1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Zoogcompressen: wegwerp of herbruikbaar?

  Gepubliceerd op: 10-27-2021Bewerkt op: 1-9-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-27-2021Bewerkt op: 1-9-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Zoogcompressen zijn onmisbaar bij het kopen van verzorgingsproducten voor jezelf na de bevalling. Zelfs als je geen borstvoeding wilt of kunt geven, zullen je borsten hoogstwaarschijnlijk flink gaan lekken de eerste dagen. Welke soorten zoogcompressen zijn er, en wat is de beste optie voor jou?

  Wat zijn zoogcompressen?

  Om ervoor te zorgen dat niet je hele bh en t-shirt nat wordt van de lekkende moedermelk, kun je zoogcompressen gebruiken in je bh. Dit zijn pads die al de melk opvangen. Je verschoont ze meerdere keren per dag of nacht, afhankelijk van hoeveel melk er uit je borsten komt. Er zijn zowel wegwerp zoogcompressen als herbruikbare zoogcompressen verkrijgbaar.

  Waarom zoogcompressen?

  Zoogcompressen zijn een must als je borstvoeding geeft. Vooral in de eerste dagen, maar zelfs nog in de eerste maanden, kan er namelijk op ieder willekeurig moment melk uit je borsten stromen, zelfs als je baby niet aan de borst aan het drinken is. En als je baby wel aan een borst drinkt, stroomt er meestal dezelfde hoeveelheid uit de andere borst. Om niet alles nat te laten worden, zijn zoogcompressen dan wel zo fijn.

  Ook als je geen borstvoeding geeft of het gaat afkolven, zal je de eerste weken zoogcompressen nodig hebben. De meeste moeders krijgen namelijk te maken met stuwing in de kraamweek, waarbij je borsten erg vol met moedermelk zullen zitten, die ook af en toe zal lekken.

  Soorten zoogcompressen: wegwerp en herbruikbaar

  -Herbruikbare zoogcompressen:

  Als je van plan bent langer dan een paar maanden borstvoeding te geven, dan zal het voordeliger zijn te investeren in een aantal goede wasbare zoogcompressen. Herbruikbare zoogcompressen zijn vooral fijn als je niet al te veel lekt, omdat ze wat dunner zijn. De eerste weken is het daarom fijner om ook wegwerp compressen in huis te hebben, voor het geval je borst erg lekken.

  De wasbare compressenzijn meestal gemaakt van katoen of bamboe. De buitenste laag is van waterdichte stof, in het midden twee lagen absorberend katoen of bamboe en aan de binnenkant stretch katoen of bamboe. Deze compressen voelen zacht aan, en zijn in alle kleuren verkrijgbaar. Je was ze het beste op 60 graden.

  Een nadeel is dat je natuurlijk de was van de compressen bij moet houden. Maar omdat je toch al een hoop wast met een baby, kunnen die kompressen er eigenlijk ook nog wel bij.

  -Wegwerp zoogcompressen:

  Wegwerp zoogcompressen worden veel gebruikt. Dat komt doordat ze makkelijk in gebruik zijn, en je je niet druk hoeft te maken over het wassen. Je kunt ze kopen bij iedere drogist en zelfs en de supermarkt, meestal in een verpakking van ongeveer 30 stuks. Meestal zijn de zoogcompressen individueel verpakt: handig als de ene nog niet vol zit, en je maar een nieuwe nodig hebt.

  Wegwerp zoogcompressen zijn vrij dun en hebben een kleine plakstrip zodat ze goed in je bh blijven zitten. Sommige exemplaren zijn wit, en andere huidskleurig: handig afhankelijk van de kleur t-shirt die je draagt. Je zult vanzelf merken wanneer het tijd is om ze te verschonen: dan voelen ze nat, vol en zompig aan.

  Nadeel: op de lange termijn borstvoeding geven zullen ze duurder zijn dan herbruikbare zoogcompressen, en natuurlijk zijn ze niet zo milieuvriendelijk. Ook vinden sommige vrouwen dat ze niet zo comfortabel zijn als herbruikbare zoogcompressen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard