1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Ontlasting van je baby

    Gepubliceerd op: 11-23-2019Bewerkt op: 12-11-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-23-2019Bewerkt op: 12-11-2023
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Carole Lasham Kinderarts Tergooi Ziekenhuis
    Hoe de ontlasting van je baby eruitziet, is onder andere afhankelijk van de leeftijd van je baby, het type voeding dat je geeft en gezondheidsomstandigheden. Ook de hoeveelheid babypoep verschilt erg per baby. Er is dus niet één soort structuur en kleur poep dat op een gezonde baby zou wijzen. Wel zouden er bij sommige kleuren en structuren ontlasting alarmbellen moeten gaan rinkelen. Wanneer de ontlasting van je baby normaal is en wanneer niet? Je leest het hier.

    Hoeveel poepen baby’s?

    De ene baby poept ontzettend veel, de ander wat minder. Er valt dus niet echt één gezonde hoeveelheid vast te stellen aan voor de poep van je baby. Wel is het zo dat borstgevoede baby vaak minder poepen dan baby’s die kunstvoeding uit de fles krijgen. Dit komt vermoedelijk door het feit dat moedermelk gemakkelijker te verteren is, waardoor er minder afvalstoffen achterblijven.

    Hoe vaak poepen baby’s?

    Ook hoe vaak baby’s poepen kan erg aan de baby liggen. Deze verschillen kunnen reuzegroot zijn. Sommige baby’s gooien hun luier wel zeven keer per dag vol, terwijl andere baby’s misschien maar een keer in de paar dagen ontlasting heeft. Dit is allemaal helemaal normaal en compleet afhankelijk van je baby! Blijf er gewoon op letten dat de algehele gezondheid van je baby goed blijft en de ontlasting gemakkelijk eruitkomt.

    Hoe vaak je baby poept kan ook gaan veranderen naarmate je kindje wat babyweken passeert. Het kan zowel omhoog als omlaag gaan en af en toe nog wat fluctueren in de babytijd. Echter zal er na een tijdje een ritme in komen, waarna je baby gemiddeld zo’n 2 keer per dag zal poepen.

    Hoe merk je dat je baby wellicht obstipatie heeft?

    • Je baby heeft minder dan 2 poepluiers per week met harde en droge ontlasting
    • Je baby heeft minder dan 8 poepluiers per week met harde en droge ontlasting
    • Je baby heeft minder dan 5 poepluiers per week met harde en droge ontlasting

    Structuur van babypoep

    Ook de consistentie van babypoep kan erg verschillen. In de meeste gevallen is het echter dun tot vloeibaar, en het zou dan ook niet hard moeten zijn. Bij flesvoeding is de ontlasting vaak wat dikker, bij borstvoeding kan de ontlasting van je baby zelfs een beetje waterig zijn. Heeft je baby erg stevige, droge of dikke poep? Dan kan er sprake zijn van obstipatie. Heeft je baby erg dunne, waterige poep? Dan kan het zijn dat hij diarree heeft.

    Wanneer je veel slijm vindt in de ontlasting van je baby, kan dit verschillende dingen betekenen. Je baby kan bijvoorbeeld verkouden zijn en daardoor veel slijm inslikken, of veel kwijl inslikken vanwege doorkomende tandjes. Is het slijm in je baby’s aanhoudend? Dan kan er sprake zijn van een maagdarminfectie. Raadpleeg in dit geval altijd je huisarts

    Meconium

    Meconium is de eerste ontlasting van je baby en ziet er niet uit als normale ontlasting. Meconium is plakkerig, kleverig, zwart van kleur en volledig geurloos. Niet exact wat je verwacht had bij een poepluier! Deze ontlasting heeft je baby door het slikken van vruchtwater in de baarmoeder. Volledig normaal, en het verandert vanzelf zodra je baby begint aan borstvoeding of flesvoeding. Binnen 48 uur na de geboorte zou je baby meconium gepoept moeten hebben, zo niet, dan moet er verder onderzoek worden gedaan naar zijn gezondheid.

    Verschillende kleuren ontlasting van je baby

    Gele ontlasting

    Gele ontlasting is heel normaal onder baby’s, en komt vooral voor wanneer je je baby borstvoeding geeft, er kunnen dan zelfs stipjes of vlokjes in voorkomen, die een beetje op zaadjes lijken. Maar ook bij flesvoeding kan gele ontlasting gerust voorbij komen.

    Groene ontlasting

    Een legergroen tintje in de ontlasting van je baby ziet er misschien een raar uit, maar het is helemaal normaal. Vooral baby’s die flesvoeding krijgen hebben vaak groene poep, wat vermoedelijk komt door toegevoegd ijzer in kunstvoeding. Ook na het eten van groene groentes of wanneer tandjes doorkomen, kan groene ontlasting voorkomen.

    Daarnaast kan het zo zijn dat je baby last heeft van winderigheid bij groene ontlasting. Wanneer je signalen opmerkt zoals ongemakkelijkheid tijdens de voedingen, kan dit type ontlasting een teken zijn van een koemelkallergie.

    Lichtgroene ontlasting

    Wanneer je borstvoeding geeft en je baby lichtgroene, schuimige ontlasting heeft, kan dit wijze op onvoldoende inname van vettige achtermelk. Je baby krijgt dat vermoedelijk alleen de caloriearme voormelk, die goed is om de dorst te lessen, maar weinig vet bevat. Dit vet vind je in de achtermelk, wat belangrijk is voor de calorie-inname van je baby.

    Bruine ontlasting

    Bruine ontlasting is ook normaal bij baby’s, vooral wanneer je baby meer vast voedsel gaat eten. Dan verandert de kleur vanzelf steeds meer in een bruine ontlasting zoals je die ook van jezelf kent. Het ruikt dan een stuk onaangenamer en is steviger van structuur en vorm.

    Oranje ontlasting

    Ook oranje ontlasting kan te danken zijn aan het vaste voedsel dat je baby binnenkrijgt. Wanneer je kindje oranje groente of fruit eet, kan het er ook oranje weer uitkomen. Maar ook kleurstoffen en medicijnen in jouw moedermelk kunnen zorgen voor oranje ontlasting bij je baby.

    Rode ontlasting

    Rode sliertjes in de ontlasting van je baby wijzen op bloed in de ontlasting. Dit kan liggen aan een klein scheurtje bij de anus van je baby, maar het kan ook op een ernstiger gezondheidsprobleem wijzen. Zo kan het liggen aan een bloeding in het maag/darmstelsel, een allergie of bacteriële infectie liggen. Heeft je kindje dus geen rode bietjes gegeten? Neem dan bij rode ontlasting altijd even contact op met de huisarts.

    Witte/grijze ontlasting

    Wanneer je baby witte of grijze ontlasting heeft, wijst dit meestal op een lever- of galwegprobleem. Het is in dit geval dus altijd nodig om je huisarts raad te plegen.

    Zwarte ontlasting

    Afgezien van meconium, is zwarte ontlasting niet gebruikelijk voor baby’s. Zwarte ontlasting kan duiden op bloeding ergens in het maagdarmkanaal. Is je baby dus de fase van meconium gepasseerd, maar is de ontlasting nog steeds zwart? Neem dan even contact op met de huisarts. Ook kan het liggen aan ijzer in het voedsel waardoor de poep zwart kan kleuren, dan is er niets aan de hand.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard