Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen

BabyVoedingKolfapparaat handmatig of automatisch

Kolfapparaat: handmatig of automatisch?

ZP® - Magazine

, 3 December 2019 19:20Laatste update op: 12 January 2021 16:26

Wil je graag je baby voeden met moedermelk maar ben je niet altijd in de buurt om borstvoeding te geven? Dan is een kolfapparaat een goede oplossing. Je kunt dan op elk moment kolven en je baby voeden met afgekolfde melk. Nu de beslissing om te kolven is gemaakt, rest alleen nog de vraag: welk kolfapparaat is geschikt voor jou?

De werking van een kolfapparaat

Een kolfapparaat zuigt in een bepaald ritme aan je tepels door middel van een vacuüm. Door de zuigkracht van het kolfapparaat komen er hormonen vrij. Hierdoor wordt de toeschietreflex opgewekt en worden de melkklieren samengedrukt en gaat de moedermelk stromen. Dit in combinatie met het vacuüm zuigen van het kolfapparaat zorgt ervoor dat de moedermelk uit de borst stroomt. De melk wordt opgevangen door een flesje of moedermelkzakje, ideaal om de moedermelk in te bewaren. De meeste vrouwen ervaren kolven anders dan het geven van borstvoeding. Er zijn kolfapparaten waarbij je het zuigritme of de zuigkracht zelf kunt aanpassen, naar je eigen gevoel.

Soorten kolfapparaten

Wanneer je een kolfapparaat wilt aanschaffen kun je kiezen tussen een handkolf (deze bedien je met je hand) of elektrisch kolfapparaat. Handmatig kolven is bijvoorbeeld handig wanneer je heel af en toe moet kolven. Wanneer je dagelijks moet kolven is een elektrisch kolfapparaat een stuk fijner. Daarnaast kun je ook kiezen tussen een enkele of dubbele kolf. Onderstaande tabel geeft een duidelijke vergelijking tussen de verschillende opties.

Kolfapparaten vergelijken

Handkolf

De handkolf is de goedkoopste oplossing en heeft een handig formaat om overal mee naar toe te nemen. Je knijpt zelf in een pomp om de melk af te kolven. Ben je van plan om niet dagelijks te kolven maar alleen op af en toe? Dan is de handkolf een goede optie.

Elektrische kolf

De elektrische kolf is ideaal wanneer je meerdere keren per week gaat kolven. Het is snel en levert de meeste melk op. Ook is het minder vermoeiend is dan een handkolf. Kies je voor een kolfbeha? Dan heb je ook nog eens je handen vrij. Een elektrische kolf is wel duurder dan een handkolf. Een enkele elektrische kolf is verkrijgbaar vanaf 70 euro. Wil je liever dat beide borsten tegelijk worden gekolfd? Dan kun je een dubbele kolf aanschaffen, deze zijn verkrijgbaar vanaf 175 euro. Het is daarnaast goed om te letten op het borstschelp die erbij wordt geleverd, het is belangrijk dat deze goed past.

Vind hier een Medela kolf die bij jou past!

Om zeker te weten welk kolfapparaat voor jou geschikt is, kunnen de volgende vragen helpen:

  • Hoe vaak ga je kolven?
  • Ben je van plan om maandenlang te gaan kolven?
  • Hoeveel tijd heb je om te kolven? Dit is bijvoorbeeld handig om te weten wanneer je gaat kolven op je werk.
  • Wat is het budget voor een kolfapparaat?

Tweedehands kolfapparaat

Wanneer er een baby op komst is kunnen de kosten zich al snel opstapelen. Om kosten te besparen kun je bepaalde producten ook tweedehands aanschaffen. Bij een kolfapparaat is dat niet aan te raden. Het is lastig om in te schatten of het kolfapparaat nog hygiënisch is en hoe vaak het kolfapparaat is gebruikt.

Weet je uiteindelijk toch niet helemaal zeker of een kolfapparaat iets voor jou is? Dan kun je er ook voor kiezen om een kolfapparaat te huren.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard