1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Follikel

  Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 4-2-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 4-2-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  De maandelijkse cyclus bestaat uit vier fasen: de follikelrijping, de ovulatie, de luteale fase en de menstruatie. Maar wat houdt elke fase in? Tijd om in te zoomen op de eerste fase: de rijping van de follikel, een belangrijke fase voor het ontstaan van een zwangerschap. Wat is een follikel en hoe gaat de follikelrijping in zijn werk? Wij leggen het uit.

  Wat is een follikel?

  Een follikel, ook wel eiblaasje genoemd, is een blaasje waar een eicel kan worden gerijpt. Follikels bevinden zich in de eierstokken samen met duizenden eicellen, om elke eicel zit een follikel. De meeste follikels stoppen met groeien, terwijl andere follikels zich klaarmaken voor de rijping van de eicel. Deze follikels worden Graafse follikels genoemd.

  Rijping van de follikel

  Na de eerste fase blijven een paar Graafse follikels over. Deze vullen zich met vocht en hebben een doorsnede van ongeveer 3 millimeter. Voor het verder ontwikkelen van deze follikels is het van belang dat de hypofyse aan het begin van de cyclus FSH (follikelstimulerend hormoon) afgeeft. In dit proces wordt veel oestrogeen geproduceerd. Het duurt ongeveer 10-14 dagen voordat de dominante follikel rijp is. De follikel heeft dan een doorsnede van ongeveer 25 millimeter. In dit stadium is de eicel los van de follikelcellen en zweeft de eicel in het vocht van de follikel.

  Follikel tijdens de eisprong

  Heb je je weleens afgevraagd waarom het de eisprong wordt genoemd? Dit heeft alles te maken met het loskomen van de eicel in de follikel. Wanneer de follikel rijp is, komt er door de hypofyse een grote hoeveelheid LH (luteïniserend hormoon) vrij. Hierdoor groeit de follikel in ongeveer 2 dagen zo snel dat de follikel letterlijk knapt. Hierdoor springt de eicel uit de follikel en wordt deze opgevangen door de eileider.

  De andere rijpe follikels krijgen dan het signaal dat zij zich niet meer verder hoeven te ontwikkelen en zullen binnen enkele dagen verschrompelen. In de tussentijd is de eicel onderweg naar één van de eileiders, waar de bevruchting kan plaatsvinden. Wanneer de eicel niet wordt bevrucht zal de hoeveelheid oestrogeen en progesteron dalen waardoor de menstruatie op gang zal komen.

  Follikels en verminderde vruchtbaarheid

  Er is sprake van verminderde vruchtbaarheid wanneer er na 12 maanden zonder anticonceptie geen zwangerschap is ontstaan. Bij een kwart van de vrouwen met verminderde vruchtbaarheid speelt de ovulatie een grote rol. In de meeste gevallen zijn er problemen met de groei van de follikels waardoor er geen ovulatie plaatsvindt. Door middel van hormoononderzoek of met een echo kan worden gekeken of de vrouw wel een eisprong heeft.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard