1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Pijn aan je ribben tijdens de zwangerschap? Dat komt hierdoor

    Gepubliceerd op: 9-12-2022Bewerkt op: 2-27-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-12-2022Bewerkt op: 2-27-2024
    Auteur: Maartje SchefferMedisch rereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
    In het derde trimester ervaren veel zwangere vrouwen pijn aan hun ribben. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat je baarmoeder steeds meer groeit en minder plek voor al het andere in je buik overlaat. Wat als je erg veel ribbenpijn ervaart tijdens de zwangerschap?

    Waarom pijn aan je ribben tijdens de zwangerschap?

    Naarmate je baby en daarmee je baarmoeder groeit, blijft er steeds minder plek over in gebruik. Je baarmoeder groeit alle kanten op, ook naar boven, waar je ribben zitten. Daardoor kun je een enorme druk tegen je ribben voelen, vooral in het derde trimester. Dat kan bij sommige vrouwen zelfs echt pijn doen, vooral als je bedenkt dat een baby ook nog volop richting je ribben aan het schoppen is. Dat voelt van de ene kant fijn en geruststellend, maar soms komen die trapjes best hard aan op je ribben!

    Waarschijnlijk heb je rond de 36 weken zwangerschap de ergste pijn aan je ribben, wanneer je baarmoeder het hoogst ligt: net onder je borstbeen. Daarna kan de druk wellicht wat afnemen, omdat je baby steeds meer zal indalen voor de bevalling.

    Wat je kunt doen tegen ribbenpijn

    Zodra je baby begint met indalen, zal je wat verlichting ervaren. Maar tot die tijd, kun je zelf het volgende doen om de ribbenpijn tijdens de zwangerschap te verlichten:

    • De juiste beha: een strak zittende beha met harde beugels kan de ribbenpijn ontzettend verergeren, vooral als je een beetje voorover gebogen zit kan het gaan knellen. Kies dus liever voor zwangerschapsbeha’s zonder beugel voor wat meer ruimte in je ribbenkast.
    • Losse kleding: met strakke kleding ben je waarschijnlijk eerder geneigd je te focussen op de al bestaande druk op je ribben. Kies dus liever voor comfortabele, lossere kleding.
    • Rechtop zitten: als je langere tijd moet zitten, probeer dat dan zoveel mogelijk rechtop te doen zodat je meer ruimte creëert tussen je ribben en baarmoeder. Of probeer eens al werkend of etend te zitten op een fitnessbal, dat zorgt ook voor verlichting.
    • Stretchen: een dagelijkse stretchoefening voor zwangeren of zwangerschapsyoga zorgt ervoor dat je ruimte creëert en behoudt tussen je baarmoeder en ribben. En het houdt je over het algemeen lekker flexibel!
    • Zwemmen: door regelmatig te zwemmen tijdens je zwangerschap ervaar je even gewichtloosheid. Dat is heerlijk als je last hebt van ribbenpijn, of andere pijntjes aan je spieren en gewrichten.
    • Warmte: een warmte kompres of warmte pittenzak op je ribben zorgt vaak voor verlichting.

    Gekneusde ribben tijdens de zwangerschap

    Het schoppen door je baby tegen je ribbenkast kan zo erg zijn dat je een gekneusde rib kan oplopen. De kans daarop is nog groter als je daarbij verkouden bent en veel hoest. Je merkt dan een stekende pijn als je hoest, perst, niest of tilt. Je verloskundige kan bevestigen of het om een kneuzing gaat, en wat jullie kunnen doen om de kneuzing en de pijn te verlichten.

    Alles weten over zwangerschapskwaaltjes en complicaties? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard