1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Onderweg met je baby: kinderwagens, draagdoeken, de luiertas en meer!

  Gepubliceerd op: 10-16-2020Bewerkt op: 2-2-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-16-2020Bewerkt op: 2-2-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Met je baby eropuit gaan is iets waar veel ouders naar uitkijken. Je baby in de kinderwagen, draagdoek of in het autozitje, luiertas mee en gaan! Maar hoe kies je wat de fijnste manier is voor jou om je baby te vervoeren? En wat moet je in hemelsnaam allemaal meenemen onderweg met je baby?

  Op pad met je baby

  Een uitje maken met je baby is iets ontzettend leuks, maar als het je eerste kindje is kan het ook best wel spannend zijn en vragen oproepen om op pad te gaan met je kleine. Ga je wandelend met je baby naar de supermarkt, en doe je dat dan liever met de kinderwagen of de draagdoek of draagzak, of pak je toch liever de auto? En wat neem je dan allemaal mee voor je pasgeboren baby? Dit moet je weten als je eropuit gaat met je baby!

  Kinderwagen of draagdoek?

  Ga je met je baby boodschappen doen of gewoon een wandeling maken? Dan heb je de keus om je baby mee te nemen in de kinderwagen of draagdoek/draagzak. Met beide opties heb je de mogelijkheid om toch je handen vrij te hebben om het een en ander te doen en pakken terwijl je onderweg bent, maar er zitten ook grote verschillen in beide opties. Dit zijn de voor- en nadelen van kinderwagens en draagzakken.

  Kinderwagen

  De kinderwagen is vaak de grootste uitgave van de babyuitzetlijst voor ouders. Niet zo gek ook, want je zult hier waarschijnlijk erg vaak gebruik van gaan maken en je wilt natuurlijk dat je baby comfortabel en veilig vervoerd kan worden. En bovendien kan jij lekker naar je baby turen. Veel baby’s vallen daarnaast gemakkelijk in slaap na een wandeling in de wagen. Ook kan je er veel spullen in meenemen in de boodschappenmand onderin, waaronder een draagdoek als je baby de wagen even beu wordt! Ideaal dus als je veel spullen wilt meenemen tijdens je wandeling en het niet allemaal wilt dragen. Hier vind je meer tips over hoe je de juiste kinderwagen kiest voor jou en je kleine.

  Het nadeel van goede kinderwagen met alle accessoires erop en eraan is wel dat de prijs hoog op kan lopen. Ook kan het zo zijn dat je kindje zich minder geborgen voelt vergeleken met de draagdoek of draagzak, waardoor de baby misschien sneller wakker kan worden als je even stopt met wandelen. Maar dat is voor iedere baby anders.

  Draagdoeken en draagzakken

  Steeds meer ouders kiezen ervoor om naast een goede kinderwagen ook te investeren in een of meerdere draagdoeken of draagzakken. Het grote voordeel van deze manier van vervoeren van je baby is dat je kindje lekker knus tegen jou aan zit, en zich daardoor erg geborgen voelt. De meeste baby’s vallen dan ook binnen no-time in slaap in een drager! Echter is dit wel voor iedere baby anders. Sommige baby’s willen er niks van weten om gedragen te worden, dus ga vooral langs in een winkel waar draagdoeken verkocht worden om te kijken hoe jouw baby hierop reageert. Ook kan het even duren voordat je doorhebt hoe je een draagdoek precies goed knoopt en je baby er goed in positioneert.

  Daarnaast toont onderzoek aan dat baby’s die dagelijks gedragen worden in een draagdoek of draagzak aanzienlijk minder huilen. Je baby dragen is ook ergonomisch verantwoord: dat betekent dat de houding waarin je kindje wordt gedragen ondersteunend is voor de rug, nek en het hoofdje. Hier lees je meer over het dragen van je baby in een draagdoek of draagzak. Er zit namelijk ook nog aardig wat verschil tussen beide draagopties!

  De luiertas

  Wie met een baby op pad gaat, gaat gegarandeerd niet met lege handen de deur uit. Er moet behoorlijk wat mee in de luiertas! En dat zijn niet alleen luiers. Want wat als je baby doorlekt, zijn kleertjes onderspuugt of als het ‘s avonds flink afkoelt? Er gaan waarschijnlijk dus evenveel kleertjes als luiers mee in de luiertas, afhankelijk van het seizoen. Denk ook aan billendoekjes, hydrofiele doeken, een verschoonmatje en billenzalf. Als je flesvoeding geeft, moet je daarnaast ook denken aan flesjes en flesvoeding. Bij borstvoeding kunnen zoogcompressen goed van pas komen en eventueel een borstvoedingsdoek. Dit is wat er precies allemaal mee zou moeten in de luiertas.

  Op pad met de auto

  Je zult je baby waarschijnlijk regelmatig mee moeten nemen in de auto. Een goed autostoeltje is dan onmisbaar. In werkelijkheid heb je voor baby’s twee soorten: een echt autozitje of een reiswieg. Een reiswiegje en autozitje hebben beiden hun voor- en nadelen.

  Daarnaast moet je letten op de maat van het autozitje. Voor je pasgeboren baby heb je een autozitje van groep 0 nodig (van de geboorte tot 10 kg), of eentje uit een overlappende groep 0+/1 (van de geboorte tot 18 kg). Ook heb je tegenwoordig nieuwe maat voor autozitjes, die nog niet door alle fabrikanten wordt gebruikt maar wel steeds vaker voorkomt, namelijk de I-Size (ECE-R129).

  Fietsen met je baby

  Wanneer je baby zelfstandig kan zitten, kun je je kleine meenemen voor een ritje op de fiets. Dat doe je natuurlijk met een fietszitje om je kindje veilig te vervoeren. Hier lees je meer over de verschillende fietszitjes en waar je op moet letten bij het aanschaffen van fietszitje. Ga je liever voor een bakfiets? Dat is ook een uitstekende, veilige optie voor je baby en jou. Hier lees je alles over de bakfiets en de veiligheid ervan.

  Op vakantie met je baby

  Als je voor meerdere dagen op vakantie gaat met je baby, dan moet je natuurlijk aan heel veel meer dingen denken. Natuurlijk moeten er veel meer babyspullen mee, maar je wilt natuurlijk ook dat de reis zelf vlot verloopt. Ga je met de auto op vakantie? Dan kunnen deze tips goed van pas komen. Ga je je baby meenemen in het vliegtuig? Lees dan deze tips goed door voor een vlotte reis.

  Heb jij nog goede tips voor ouders die op pad gaan met hun baby? Deel ze hieronder!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard