Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyBabykalenderBaby week 9

Baby 8 weken oud

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 18 December 2019 16:21Laatste update op: 3 January 2022 02:13

En toen was je baby alweer 2 maanden oud! De tijd vliegt en het einde van je verlof komt ook steeds meer in zicht. Heb je al nagedacht over kinderopvang? Indien je borstvoeding geeft is het ook goed om een kolfapparaat te overwegen. Gelukkig duurt dit nog even en kun je nu nog lekker genieten van je baby! Al is aan het werk gaan ook wel weer lekker, even niet meer in de luiers..

Ontwikkelingen bij je baby

Grijpmachine

Je baby wil het liefst alles ontdekken en nu hij weet dat hij met zijn handjes nog meer kan ontdekken, maakt hij hier goed gebruik van. Je kleintje verandert in een echte grijpmachine. Echt grijpen of pakken lukt nog niet helemaal, dit heeft te maken met de ontwikkeling van de motoriek van je baby. Misschien merk je ook dat je baby met zijn handjes naar van alles probeert te grijpen vanaf de commode, waardoor hij er makkelijk vanaf kan vallen. Wees dus extra alert op je baby op de commode rond deze tijd! Wil je weten wat je moet doen in het geval van een ongeluk? Doe dan een EHBO-cursus bij onze partner Livis.

Een speelkleed met een babygym is in deze fase ideaal, of geef je baby gewoon een zachte rammelaar, daar is hij ook uren zoet mee. Ook voor in de kinderwagen of in de autostoel is het nu leuk om speelgoed voor onderweg aan te schaffen!.

Vaccinaties consultatiebureau

Aii, het is weer zover! Die vervelende prikjes bij het consultatiebureau. De ene baby geeft geen kik, terwijl de ander het uitschreeuwt. Hoe je het wendt of keert, vaccinaties zijn nooit leuk. Hierna volgen nog 4 vaccinaties; met 3, 4, 11 en 14 maanden. Wanneer je baby een lichte koorts ontwikkelt na een vaccinatie dan is dat geen reden om je zorgen te maken, dit gebeurt bij 15 tot 20 procent van de inentingen. Alleen bij hoge koorts of wanneer je duidelijk merkt dat je baby zich erg slecht voelt (meestal zal hij of zij gewoon een beetje slaperig zijn) is het nodig een arts te raadplegen.

Ontwikkelingen bij jou

Tijd voor jezelf

Na al 9 weken volop bezig te zijn met babyvoeding, babypoep en luiers verschonen, is het ook wel eens fijn om er zonder je baby op uit te gaan. Een avondje gezellig bijkletsen met je vriendinnen onder het genot van een hapje en een drankje! Je moet immers ook aan jezelf denken. Voed jij je baby door middel van borstvoeding? Dan is het handig om te kolven door middel van een kolfapparaat. Zo kan bijvoorbeeld je partner de baby voeden wanneer jij er niet bent, en kun jij tijdens je uitstapjes je moedermelk afkolven.

Alcohol, roken en medicijnen tijdens borstvoeding

Wanneer je borstvoeding geeft is het goed om te weten waar je precies op moet letten. Na de bevalling ben je wellicht weer gaan roken, drinken of medicijnen gaan gebruiken. Maar het is belangrijk om hierbij goed op te letten. Bepaalde voeding, kruiden, drank, medicijnen en tabak kunnen namelijk invloed hebben op de borstvoeding. Bijvoorbeeld bij alcohol geldt: 1 glas alcohol, 3 uur wachten met borstvoeding.

Weetjes en tips

Samen kletsen

Begint je baby al een beetje te brabbelen? Probeer je kleintje aan te moedigen door lekker samen te kletsen. Zo stimuleer je de taalontwikkeling van je baby. Verwacht er nog niet teveel van, maar onbewust steekt je kleintje er veel van op.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard