1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BabyEhbo voor babys en kinderen

  EHBO voor baby's en kinderen: wat moet je weten?

  ZP® - Magazine

  , 8 juni 2020 22:10Laatste update op: 9 december 2022 17:06
  In samenwerking met: Rode Kruis

  Je kindje wil je natuurlijk koste wat kost beschermen, en daarom kan wat basiskennis EHBO voor baby’s en kinderen goed van pas komen! Iedere ouder weet dat met kleine kinderen een ongelukje in een klein hoekje zit, hoe goed je ook aan het opletten bent. Met deze EHBO basiskennis voor baby’s en kinderen kom je al een heel eind. Wil je echt goed eerste hulp kunnen verlenen aan je kindje, dan is een kinder EHBO-cursus sterk aan te raden.

  Belang EHBO-kennis bij baby’s en kinderen

  Met baby’s kleine kinderen kan er van alles misgaan in huis, in de speeltuin of gewoon als je kindje zit te eten. Je hoopt natuurlijk dat jouw baby of kind nooit iets ergs overkomt, maar als het dan toch gebeurt, hoe moet je dan handelen?

  De meest voorkomende ongelukken bij kleine kinderen gebeuren als gevolg van vallen. Daarnaast komen verslikking, brandwonden en vergiftiging ook vaak voor. Zo’n 140,000 kinderen komen jaarlijkse bij de Spoedeisende Hulp terecht als gevolg van een ongeluk thuis, meestal gerelateerd aan een valpartij of vergiftiging. Baby’s en kinderen zouden minder in het ziekenhuis terechtkomen als ouders zouden weten hoe ze eerste hulp moeten verlenen. Hierom is een EHBO-cursus voor baby’s en kinderen erg belangrijk om te doen.

  Wat leer je tijdens een EHBO cursus van het Rode Kruis?

  Tijdens een kinder EHBO-cursus leer je alle eerstehulpvaardigheden die nodig zijn voor de eerste hulp aan kinderen en baby’s. Ook reanimeren (en het gebruik van een AED) komen in de cursus aan bod. Je leert hoe je een kind in veiligheid brengt, de toestand beoordeelt en de hulpdiensten alarmeert. Op het programma staan verder hoe je EHBO verleent aan een kind met: verslikking, verstikking of verdrinking, een bloeding of huidwond, brandwonden, botbreuken, kneuzingen en verstuikingen, nek- en wervelletsel, vergiftiging en verder o.a. wat te doen bij een bloedneus, een vuiltje in het oog, of een tand door de lip. Je kunt zelf met een beetje basiskennis al veel ongelukken voorkomen en oplossen bij je baby of kind. Een tip is om de (gratis) EHBO-app van het Rode Kruis op je telefoon te downloaden. Daarin staan veel eerste hulp tips, die je kunnen helpen op belangrijke eerste hulp te verlenen aan je kindje die in gevaarlijke situaties een groot verschil kunnen maken.

  Als je eerste hulpverleent dan is het belangrijk om steeds volgens één manier EHBO te verlenen. De 4 stappen van de EHBO helpen je om de situatie goed in te schatten en om op een juiste manier hulp te verlenen. Deze stappen zijn:

  1. Zorg voor veiligheid.
  2. Beoordeel de toestand van het slachtoffer.
  3. Alarmeer (indien nodig) de hulpdiensten (huisarts/1-1-2).
  4. Verleen verdere eerste hulp.

  Welke hulp moet je verlenen?

  Het is afhankelijk van iedere baby en ieder kind welke hulp er precies nodig is in geval van een ongeluk. De eerste hulp die je moet verlenen kan heel anders zijn in geval van bijvoorbeeld een epileptische aanval, verstikking, vergiftiging, ernstige brandwonden, flauwvallen of een koortsstuip. Het is dan ook sterk aan te raden een cursus te volgen. Bij acuut levensgevaar volg je de bovenstaande tips en bel je 1-1-2. De meldkamercentralist kan je dan telefonisch adviseren bij de eerstehulphandelingen totdat professionele zorgverleners de hulp overnemen. Voor niet levensgevaarlijke ongelukken kan vaak ook je huisarts helpen, bijvoorbeeld bij beperkte brandwonden of grotere huidwonden van het vallen.

  Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Rode Kruis.

  Meer over dit onderwerp:

  • Een veilige omgeving voor jouw baby
  • Verstikking: hoe kun je het voorkomen?

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursussen

   • Community

   • Dashboard