1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwanger en daarna een werkende moeder?

    Gepubliceerd op: 7-14-2017Bewerkt op: 9-2-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-14-2017Bewerkt op: 9-2-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Ellen Buschman – De Ouderacademie
    Je hebt een leuke baan en dan word je zwanger. Naast blijdschap brengt dit vaak ook onzekerheid met zich mee. Een nieuwe fase in je leven breekt aan als je straks moeder bent geworden. Hoe ga je dit combineren met een baan?

    Blijf je werken? En zo ja, voor hoeveel uur? Hoe regel je dan de opvang van je kind? Wil je gebruik maken van ouderschapsverlof? In welke vorm? Allemaal vragen die een werkgever je mogelijk ook gaat stellen als je het nieuws over jouw zwangerschap hebt verteld. Daarnaast is je werkgever verantwoordelijk voor goede voorlichting over jouw werk tijdens je zwangerschap. Het is voor beide partijen dus goed om in gesprek te gaan.

    Het is verstandig om over jouw toekomst na te denken en het is belangrijk dat je keuzes maakt over de combinatie van werken en moeder zijn. Hoe ga je dit organiseren (eventueel samen met je partner)? Wil je gebruik maken van (betaald) ouderschapsverlof? En wat betekent dit voor je werk en inkomen?

    Ouderschapsverlof

    In Nederland heb je recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. De uitkering is 70% van jouw dagloon (tot 70% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat je deze 9 weken opneemt in het 1e levensjaar van het kind. Het voordeel is dat je meer tijd krijgt om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. En om bewust keuzes te maken over de verdeling van werk en de zorg voor een kind. Je kan het verlof in 1 keer achter elkaar opnemen of flexibel. Bijvoorbeeld een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken. Of een aantal dagen per week verdeeld over meerdere maanden. Ga op tijd met je werkgever in gesprek over de invulling van jouw verlof.

    Hoeveel uur blijf je werken?

    Als je hebt gekozen om te blijven werken kan je beslissen om je contracturen aan te passen als dat mogelijk is. En voor de dagen dat je blijft werken, wat doe je dan met de opvang van je kind? Er zijn verschillende mogelijkheden voor de opvang van je kind als je de zorg uit handen geeft omdat je graag blijft werken. Maak je de keuze voor een kinderdagverblijf (of crèche)? Of heb je liever gastouderopvang? Of maak je een combinatie waarbij opa/oma of familie/vrienden jouw kind ook dag willen opvangen? De opvangmogelijkheid die uiteindelijk jouw voorkeur heeft moet er vooral een zijn waar jij je goed bij voelt op het moment dat je weer gaat werken.

    Op www.belastingdienst.nl vind je goede informatie. Hier is ook een rekentool beschikbaar gesteld waarin je snel voor je eigen situatie een concept-berekening kunt maken.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard