1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Alcohol, roken en medicijnen tijdens borstvoeding en de invloed op je baby

  Gepubliceerd op: 12-10-2019Bewerkt op: 4-14-2020
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-10-2019Bewerkt op: 4-14-2020
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Je hebt besloten om borstvoeding te geven aan je baby. Na de bevalling ben je wellicht weer gaan roken, drinken of medicijnen gaan gebruiken. Maar het is belangrijk om hierbij goed op te letten. Bepaalde voeding, kruiden, drank, medicijnen en tabak kunnen namelijk invloed hebben op de borstvoeding.

  Cafeïne en kruiden

  Wanneer je borstvoeding geeft is het niet nodig om zo streng op te letten als tijdens de zwangerschap. Toch zijn er bepaalde dingen die je beter kunt vermijden of in kleinere mate zou kunnen nemen. Cafeïne bijvoorbeeld. Wanneer je meer dan twee koppen cafeïnehoudende dranken neemt, kan dit ervoor zorgen dat je kindje onrustig wordt. Ook kunnen bepaalde kruiden schadelijk zijn voor je baby. Deze kruiden zijn: aloë, senna, kava kava, salie, munt, venkel en anijs.

  Sommige producten zijn niet per definitie schadelijk voor je baby, maar kunnen wel voor een bepaalde reactie zorgen. Dit kan per baby verschillen. Merk je dat je baby reageert op bepaalde voeding of drinken? Probeer daar dan even mee te stoppen en kijk dan of dit beter is voor je baby.

  Roken en borstvoeding

  Wanneer je voor de zwangerschap gestopt bent met roken en dit nu weer op wilt pakken is het verstandig om hier eerst goed over na te denken. Tabak kan invloed hebben op de hoeveelheid moedermelk. Roken kan ervoor zorgen dat de melkproductie afneemt. Ook zorgt het ervoor dat je baby onrustig slaapt, snel verkouden is en meer kans heeft op een oorontsteking. Wil je de sigaret niet opgeven? Kies dan niet gelijk voor flesvoeding. Probeer dan direct na de borstvoeding een sigaret te roken. Zo verklein je de kans dat de tabak grote invloed heeft op de moedermelk.

  Alcohol en borstvoeding

  Na 9 maanden ben je misschien wel weer eens toe aan een glaasje wijn. Geef je borstvoeding? Dan is het goed om op te letten wanneer je alcohol drinkt en hoeveel alcohol. Drinken vlak voordat je borstvoeding gaat geven is bijvoorbeeld geen goed idee. De regel hierin is: 1 glas alcohol betekent 3 uur wachten met borstvoeding. Wil je meer dan 1 glas alcohol drinken, maar je kunt geen 6 uur wachten met voeden? Voed je baby dan met eerder afgekolfde melk en kolf je borsten leeg. De afgekolfde melk moet je dan weggooien. Alcohol heeft negatieve effecten op je baby. Zo wordt zijn slaapritme verstoord, drinkt hij minder en is het slecht voor de hersenen die nog volop in ontwikkeling zijn. Als jij onder invloed bent van alcohol, ben je minder alert en kun je wellicht minder goed voor je baby zorgen.

  Medicijnen en borstvoeding

  De meest gangbare medicatie kan gewoon veilig gebruikt worden tijdens de periode van borstvoeding. Je kunt daarbij denken aan pijnstillers, antibiotica, bloeddruk medicatie, antidepressiva etc. Het is verstandig om van tevoren te bekijken of de medicijnen die je slikt veilig zijn tijdens de borstvoeding. Weet je het niet zeker? Dan kun je dit altijd overleggen met je arts of lactatiekundige. Eventueel kun je tijdelijk overstappen op een ander medicijn.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard