1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BabyEhbo voor babys en kinderen

  EHBO voor baby's en kinderen: wat moet je weten?

  ZP® - Magazine

  , 8 juni 2020 22:10Laatste update op: 25 april 2022 18:39

  Je kindje wil je natuurlijk koste wat kost beschermen, en daarom kan wat basiskennis EHBO voor baby’s en kinderen goed van pas komen! Iedere ouder weet dat met kleine kinderen een ongelukje in een klein hoekje zit, hoe goed je ook aan het opletten bent. Met deze EHBO basiskennis voor baby’s en kinderen kom je al een heel eind. Wil je echt goed eerste hulp kunnen verlenen aan je kindje, dan is een kinder EHBO-cursus sterk aan te raden.

  Belang EHBO-kennis bij baby’s en kinderen

  Met baby’s kleine kinderen kan er van alles misgaan in huis, in de speeltuin of gewoon als je kindje zit te eten. Je hoopt natuurlijk dat jouw baby of kind nooit iets ergs overkomt, maar als het dan toch gebeurt, hoe moet je dan handelen?

  De meest voorkomende ongelukken bij kleine kinderen gebeuren als gevolg van vallen. Daarnaast komen verslikking, brandwonden en vergiftiging ook vaak voor. Zo’n 140,000 kinderen komen jaarlijkse bij de Spoedeisende Hulp terecht als gevolg van een ongeluk thuis, meestal gerelateerd aan een valpartij of vergiftiging. Baby’s en kinderen zouden minder in het ziekenhuis terechtkomen als ouders zouden weten hoe ze eerste hulp moeten verlenen. Hierom is een EHBO-cursus voor baby’s en kinderen erg belangrijk om te doen.

  Wat leer je tijdens een EHBO cursus?

  Tijdens de cursus EHBO bij Baby’s & kinderen leer je onder meer:

  • Eerste hulp verlenen volgens de ABCDE-methode
  • Zelfverzekerd handelen bij ongelukken en noodsituaties
  • Risico’s inschatten en de juiste hulpdiensten alarmeren
  • Behandelen van grote en kleine letsels, van breuk tot bloedneus
  • Reanimeren (met een AED) bij baby’s en kinderen
  • Eerste hulp verlenen bij levensbedreigende situaties
  • Voorkomen van specifieke letsels bij baby’s & kinderen

  Basiskennis EHBO voor baby’s en kinderen

  Je kunt zelf met een beetje basiskennis al veel ongelukken voorkomen en oplossen bij je baby of kind. De volgende tips kunnen je helpen belangrijke eerste hulp te verlenen aan je kindje die in gevaarlijke situaties een groot verschil kunnen maken, vooral als je niet precies weet wat er is gebeurd met je kindje:

  1. Controleer het bewustzijn van je kindje. Dit doe je door te checken of je kindje reageert op prikkels. Hiervoor spreek je je kind aan en schudt je zachtjes met zijn schouders. Als je kind niet reageert is hij bewusteloos, en moet je 112 bellen. Ondertussen kun je ook hulp inschakelen van andere mensen die in de omgeving zijn om eventueel een AED te halen.

  2. Controleer de ademhaling. Na het bewustzijn te hebben gecheckt, ga je over op het openen van de luchtweg van je kindje door de zogenaamde ‘kinlift’ te doen: dat doe je door je hand op zijn voorhoofd te leggen, je wijsvinger onder de kin en de kaak omhoog te tillen. Houd hierbij het hoofd met de neus recht omhoog en laat je kind niet achterover kantelen. Luister, kijk en voel vervolgens 10 seconden naar zijn ademhaling. Doe dit door je oor bij zijn neus te houden terwijl je kijkt naar ademhalingsbewegingen op de borst. Zie je minder dan twee tot vier ademhalingen per 10 seconden bij je baby of klein kind? Dan moet je overgaan op reanimeren.

  3. Controleer de bloedsomloop. Een goede bloedsomloop of bloedcirculatie is van levensbelang. Als het bloed niet meer stroomt is dit levensbedreigend. Bij een circulatiestilstand moet de bloedsomloop en de ademhaling zo snel mogelijk weer op gang komen door middel van reanimatie.

  4. Reanimeren. Reanimeren is nodig als je baby een ademhalingsstilstand heeft, een circulatiestilstand of bewusteloos is en niet meer ademt. Je doet dit door de ‘kinlift’ uit te voeren. Nu plaats je je mond over de mond en de neus van je baby. Is je kindje al wat groter, plaats dan alleen je mond over zijn mond en knijp de neus dicht. Doe nu mond-op-mondbeademing door vijf kind rustig naar binnen te blazen. Kijk hierbij of de borstkas van je kind omhoog gaat.

  Na vijf beademingen doe je borstcompressies: de hartmassage. Doe dit door met een gestrekte arm met twee vingers het midden van de borstkas van je baby in te drukken, tot zo’n eenderde van de borstkas diep. Is het kind al wat groter, gebruik dan de hiel van je hand. Je herhaalt de borstcompressies 15 keer, 100 tot 120 keer per minuut. Hierna ga je weer over op 2 mond-op-mond beademingen, daarna weer 15 borstcompressies, enzovoorts. Doe dit totdat medische hulp of een AED arriveert.

  Welke hulp moet je verlenen?

  Het is afhankelijk van iedere baby en ieder kind welke hulp er precies nodig is in geval van een ongeluk. De hulp die je moet verlenen kan heel anders zijn in geval van bijvoorbeeld een epileptische aanval, verstikking, vergiftiging, brandwonden, flauwvallen of een koortsstuip. Het is dan ook sterk aan te raden een cursus te volgen. Bij acuut levensgevaar volg je de bovenstaande tips en bel je 112. Voor niet levensgevaarlijke ongelukken kan vaak ook je huisarts helpen, bijvoorbeeld bij brandwonden of wonden van het vallen.

  Ongelukken voorkomen

  Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Daarom is het een goed idee om deze tips te volgen om de thuisomgeving voor je baby zo veilig mogelijk te maken en ongelukken te voorkomen:

  • Werk alle snoeren en stopcontacten netjes weg om ongelukken met stroom te voorkomen.
  • Berg muntgeld, klein speelgoed en andere kleine onderwerpen goed op om verstikking te voorkomen.
  • Berg schoonmaakmiddelen en medicijnen goed op om vergiftiging te voorkomen.
  • Leg scherpe voorwerpen zo ver mogelijk buiten bereik. Spullen zoals messen, spijkers, schroevendraaiers en scharen kan je baby beter niet pakken
  • Pas op met hete voorwerpen en vuur. Houd er ook altijd rekening mee dat als je aan het koken bent, je kindje niet te dicht bij het fornuis komt. Laat geen koppen met hete drank op de tafel staan waar je kindje erbij kan. Dit is vooral gevaarlijk met een tafelkleed waar je kindje zo aan kan trekken.
  • Pas de veiligheidsmaatregelen in huis aan naarmate je kindje groter wordt. Je kleine zal namelijk bij steeds meer dingen kunnen, of zelfs een stoeltje voor zichzelf klaarzetten om bij bepaalde spullen te kunnen.

  Meer over dit onderwerp:

  • Een veilige omgeving voor jouw baby
  • Verstikking: hoe kun je het voorkomen?

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursussen

   • Community

   • Dashboard