1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Kijken, luisteren en ontdekken met babyboekjes

    Gepubliceerd op: 4-22-2022Bewerkt op: 6-1-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-22-2022Bewerkt op: 6-1-2022
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Boekstart
    Nu je kindje acht weken oud is, kun je al beginnen met voorlezen. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je dat jij en je baby plezier beleven aan een voorleesmoment? Welke boekjes zijn daarvoor geschikt?

    Boekjes passend bij je baby's leeftijd

    Als je vaak naar je kindje kijkt, is het je vast opgevallen. Baby’s kijken om zich heen en nemen de wereld aandachtig in zich op. Vinden ze iets interessant, dan kunnen ze daar stil naar liggen kijken, of ze trappelen juist enthousiast met hun beentjes. Jonge baby’s kijken graag naar contrasten, ze kunnen nog niet zo scherp zien. Ook het zien van kleuren ontwikkelt zich pas tijdens de eerste maanden. Daarom zijn in deze periode zwart-witboekjes met heldere contrasten en een enkele steunkleur heel geschikt. Daar kunnen baby’s heel geconcentreerd naar kijken.

    Gebruik je stem

    Je kunt een babyboekje in de box neerleggen of meenemen in de kinderwagen, maar je baby heeft er echt profijt van als je er even voor gaat zitten. Door samen met je kindje een boekje te bekijken, stimuleer je het kijken en ontdekken. Natuurlijk praat je daarbij of zing je een liedje, want je kindje geniet van het ritme van jouw stem, van de melodie en de klank. Vaak liedjes zingen en neuriën is belangrijk voor het leren praten. Door het zingen ontwikkelt je baby gevoel voor taal. Bovendien geeft het je kindje een gevoel van veiligheid. Want als het jouw stem hoort, weet de baby dat jij er bent.

    Welke boeken kies je?

    In de boekwinkel en de Bibliotheek zijn allerlei babyboekjes verkrijgbaar. De katoenen knuffelboekjes over Bora, gemaakt door Deborah van de Leijgraaf, zijn heerlijk om naar te kijken en zijn lekker zacht. Voor baby’s van twee of drie maanden oud is Hey baby, kijk! van Laura Van Bouchout en Eva Mouton een mooi boekje. De zwart-wittekeningen van dieren hebben veel patronen. Daar zijn baby’s gek op. Coco van Loes Riphagen is een leuke meegroeitip. Het heeft knisperpagina’s, flapjes en geborduurde lijntjes die je met je vinger kunt volgen. Vanaf een maand of vier, vijf vinden baby’s het leuk om aan een boekje te voelen en erop te sabbelen. Meer boekentips, ingedeeld op leeftijd, vind je op www.boekstart.nl

    Het voorleesmoment

    Voor kinderen is het fijn als beide ouders voorlezen. Voor zowel vaders als moeders betekent het voorlezen aan je baby een moment van aandacht en gezelligheid. Je kunt het als vaste routine inbouwen, bijvoorbeeld na de voeding of het verschonen. Zoek een rustige plek op en zorg dat je kindje goed zit, zodat je het gezicht kunt zien. Kies een afbeelding uit het boek en houdt het boekje heel stil op een afstand van zo’n vijftien centimeter. Door regelmatig de tijd te nemen om te lezen, stimuleer je de ontwikkeling van een baby in deze gevoelige periode. Bovendien leg je zo een basis voor leesplezier in de komende jaren.

    Wil je zien hoe je kunt voorlezen aan baby’s? Op de Groeimeter vind je video’s waarmee je een echte verhalenverteller wordt,

    In het BoekStartkoffertje, dat je kunt afhalen in de Bibliotheek, vind je twee boekjes die geschikt zijn voor baby’s: Boekstart.nl.

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met Boekstart

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard