Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerZwangerschapskalenderWeek 30

Selecteer je zwangerschapsweek

week-30

Week 30

Week 30

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 8 juli 2016 09:27Laatste update op: 22 juni 2022 03:08

De ruimte in je buik wordt voor de baby steeds krapper om te bewegen en te draaien. De baby weegt nu 1300 gram en is 38 centimeter lang. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 30 van je zwangerschap.

Je baby in week 30 van je zwangerschap

In week 30 is je baby...

week-image

38 cm

1300 gram

..zo groot als een komkommer

Jij in weekNr 30 van je zwangerschap

In weekNr 30 ben jij...

week-image
  • 30 weken zwanger
  • in je zevende maand
  • in het derde trimester

Dit gebeurt er met je baby als je 30 weken zwanger bent

Voor je baby wordt het steeds krapper in je buik. Misschien ligt hij of zij inmiddels al met het hoofdje naar beneden, maar het kan ook best zijn dat je kind in een stuit ligt. Maak je daarover nog geen zorgen. Je baby heeft nog zeker vijf tot zes weken de tijd om te draaien in de buik. Als de baby niet vanzelf draait, wordt er rond de 35 weken uitleg gegeven over het draaien van je baby. Lees hier meer over de ligging van je baby.

Met het extra vet dat de baby de afgelopen weken heeft gekregen is hij of zij beter in staat zichzelf warm te houden. Je baby kan de jas van donshaartjes dus uit doen. In de komende weken zullen deze haartjes loslaten. Als je baby vroeg geboren wordt, kan het zijn dat hij of zij nog wat van deze haren op zijn schouder of rug heeft. De uitgevallen haartjes komen in het vruchtwater en dus ook in zijn darmen terecht. Zo worden deze ook gelijk getraind.

Je baby maakt een groeispurt qua hoeveelheid hersenweefsel. Hij of zij wordt snel slimmer, terwijl jij nu het idee kan hebben dat je iedere week vergeetachtiger wordt.

Dit gebeurt er met jou als je 30 weken zwanger bent

De baarmoeder kan rond deze tijd een beetje tegen je ribben drukken en dat geeft af en toe een benauwd gevoel. Dit komt doordat je baarmoeder inmiddels ongeveer tot halverwege je navel en borstbeen komt. Blijf goed met je partner communiceren over jullie gevoelens en verwachtingen. In deze fase van de zwangerschap kan je het heel druk hebben met het regelen van verschillende zaken zoals de kinderopvang en de babykamer, je bezoekjes aan de verloskundige voor de controle, etc. Dit kan lastig zijn voor je relatie, omdat er soms minder tijd is voor elkaar. Lees hier een aantal tips om je partner meer te betrekken bij je zwangerschap.

Heb jij overdreven veel zin om het huis opgeruimd ten alle tijden opgeruimd te hebben en alles klaar te hebben voor de komst van jullie kleine? Dan kan het zijn dat je last hebt van nesteldrang. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt nesteldrang ervoor dat je alles in jouw huisje klaar hebt zodat je baby zich kan ‘nestelen’.

Gratis online zwangerschaps-, beval- en babycursussen

Hier krijg je onbeperkt toegang tot 10 verschillende zwangerschaps-, beval-, en babycursussen, gegeven door alleen de beste zorgverleners en beroepsverenigingen. En het mooiste is: het wordt waarschijnlijk volledig vergoed door jouw zorgverzekering! Helemaal gratis voor jou dus. Lees hier meer over alle verschillende cursussen, prijs en de aanbieders.

To do in week 30

Kinderopvang regelen

De tijd gaat snel en als je nog niet achter kinderopvang bent aangegaan, dan wordt het voor de reguliere kinderopvang wellicht al lastig om nog op tijd iets te regelen. Voor gastouderopvang is het nú het moment om in actie te komen en je aan te melden.

Geboorte- of newborn fotoshoot boeken

Nu de bevalling steeds dichterbij komt kun je samen bespreken of je het leuk zou vinden als er een fotograaf aanwezig is bij de bevalling. Dit kan zowel thuis als in het ziekenhuis. De fotograaf maakt tijdens de bevalling foto's en daarna blijft de fotograaf nog een aantal uur om jullie eerste momenten samen vast te leggen. Diegene die foto's maakt kan een vriend(in) of familielid zijn, maar er zijn ook gespecialiseerde geboortefotografen! Hier lees je meer over geboortefotografie.

Duurzame babyspullen huren

Al die dure babyspullen nieuw kopen? Dat kan een stuk duurzamer, namelijk door ze te huren. Binnenkort bieden we bij zwangerenportaal.nl deze mogelijkheid. Hier lees je alles over hoe het huren van de babyuitzetlijst in zijn werk gaat.

Ook leuk om vast over na te denken is de mogelijkheid tot een newborn fotoshoot. Een pasgeboren kindje verandert heel snel en die herinnering kun je dankzij een newborn fotoshoot op een mooie manier vastleggen.

Babykleertjes kopen

Waarschijnlijk ben je ook al druk aan het bedenken wat je allemaal nodig hebt als de kleine komt. Rompertjes, sokjes, broekjes en t-shirts horen hier allemaal bij. Koop zeker niet te veel kleertjes! Kindjes groeien in het begin erg snel en je zal het een en ander ook nog wel krijgen van het kraambezoek. Weet je niet welke maat je baby nodig heeft? Hier vind je een handig maattabel.

Controles bij de verloskundige

Bij 30 weken zwangerschap zal de verloskundige bij alle zwangeren nog een keer het ijzergehalte controleren. Sommige zwangeren worden rond 27-30 weken ook getest op rhesus D of c en/of zwangerschapsdiabetes. Als dit nodig is hoor je dat van je verloskundige tijdens de controles.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard