1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Tips voor lange autoritten met je baby of kind: slapen, voeden en vermaken

  Gepubliceerd op: 6-27-2016Bewerkt op: 12-27-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-27-2016Bewerkt op: 12-27-2023
  Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Maxi-Cosi
  Een autorit naar je vakantiebestemming met je baby of kind kan een leuk avontuur zijn, maar vereist wel wat planning vooraf. Moet je bijvoorbeeld vasthouden aan de normale slaaproutine van je kind of is het beter om je kind tijdens de reis te laten slapen? En wat moet je op reis meenemen? In dit artikel bespreken we een aantal nuttige tips voor als je een lange autorit met je kind gaat maken.

  1. Je auto gereedmaken voor de reis

  Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker als je met je baby op vakantie gaat. Hier volgen een paar dingen waar je aan moet denken:

  • Haal alles uit de auto, pak de stofzuiger en maak de auto schoon. Zo kun je met een schone lei beginnen.
  • Onderwerp je auto voordat je vertrekt aan een extra controle. Hierdoor verminder je de kans op pech onderweg.
  • Kijk de airconditioning na. Controleer of de luchtstroom van de airconditioning of verwarming niet rechtstreeks op het autostoeltje van je kind is gericht.
  • Controleer het autostoeltje nauwkeurig. Controleer of het autostoeltje goed is vastgezet en of er geen dingen op de hoedenplank liggen die een gevaarlijk projectiel kunnen worden als je onverwacht hard moet remmen. Heb je nog geen autostoeltje? Ontdek dan hier welke verschillende autostoeltjes er verkrijgbaar zijn. Voor extra veiligheid raden we je aan om een i-Size-autostoeltje te kiezen.

  2. Veiligheid met autostoeltjes

  Het autostoeltje van je kind moet de juiste maat hebben, zodat comfort en veiligheid onderweg gewaarborgd zijn. i-Size-autostoeltjes worden beschouwd als de veiligste op de markt en het is altijd aan te raden om een autostoeltje te kiezen dat voldoet aan de meest recente veiligheidsvoorschriften. Als je naar een ander land op reis gaat, controleer dan voordat je op reis gaat de ter plaatse geldende regels met betrekking tot autostoeltjes.

  3. De juiste bagage meenemen

  Neem een aantal dagen voordat je op pad gaat de tijd om na te denken over wat je gedurende een dag met je kind normaal allemaal nodig hebt. Schrijf alle dingen op, zodat je ze tijdens het inpakken kunt afvinken. Zo zul je hapjes voor tussendoor, favoriete speeltjes en zijn of haar potje nodig hebben. Zorg ervoor dat je deze dingen niet onderin de kofferbak stopt, maar dat je er snel en gemakkelijk bij kunt als je ze nodig hebt.
  Je kunt onder andere de volgende zaken nodig hebben:

  • Eenvoudige hapjes tussendoor voor onderweg. Neem altijd meer mee dan je denkt nodig te hebben en neem ook enkele sluitingen mee om half opgegeten zakjes af te sluiten en zo rommel te voorkomen.
  • Voldoende water in hun favoriete beker. Nogmaals, neem meer mee dan je nodig denkt te hebben, voor als je bijvoorbeeld in de file komt te staan. Voor sommige autostoeltjes kun je bekerhouders kopen om drinken voor je kind bij de hand te houden.
  • Extra kleding in het geval van knoeien. Neem deze mee voor jezelf en je kind om ervoor te zorgen dat jullie fris en schoon op jullie bestemming aankomen.

  4. Activiteiten voor in de auto

  We kunnen je niet beloven dat je "zijn we er al bijna?" niet te horen zult krijgen, misschien zelfs voordat je de straat uit bent, maar goed voorbereide activiteiten voor tijdens de reis kunnen kinderen in de auto lekker bezighouden. Bedenk wel dat je het simpel moet houden als je activiteiten voor een driejarige plant.

  • Een speeltje dat nieuw voor hen is, kan tijdens een reis een geweldige afleiding vormen.
  • Een favoriet speeltje kan ze helpen slaperig te worden.
  • Pennen en potloden kunnen onder de voorste stoelen vallen en moeilijk te pakken zijn wanneer je onderweg bent. Geef je creatieve kind daarom in plaats daarvan een stickerboek om in te vullen.
  • Eenvoudig spelletjes spelen, zoals 'Ik zie wat jij niet ziet' of verschillend gekleurde voertuigen tellen, kan ze goed bezighouden en ook de vocabulaire en observatievaardigheden van je peuter verbeteren.

  5. Niet vergeten om pauzes te nemen

  Veel ouders willen weten hoe lang baby's in autostoeltjes kunnen blijven zitten. Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in het autostoeltje moet zitten/slapen. Dat komt doordat de vlakke ligstand als best voor de gezondheid van baby´s wordt beschouwd en baby´s in een babyautostoeltje niet volledig vlak liggen. Dit betekent niet dat je geen langere reis samen kunt maken. Je moet regelmatige pauzes plannen om je baby te voeden en te verschonen. Neem een grote deken mee zodat je baby zich er lekker op kan uitrekken wanneer je stopt voor een pauze.

  6. Je baby comfortabel houden

  Neem de volgende stappen in acht om je baby comfortabel te houden tijdens de reis.

  • Autostoeltjes die een vlakke ligstand hebben, zijn essentieel als je je baby gedurende een autorit comfortabel een dutje wilt laten doen.
  • Een zitverkleiner voor baby´s zal je baby een veilige en comfortabele cocon bieden. Maak gebruik van raamblindering of een zonnekap op je autostoeltje om de ruimte donkerder te maken en je baby te stimuleren om te gaan slapen.
  • Als je baby graag naar kinderliedjes luistert, neem ze dan zeker mee om er in de auto naar te luisteren. Als je baby een favoriet speeltje of dekentje heeft, neem dat dan mee en houd het binnen handbereik.
  • Gebruik een deken om je baby warm en comfortabel te houden. Als de temperatuur in de auto omhoog gaat, kun je de deken weghalen zonder je baby te storen, zoals bij een jasje het geval zou zijn.
  • Houd alles wat je nodig hebt, zoals een verschoonmatje, binnen handbereik in een toilettas, zodat je er gemakkelijk bij kunt.
  • Neem tenminste één extra setje kleding mee om na knoeien gemakkelijk te verschonen. Of investeer in een reservehoes voor je autostoeltje.
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard