De meest voorkomende klachten die met behulp van osteopathie zijn op te lossen, zijn:

  • rug- en nekklachten
  • buikklachten
  • zwangerschapsklachten
  • klachten bij baby’s en kinderen
  • hoofdpijn en migraine

  Het aantal behandelingen dat nodig is, is over het algemeen laag.

  Waar vind ik een osteopaat?

  Op osteopathie.nl vindt u onder het kopje “zoek osteopaat” een overzicht van gekwalificeerde osteopaten.

  Waarom naar de osteopaat?

  Osteopathie is veilig en effectief, zeker bij chronische of recidiverende klachten. Over het algemeen is er sprake van een lage behandelfrequentie en een hoge patiënttevredenheid (SWOO, 2015). Evidence based practice en de medische vakken vormen de basis voor het osteopathisch methodisch handelen en klinisch redeneren. Voor wetenschappelijke onderbouwing en richtlijnen is er de Stichting Wetenschappelijk Osteopathisch Onderzoek.

  Hoe is osteopathie georganiseerd?

  Osteopathie is een internationaal beroep, erkend door de WHO. In Nederland zijn 700 osteopaten actief, zij zijn verenigd in de NVO met de erkende kwaliteitsregisters NRO en NOF.

  Secretariaat NVO

  Janssoniuslaan 32, 3528 AJ, Utrecht
  www.osteopathie.nl
  E-mail: nvo@osteopathie.nl
  030 - 3040063

  Facebook: facebook/hoe osteopathie helpt

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard