11x tips voor een lange autorit met je baby of kind: slapen, voeding en vermaak
Een autovakantie met een baby of kind kan best spannend zijn. Moet je kindje zijn normale slaapritme aanhouden of laat je hem gewoon slapen tijdens de reis? En wat moet je allemaal meenemen op deze vakantie? In dit artikel geven we je graag enkele tips voor wanneer je met de auto op reis vertrekt.
1. Bereid de auto voor op de autovakantie
Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker wanneer je met je baby op vakantie gaat. Hier een aantal zaken waar je aan kunt denken:
- Haal alles uit de auto, pak de stofzuiger erbij en maak de auto schoon. Zo weet je precies wat er straks in de auto zit en begin je met een schone lei.
- Laat je auto voor vertrek extra controleren. Op deze manier verklein je de kans op autopech onderweg.
- Let op de airconditioning. Controleer of er geen luchtstroom van de airconditioning of de verwarming rechtstreeks op het autozitje gericht staat.
- Controleer het autozitje nog even. Kijk of het autozitje goed bevestigd is en of er geen spullen op de hoedenplank liggen die zich in een gevaarlijk projectiel kunnen transformeren wanneer je onverwachts hard moet remmen. Heb je nog geen autozitje? Lees hier meer over het veilig vervoeren van je kindje
Lees ook:
i-Size voor autostoelen, wat is het?2. Doe rustig aan
Plan je vertrek ook zo dat iedereen in het gezin rustig de tijd heeft om zich klaar te maken. Een reis met jonge kinderen kan veel stres opleveren, maak jezelf dus niet nodeloos zenuwachtig voor vertrek.
3. Pak de bagage slim in
Zorg dat je je bagage slim inpakt. Wanneer je hier over nadenkt hoef je onderweg niet uren te zoeken om de spulletjes voor de verzorging en voeding van je baby te vinden.
4. Spelletjes en speelgoed
Je baby of kind moet tijdens de reis natuurlijk goed vermaakt worden. Een reis met een huilende baby op de achterbank kan erg lang duren. Neem spelletjes en speelgoed mee, maar geen overload. Anders wordt het voor je kindje alleen maar lastiger. Probeer er ook voor te zorgen dat je kindje niet de hele reis alleen achterin zit. Door zelf naast je kindje te gaan zitten kun je samen gaan spelen, dit zal je kindje erg waarderen. Sla bijvoorbeeld wat spelletjes in die je in de auto kunt spelen. Zorg ook voor een opgeladen telefoon, zo kun je je kindje opvrolijken met leuke muziek of een video. Houdt hierbij wel rekening met de schermtijd. Cadeautjes zijn ook altijd een grote hit! Haal een paar kleine cadeautjes die je kindje tijdens de reis kan uitpakken, zo maak je er een klein feestje van.
Lees ook:
Speelgoed voor kinderen tot drie maanden5. Je kind belonen
Als je kind oud genoeg is, kun je een beloningsvel of stickervel gebruiken tijdens de reis. Geef hier bijvoorbeeld mee aan hoe lang de reis nog duurt en geef voor elk half uur of uur een sticker. Ook kun je dit gebruiken als beloning wanneer je kindje zich netjes gedraagt.
6. Regelmatig pauzeren
Het is belangrijk om voldoende te stoppen tijdens de autorit. Zo kun je zelf even de benen strekken, samen iets eten of drinken en je kindje kan ook even uit het autostoeltje en verzorgd worden. Een goed moment om de luier te verschonen en je kindje eventueel om te kleden. Zorg ervoor dat de auto tijdens de pauze in de schaduw staat zodat het niet te warm wordt in de auto. Laat je kindje tijdens het pauzeren nooit alleen in de auto.
Lees ook:
9x tips voor de eerste zomer met je baby7. Een campingbedje
Ga je kamperen? Dan is de kans aanwezig dat je zelf een campingbedje hebt meegenomen. Dit is ook ideaal voor onderweg. Ga je uitgebreid pauzeren? Dan kan je kindje in het campingbedje rustig spelen of slapen. Ook als je net op de plaats van bestemming bent en zelf wilt uitpakken of even wilt liggen is een campingbedje ook handig.
8. De juiste temperatuur in de auto
Wanneer je kindje in de auto zit, is het belangrijk om voor de juiste temperatuur te zorgen. Is het bij vertrek nog erg koud en vertrekken jullie richting de zon? Trek dan meerdere lagen kleding aan bij je kindje. Je kunt dan steeds een laag uitdoen naar mate het warmer wordt. Ook is het aan te raden om zonneschermen (of hydrofiele doek) te gebruiken op de ramen bij de achterbank, dit houdt de zon tegen. Zorg er ook voor dat er altijd een flesje water binnen handbereik is, zodat je kindje gehydrateerd blijft.
Lees ook:
De zon en je baby: wat je echt moet weten9. Borstvoeding, flesvoeding en vaste voeding onderweg
Wanneer je baby de fles krijgt zorg er dan voor dat je daar onderweg zo weinig mogelijk werk aan hebt. Verdeel de juiste dosering alvast in de flesjes voor je vertrekt. Sommige autostoeltjes hebben een speciale opening waarin je de fles onderweg kunt bewaren. Dit is vooral praktisch voor kinderen die oud genoeg zijn om zelf hun fles te nemen en wellicht eerder voor een fles met water dan met melk. Neem voor de zekerheid een paar literflessen met water mee, zo heb je altijd voldoende water.
Wanneer je onderweg flesjes of maaltijdjes wilt opwarmen dan kan dat in een waterkoker voor in de auto (met plug voor de sigarettenaansteker). Reken op ongeveer 10 minuten om voldoende water te koken via deze methode. Bijna overal in Europa zal je in wegrestaurants ook een magnetron vinden die klanten mogen gebruiken om babymaaltijden op te warmen, dus kun je ook tijdens je pauzes op je gemak de voeding opwarmen. Lees hier meer over borstvoeding en kunstvoeding.
Krijgt je kindje vaste voeding? Zorg er dan voor dat je thuis al zoveel mogelijk hebt voorbereid en het bijvoorbeeld alleen nog moet opwarmen in de magnetron. Ook kun je een koelbox meenemen om alles vers te houden.
Lees ook:
Kinderen en tvkijken: deze series zijn educatief10. Slapen in de auto
Een van de voordelen van reizen met de auto is in ieder geval dat jonge kinderen gemakkelijk in slaap vallen. Zeker met een erg jonge baby of tijdens een reis van enkele uren kan het zo zijn dat kind de volledige reis zal slapen. Neem een dekentje mee zodat je je kindje lekker kunt instoppen. Wanneer je baby nog heel klein is dan is het een goed idee een klein spiegeltje voorin te monteren zodat je een oogje in het zeil kan houden. Mocht je kind bijvoorbeeld overgeven of in een verkeerde positie in slaap vallen heb je dat met zo’n spiegeltje sneller in de gaten.
11. Het komt goed!
Je ziet het, er komt wel wat kijken bij reizen met een kind, maar wanneer je het een beetje slim aanpakt is er geen enkel probleem. Onthoud dat de voorbereiding het halve werk is en creëer geen onnodige stress onderweg door rustig te reizen en voldoende pauzes in te lassen. Je bent tenslotte op vakantie en gezellig op reis met je gezin!
Deel jouw kennis en ervaringen met anderen
Heb jij tips of leuke ideeën tijdens het reizen? Laat het weten in een reactie!
Lees ook:
Zoveel moet je kindje dagelijks drinken met het warme weer