Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerZwangerschapskalenderWeek 13

Selecteer je zwangerschapsweek

week-13

Week 13

Week 13

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 8 July 2016 08:13Laatste update op: 8 October 2021 10:56

Je lichaam is inmiddels gewend aan zwanger zijn. De meeste kwaaltjes zullen nu verleden tijd zijn en je hebt weer meer energie. Het tweede trimester is begonnen! De baby is gegroeid tot 7 centimeter en 30 gram.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

Je baby in week 13 van je zwangerschap

In week 13 is je baby...

week-image

7 cm

30 gram

..zo groot als een perzik

Jij in weekNr 13 van je zwangerschap

In weekNr 13 ben jij...

week-image
  • 13 weken zwanger
  • in je derde maand
  • in het eerste trimester

Dit gebeurt er met je baby als je 13 weken zwanger bent

Je baby steekt zijn of haar energie vooral in het groeien. De organen zijn aangelegd en de hoeveelheid vruchtwater neemt toe. Het vruchtwater is belangrijk voor de bescherming, val je een keer of stoot je per ongeluk je buik, dan zal je baby hier dankzij het vruchtwater niets van merken. Tevens zorgt het vruchtwater voor een constante warmte, waardoor je baby het nooit koud krijgt.

Het beenmerg, de lever en milt hebben nu de productie van de bloedcellen overgenomen. De botten zijn in ontwikkeling en het begin van het gebit is ontwikkeld. Je baby oefent zijn lippen misschien al om de spieren te ontwikkelen die hij na de geboorte nodig heeft voor zijn zuigreflex.

Dit gebeurt er met jou als je 13 weken zwanger bent

Je baarmoeder wordt steeds groter en binnenkort zal de bolling van je buikje zichtbaar worden. Dit komt natuurlijk door de groei van je baby. De verloskundige meet aan de hand van de afstand tussen de bovenkant van je baarmoeder en je schaambeen hoe groot je baby is. Op die manier kunnen ze zien of de groei van je baby overeenkomt met de zwangerschapsduur.

Het is overigens niet zo dat je baby niet groeit wanneer er nog geen buikje te zien is of als je nog geen grammetje bent aangekomen. En als je veel aankomt, betekent dat evenmin dat je kind hard groeit. Alle baby’s groeien ongeveer hetzelfde tot 16 weken. Pas daarna ontstaan individuele verschillen. Iedereen draagt haar kindje anders, vooral de darmen zullen ruimte moeten gaan zoeken door de groei van de baarmoeder. Hierdoor is elke zwangere buik anders!

Er bestaan veel mythes en onduidelijkheden over seksualiteit tijdens de zwangerschap. Geslachtsgemeenschap tijdens een normale zwangerschap heeft geen enkel risico. Het kind ligt veilig in de baarmoeder in een beschermde omgeving van vruchtwater en vliezen. Maar de seksuele relatie is bij de meeste paren die een kind verwachten toch (tijdelijk) anders.

To do in week 13

Verzekeringen onder de loep nemen

Heb jij al nagedacht over een geschikte zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering en inboedelverzekering? Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle zwangeren kunnen besparen op hun verzekeringen. Daarom hebben we een betrouwbare partner gezocht en gevonden in Fintor. Zij gaan voor iedereen die wil gratis een verzekerings-check uitvoeren. Zodat je daarna weet wat je nog moet aanpassen en waar je geld kan besparen. Handig toch? Lees daarover hier meer.

Kinderopvang regelen

Misschien begin je rond de 13 weken zwangerschap ook al te denken aan blijven werken of thuisblijven na de bevalling. Wanneer je na je verlof weer aan de slag wilt gaan, is het een goed idee om je gedachten eens te laten gaan over kinderopvang.

Kraamzorg regelen

Ook adviseren we je om voor de 16e week van je zwangerschap de kraamzorg geregeld te hebben. Lees hier wat een kraamverzorgende allemaal doet in een dag.

Steentje bijdragen aan zwangerschapsonderzoeken

Zwangerenportaal.nl werkt samen met verschillende onderzoekspartijen in Nederland, die zich allemaal op een unieke manier inzetten om meer onderzoek te doen naar bepaalde aspecten tijdens de zwangerschap en daarna. Samen met hen maken wij interessante artikelen, met informatie die gebaseerd is op nieuwe feiten. Maar ook willen we je met deze samenwerkingen aanmoedigen zélf een steentje bij te dragen aan deze onderzoeken, om zo andere toekomstige zwangeren te kunnen helpen. Lees hier meer over onze verschillende onderzoekspartners en hoe jij met jouw input kunt bijdragen.

Zwangerschapscursus doen

Wil je een zwangerschapscursus gaan doen? Het is verstandig om je alvast te gaan oriënteren en je op te geven. De meeste cursussen starten rond de vijfde en zesde maand van de zwangerschap. ZwangerTotaal is een groepsprogramma voor zwangere én pas bevallen vrouwen. ZwangerTotaal wordt gegeven door oefentherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van bekkenklachten.

Haptonomie is ook een uitstekende zwangerschapscursus, waarbij het gevoel centraal staat. Haptonomie houdt zich bezig met het ontwikkelen en verdiepen van het gevoel. Zodra je de bewegingen van je baby voelt, kun je beginnen met contact maken met jullie kindje in de buik. En niet alleen jij, maar ook je partner.

Ben jij iemand die graag in beweging is of juist graag in beweging zou willen komen tijdens de zwangerschap? Dan is de PowerMama training een uitstekende optie voor jou. Deze training is speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen, en ook na de bevalling zijn er speciale trainingen ontwikkeld. Je wordt begeleid door professionals en sport in een vaste groep andere zwangere vrouwen of moeders. Lees hier meer over de PowerMama Training.

Wist je dat?

Onderzoekers vermoeden dat de baby nu al geluiden kan waarnemen! De oren zijn echter pas rond de 24ste week volgroeid. Toch lijken baby's geluid te 'horen' via voel organen op de huid waarmee ze vibraties opvangen.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard