1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Kolven: waarom, wanneer en hoe?

    Gepubliceerd op: 1-5-2021Bewerkt op: 5-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-5-2021Bewerkt op: 5-23-2023
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Beurer
    Een van de belangrijkste keuzes als je een kindje krijgt, is of je borstvoeding gaat geven of niet. Een voordeel van moedermelk is dat het precies de juiste mix van voedingsstoffen en antistoffen bevat die je kindje nodig heeft en het past zich dagelijks aan de behoeften van je baby aan. Maar het geven van borstvoeding kan ook uitdagend zijn. Misschien kijk je er tegenop dat jij je kindje alleen moet voeden of weet je niet hoe je borstvoeding moet combineren met je dagelijkse activiteiten, hobby’s of werk. Een borstkolf helpt je daarbij.

    Wat is een borstkolf?

    Met behulp van een borstkolf haal je melk uit je borsten wanneer je baby dat niet kan. Of dat nu is omdat je baby nog niet goed drinkt, of omdat je niet bij elkaar bent. Zo kun je jouw moedermelk afkolven en via een flesje aan je baby (laten) geven.

    Waarom ga je kolven?

    Je gaat kolven als je baby niet rechtstreeks aan je borst drinkt, want je melkproductie wordt bepaald door vraag en aanbod. Hoe vaker en hoe meer je kindje drinkt, hoe meer melk je lichaam aan zal maken. Daarom moet je net zo vaak kolven als dat je kindje aan je borst zou drinken als jullie wel samen zouden zijn.

    Redenen waarom je gaat kolven zijn bijvoorbeeld:

    • Je kindje drinkt nog niet helemaal goed aan je borst, dus ga je aanvullend kolven om je melkproductie goed op te bouwen.
    • Je wilt je kindje ook eens laten voeden door bijvoorbeeld papa, oma of een vriendin.
    • Je wilt een voorraadje melk opbouwen voor de opvang of oppas.
    • Je wilt lekker gaan sporten, koffie gaan drinken met een vriendin of een avondje weg.
    • Je gaat weer aan het werk of hebt een afspraak.

    Wat voor soort kolf heb ik nodig?

    Iedere moeder is anders en heeft verschillende behoeften. Het kan zelfs dat je behoeften veranderen tijdens je borstvoedingsperiode. Wanneer je bijvoorbeeld op een gegeven moment dagelijks moedermelk gaat afkolven op je werk, zal je voorkeur waarschijnlijk eerder uitgaan naar een dubbele elektrische borstkolf in plaats van een enkele elektrische kolf. Er zijn verschillende soorten kolven en het is daarom belangrijk om een borstkolf te vinden die past bij jouw levensstijl.

    Handkolf of elektrische kolf:

    Een handmatige kolf kan handig zijn als je af en toe kolft, maar kan ook belastend zijn omdat je zelf de hendel moet blijven bedienen om vacuüm te creëren. Een elektrische borstkolf is daarentegen vaak prettiger in gebruik, omdat de motor voor je kolft.

    Enkele kolf of dubbele kolf:

    Met een enkelzijdige borstkolf kolf je één voor één je borsten af, terwijl je met een dubbelzijdige kolf beide borsten tegelijk afkolft. Door dubbel te kolven ben je dus sneller klaar en heb je bovendien meer melk en voedzamere melk.

    Een kolf huren of kopen?

    Als je direct na je bevalling gaat kolven, doe je dit het beste met een professionele borstkolf. Deze kolf gebruik je in het ziekenhuis of is te huur voor thuis en is speciaal ontwikkeld om je melkproductie op te bouwen. Wanneer je borstvoeding eenmaal goed op gang is, koop je een persoonlijke kolf. Persoonlijke borstkolven neem je gemakkelijk mee en geven je de vrijheid om te kolven waar en wanneer je wilt.

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met Beurer

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard