1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Zwangerschapstest

  Gepubliceerd op: 11-5-2019Bewerkt op: 7-20-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-5-2019Bewerkt op: 7-20-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Een zwangerschapstest gebruik je om te testen of je zwanger bent. Deze test werkt door middel van urine die de aanwezigheid van het hCG hormoon meet en daarmee vaststelt of je zwanger bent of niet. Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

  Hoe werkt een zwangerschapstest?

  Een zwangerschapstest werkt door middel van urine (plas). Bij het doen van een zwangerschapstest controleer je je urine op de aanwezigheid van het hormoon humaan choriongonadotrofine (hCG). Je lichaam maakt dit hormoon alleen aan als je zwanger bent. HCG komt vrij wanneer een bevruchte eicel zich aan de binnenkant van je baarmoeder hecht. Dus wanneer je zwangerschap begint. Als de resultaten van je zwangerschapstest positief zijn, betekent dit dat je zwanger bent. Als ze negatief zijn, betekent dit dat je niet zwanger bent.

  Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

  Je kunt een zwangerschapstest doen wanneer je menstruatie uit blijft. Dus vanaf dat je minimaal één dag overtijd bent. Als je dit eerder doet is de hoeveelheid hCG hormoon nog te laag om te meten en dus een betrouwbaar testresultaat te krijgen.

  Tegen die tijd zou er tussen de 50 en 250 mIU/ml hCG aanwezig moeten zijn, wat voldoende is voor een positieve zwangerschapstest. Wanneer je een urinetest gebruikt om erachter te komen of je zwanger bent, kun je het beste testen in de ochtend. Ochtendurine is de meest geconcentreerde urine van de dag, waarin de grootste hoeveelheid hCG aanwezig is. Zorg ervoor dat je van tevoren niet te veel drinkt zodat de urine niet verdunt.

  Sommige duurdere zwangerschapstesten zeggen dat ze een paar dagen voor een gemiste menstruatie werken, maar de resultaten zijn meestal minder nauwkeurig. Lees altijd het etiket op de zwangerschapstest om erachter te komen wanneer je een zwangerschapstest moet doen en hoe nauwkeurig deze zal zijn.

  Als je menstruatie erg onregelmatig is, of als je om de een of andere reden helemaal geen menstruatie krijgt, kun je het beste drie weken nadat je seks hebt gehad een zwangerschapstest doen.

  Hoe betrouwbaar zijn zwangerschapstesten?

  Zwangerschapstesten zijn heel nauwkeurig wanneer je ze correct gebruikt. De zwangerschapstesten die je bij de drogisterij koopt, zijn 99 van de 100 keer betrouwbaar. Ze zijn net zo nauwkeurig als een zwangerschapstest die je via een dokter zou krijgen, omdat ze beiden werken door de aanwezigheid van het hormoon hCG te meten.

  Soorten zwangerschapstesten

  Er zijn drie verschillende testen: urinetest, bloedtest en bloedonderzoek. Maar van urinetesten zijn ook weer allerlei soorten op de markt.

  Midstream

  De midstream zwangerschapstest test is een soort stick die je een aantal seconden in de urine moet houden. Je kunt rechtstreeks op de stick plassen of de stick in een beker met urine houden. Daarna moet je een aantal minuten wachten op de uitslag. Bij de meeste testen zijn er twee vensters: in het ene venster een streepje om aan te geven dat de test geldig is, in het andere venster een streepje of plusje om aan te geven of je zwanger bent. Lees van tevoren goed de bijsluiter zodat je weet wat alle streepjes en/of plusjes betekenen.

  Digitale test met wekenindicator

  Je kunt ook kiezen voor een digitale zwangerschapstest met wekenindicator Deze testen hebben een scherm die ‘niet zwanger’ of ‘zwanger’ aangeven en daarbij het aantal weken, dit kan soms duidelijkheid geven wanneer het streepje of plusje niet duidelijk genoeg is.

  Cassette

  Bij een cassette zwangerschapstest kun je de test niet rechtstreeks in je urine houden, maar maak je gebruik van een pipetje. Je vangt je urine eerst op in een beker en haalt daarna met een pipet voldoende urine eruit welke je daarna druppelt op de aangegeven plek in de cassette. Daarna is het even wachten en zullen er in beide vensters wel/geen streepjes verschijnen.

  Extra vroege zwangerschapstest

  Ervaar je zwangerschapssymptomen, maar ben je nog een aantal dagen verwijderd van je NOD? Dan kun je een extra vroege zwangerschapstest doen. Deze test is extra gevoelig en kun je 6 dagen voor de verwachte menstruatie doen. Bij een normale zwangerschapstest moet er meer hCG hormoon aanwezig zijn voor een positief resultaat, een vroege zwangerschapstest kan een lagere hoeveelheid hCG detecteren. Houdt er rekening mee dat een extra gevoelige zwangerschapstest niet bij elke vrouw eerder dan de NOD een positief resultaat kan geven. Dit heeft alles te maken met de snelheid van de aanmaak van het hCG hormoon. Test je voor je NOD negatief? Dan kan de test op de NOD alsnog positief zijn.

  Negatieve zwangerschapstest

  Wanneer de zwangerschapstest negatief is, betekent dit dat er geen of nog niet genoeg hCG aanwezig is in je lichaam. Dit kan betekenen dat je niet zwanger bent, maar het kan ook betekenen dat je te vroeg hebt getest. Ben je overtijd maar is de test negatief? Test dan een paar dagen later opnieuw.

  Positieve zwangerschapstest

  De test is positief: je bent zwanger! Van harte gefeliciteerd. Nu je zwanger bent komen er vast veel vragen in je op. Dit zijn de eerste stappen na een positieve zwangerschapstest.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard