1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    category-image

    Voeding

    Hoeveel en wat voor soort voeding heeft jouw baby nodig? Het is een behoorlijk avontuur om voor de eerste keer wegwijs te worden met de voedingsbehoeften van je baby.

    Terug

    Voeding

    Geschreven door: ZP® - Magazine
    ZP® - MagazineGeschreven door: ZP® - Magazine

    Wanneer je baby geboren is, is het afgelopen met zijn constante toevoer van perfecte hoeveelheden voedingsstoffen, direct via de navelstreng. Je kunt kiezen voor flesvoeding of borstvoeding voor je pasgeborene, of een combinatie ervan. Vanaf 4 maanden kun je dan beginnen met het geven van oefenhapjes (4-6 maanden). In dit artikel kun je alles lezen over de voeding van je baby in het eerste levensjaar!

    De eerste voeding

    Borstvoeding

    Mits de omstandigheden het toelaten, is borstvoeding voor veel vrouwen de eerste keus qua voeding voor hun baby. Jonge baby’s drinken gemiddeld 8 tot 10 keer per dag van de borst. Borstvoeding geven gebeurt vaak al vanaf de geboorte op verzoek. Je baby geeft aan wanneer hij honger heeft, dit kun je herkennen aan verschillende signalen. Bijvoorbeeld zuigbewegingen, sabbelen en het bewegen van armen en benen. Wanneer je niet altijd in de gelegenheid bent om borstvoeding te geven, bijvoorbeeld door werk of een avondje uit, is kolven een goede optie. Een borstkolf kan je overal mee naartoe nemen en je baby kan daardoor ook gevoed worden met borstvoeding zonder jouw aanwezigheid.

    Flesvoeding

    Flesvoeding is een goed alternatief wanneer borstvoeding niet lukt, niet mag of niet kan. De hoeveelheid flesvoeding die een baby nodig heeft is afhankelijk van het gewicht. Over het algemeen kun je de vuistregel aanhouden van 150ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur, maar dit is enkel een richtlijn. De ene baby zal meer nodig hebben dan de ander. Weegt je baby 5 kilo, dan zou hij dus 5x150ml = 750 ml flesvoeding moeten drinken op een dag.

    Alles weten over de voeding en verzorging van je baby? Dat kan met ons online pakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    Vaste voeding

    Wanneer vaste voeding?

    De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om minimaal zes maanden borst- of flesvoeding te geven. Wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, kun je beginnen met het geven van kleine hapjes vaste voeding, zodat je baby vast kan wennen. Deze voeding vervangt de borst- of flesvoeding niet, maar is een toevoeging. De meeste ouders doen dit moet geprakte oefenhapjes van verschillende groenten en/of fruit. Elke baby is verschillend, kijk goed naar de individuele behoeften van je kind.

    Allergieën

    Het is een goed idee om zo vroeg mogelijk te beginnen met het geven van verschillende soorten voeding aan je baby. Heeft je kind een aanleg voor een pinda-allergie of kippenei-allergie, dan kan deze aanleg verminderen door je kind al op vroege leeftijd met deze producten in aanraking te laten komen. Dit wordt aangeraden door het voedingscentrum. Geef hem dus een stukjes roerei of pure pindakaas, zonder toevoegingen, en kijk hoe je kind hierop reageert. Je kunt het ei of de pinda’s ook verwerken in bijvoorbeeld een fruithapje.

    Vitamines

    Om in het juiste tempo te kunnen groeien heeft je baby extra vitaminesupplementen nodig om dit je ondersteunen. Extra vitamine D en K zijn hierbij erg belangrijk. Kinderen tot 4 jaar hebben extra vitamine D nodig, wat je kunt geven in de vorm van druppeltjes. Jonge kindjes kunnen deze vitamine namelijk nog niet voldoende uit voeding en het zonlicht halen. Vitamine K kan je vanaf de achtste dag na de geboorte geven. Omdat je baby in de eerste drie maanden nog niet de juiste darmbacteriën heeft om dit zelf aan te maken. Dit geldt alleen voor baby’s die volledige borstvoeding krijgen of minder dan 500ml flesvoeding per dag.

    Honger herkennen

    Niet alleen borstvoeding kan je op verzoek geven, ook bij flesvoeding mag je gerust naar de behoeftes van je baby luisteren. Je zult zelf snel genoeg doorkrijgen wanneer je baby honger heeft. Hij kan dan smakken, zoeken naar de fles, zich uitstrekken, zijn ademhaling veranderen of zuigen op zijn handjes. Je baby is dan op zoek naar de fles, en je het is dan beter om het gewoon gelijk te geven, voordat je baby echt wanhopig en overstuur raakt.

    Alles weten over de voeding en verzorging van je baby? Dat kan met ons online pakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard