1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De katheter tijdens en na de bevalling

    Gepubliceerd op: 9-22-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-22-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Wanneer een bevalling moet worden ingeleid is een katheter noodzakelijk. Maar ook na de bevalling hebben sommige vrouwen een katheter nodig. Dat klinkt misschien niet prettig, maar soms kan het niet anders. Wanneer is een katheter nodig tijdens en na de bevalling?

    Wat is een katheter?

    Een katheter wordt normaal gesproken gebruikt om urine te vervoeren vanuit de blaas naar buiten. Het is een buisje dat via de plasbuis naar binnen wordt gebracht. Maar als het gaat om het rijpen van de baarmoedermond in het geval van het inleiden van de bevalling, wordt ook een ballonkatheter gebruikt.

    Ballonkatheter bij het inleiden van de bevalling

    Zijn de 41 weken zwangerschap gepasseerd, dan kan de verloskundige of gynaecoloog ervoor kiezen je bevalling in te leiden. Dat proces bestaat uit verschillende stappen, waarvan het rijpen van de baarmoedermond de eerste is. Dat gebeurt met een ballonkatheter.

    Deze katheter wordt ingebracht via de vagina met behulp van een eendenbek (speculum), waarvan het ballonnetje tegen de baarmoedermond wordt geplaatst. Daarna wordt dit ballonnetje met wat water gevuld, ter grootte van een stuiterbal. Die druk op de vliezen en de baarmoedermond door de ballonkatheter zorgt voor de eerste ontsluiting, wat nodig is om daarna de bevalling verder in te leiden in het ziekenhuis met weeënopwekkers. De katheter blijft maximaal 48 uur zitten, en vaak valt hij er vanzelf weer uit.

    Waar je op moet letten met een ballonkatheter

    Terwijl de ballonkatheter in je lichaam zit, mag je niet baden, inwendig spoelen of seksuele gemeenschap hebben vanwege een verhoogd risico op infectie. Het beste is deze dagen met de katheter rustig thuis door te brengen. Rondlopen en douchen mag nog wel gewoon. Menstruatieachtige buikpijn en rugpijn is normaal met deze katheter. De baby merkt er niks van, want de ballon zit aan de buitenkant van de vliezen.

    Als de ballon eruit valt, je vliezen breken, je de baby minder voelt dan normaal, je helderrood bloedverlies hebt of als je simpelweg ongerust bent, mag je altijd contact opnemen met je zorgverlener.

    Katheter na de bevalling

    Sommige vrouwen hebben een katheter ook nodig na de bevalling, en dan wél via de plasbuis, in tegenstelling tot wanneer de katheter wordt gebruikt voor het inleiden.

    Als er tijdens de bevalling veel druk op je buik en baarmoeder stond terwij je blaas vol zat, kunnen je blaas en plasbuis erna gevoelloos of opgezwollen zijn. Dan voel je geen aandrang meer om naar de wc te gaan, en kan een tijdelijke verblijfskatheter nodig zijn. Of wanneer het bijvoorbeeld na een keizersnede niet lukt om te plassen. Door de blaas goed te legen met behulp van de katheter, wordt een blaasontsteking of overrekking van de blaaswand voorkomen. De katheter wordt meestal na drie tot vijf dagen weer verwijderd.

    Waar je op moet letten met een katheter na de bevalling

    Je kunt met de katheter gewoon je baby verzorgen en je dagelijkse activiteiten doen zoals normaal gesproken. Leeg de katheterzak iedere drie tot vier uur. Fijn is wel om een loszittende broek te dragen om ervoor te zorgen dat de urine gemakkelijker door het slangetje stroomt, maar ook omdat dat gewoon veel comfortabeler is na de bevalling.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard