1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Veilig met je baby op pad in de auto

  Gepubliceerd op: 1-18-2022Bewerkt op: 12-27-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-18-2022Bewerkt op: 12-27-2023
  Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Maxi-Cosi
  De eerste keer met je baby in de auto is altijd spannend en je wilt dat je baby tijdens die eerste ritjes zo veilig en beschermd mogelijk is. Om je tijd te besparen, hebben we bedacht dat het goed is om alle dingen op een rijtje te zetten die belangrijk zijn wanneer je je baby in de auto vervoert.

  In Nederland gelden er een aantal verplichte regels waaraan je je moet houden wanneer je je baby in de auto vervoert. De richting waarin je baby zit is bijvoorbeeld belangrijk, net als welk babyautostoeltje je gebruikt. Baby's moeten een achterwaarts gericht autostoeltje gebruiken. Achterwaarts gericht reizen wordt zowel voor baby's alsook voor jonge kinderen als het veiligst beschouwd.

  Tip 1
  Je doet er altijd goed aan om voordat je baby er is te oefenen met het installeren van je autostoeltje. Zo weet je wanneer je kleintje eenmaal is gearriveerd zeker dat je het autostoeltje snel en correct kunt installeren. De veiligste plaats om het autostoeltje te bevestigen is in het midden van de achterbank. Dit vermindert het risico op letsel bij een zijdelingse botsing. Dat is echter niet altijd in elke auto mogelijk, omdat de middelste stoel soms hoger is als gevolg van de aandrijfas. In dat geval kun je de rechter- of linkerachterbank gebruiken.

  Tip 2
  Installeer je autostoeltje als dat mogelijk is met behulp van ISOFIX-bevestigingspunten. Dat is een veel eenvoudigere en veiligere manier om autostoeltjes te installeren dan de traditionele gordelmethode en de meeste nieuwere auto's hebben ISOFIX-bevestigingspunten. Als je ervoor kiest om het autostoeltje op de bijrijdersstoel te bevestigen, moet je altijd de airbag uitschakelen, want deze kan een gevaar voor je baby opleveren wanneer hij uitklapt. Voor maximale veiligheid raden we echter aan om te reizen met je kleintje op de achterbank.

  Tip 3
  Houd onderweg in de auto je baby nooit in je armen. Dat is zeer gevaarlijk. Een plotselinge stop kan tot gevolg hebben dat je baby uit je armen schiet en tegen het dashboard botst.

  Veiligheidseisen voor autostoeltjes

  In Nederland ben je verplicht om je baby te vervoeren in een autostoeltje dat voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Goedgekeurde kinderautostoeltjes zijn voorzien van het ECE-label R44 of R129, de nieuwste veiligheidsstandaard die ook bekend staat als i-Size. Je herkent het goedkeuringslabel aan de oranje kleur en het nummer onderaan. Houd er rekening mee dat autostoeltjes die voldoen aan de R44-standaard na september 2024 niet meer in de EU verkrijgbaar zullen zijn. Je hoeft je echter geen zorgen te maken. Als je een R44-autostoeltje hebt, is dat nog minstens 8 jaar veilig en legaal te gebruiken, dus je hoeft het niet te vervangen.

  Is i-Size de beste keuze?

  Vergeleken met autostoeltjes die voldoen aan de ECE R44/04-standaard bieden i-Size-autostoeltjes een verbeterde hoofd- en nekbescherming en daarom worden ze beschouwd als de veiligste optie die momenteel verkrijgbaar is. Dit zijn de redenen daarvoor:

  • Zijdelingse crashtests worden geëvalueerd als onderdeel van de i-Size veiligheidsnormen.
  • Bij i-Size-veiligheidstests worden geavanceerdere crashtestdummy's uit de Q-serie gebruikt die meer sensoren hebben dan de dummy's die bij R44-tests worden gebruikt.
  • Je baby moet tot de leeftijd van minimaal 15 maanden achterwaarts gericht reizen.
  • Sommige i-Size-autostoeltjes kunnen achterwaarts gericht worden gebruikt totdat je kind 105 cm lang is, dus tot de leeftijd van ongeveer 4 jaar.
  • Met i-Size-autostoeltjes moet je ISOFIX gebruiken, waarmee het autostoeltje direct op het chassis van je auto wordt bevestigd. ISOFIX-autostoeltjes hebben ook een grotere kans om correct in je voertuig te worden geïnstalleerd.

  Wat is het juiste autostoeltje voor mijn auto?

  Zodra je een autostoeltje hebt gevonden dat het juiste formaat heeft voor je kind, moet je controleren of het in je auto past. Als je auto geen ISOFIX-bevestigingspunten heeft, moet je een autostoeltje kiezen dat op zijn plaats wordt gehouden door middel van het gordelsysteem van je auto. Als je auto ISOFIX-bevestigingspunten heeft, kun je kiezen voor een autostoeltje met ISOFIX-bevestigingspunten of voor een autostoeltje dat gebruikmaakt van de autogordel. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar beide opties zijn veilig, mits ze correct worden geïnstalleerd.

  Heb ik een autostoeltje nodig met een vijfpuntsgordel?

  Tests tonen aan dat het voor baby's en peuters veiliger is om te reizen in een autostoeltje met een vijfpuntsgordel. Dat komt doordat in geval van een botsing het volgende geldt:

  • De gordel houdt je kind veiliger op zijn plek.
  • De gordel houdt je kind vast bij de schouders en heupen, de meest stevige delen van het lichaam. Hiermee worden de zachte delen zoals de buik beschermd, wat het risico op serieus letsel vermindert.
  • Een vijfpuntsgordel is eenvoudig correct te bevestigen voor optimale veiligheid. Het innovatieve easy-in harnassysteem maakt het aantrekken en vastmaken snel en eenvoudig. Deze functie is niet standaard aanwezig bij al onze autostoeltjes.

  Passende kinderautostoeltjes

  Een geschikt kinderautostoeltje is er een dat past bij de lengte en het gewicht van het kind. Je moet regelmatig controleren of je baby nog steeds goed in het autostoeltje past. Zodra het hoofdje boven het autostoeltje uitkomt, is het tijd om een groter kinderautostoeltje te kopen. Dit zijn de richtlijnen voor babystoeltjes, peuterstoeltjes en kinderstoelen:

  Groep -0+ (babyautostoeltjes):

  • Gewicht tot 13 kg.
  • Lengte tot 75 cm
  • Voor baby's tot de leeftijd van 1 jaar

  Groep 1 (peuterautostoeltjes):

  • Gewicht van 9 tot 18 kg.
  • Lengte van 60 tot 105 cm
  • Kinderen van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar oud

  Groep 2-3 (kinderstoelen):

  • Gewicht van 15 tot 36 kg
  • Lengte van 100 tot 135 cm
  • Kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar oud

  Er zijn allerlei verschillende autostoeltjes op de markt, waarvan de meeste voldoen aan de i-Size-veiligheidsvoorschriften. Meer informatie over de verschillende beschikbare opties vind je hier.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard