1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Het tweede trimester: dit kan je verwachten

  Gepubliceerd op: 11-25-2020Bewerkt op: 2-27-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-25-2020Bewerkt op: 2-27-2024
  Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
  Het tweede trimester van de zwangerschap ervaren veel vrouwen als het fijnste trimester. Veel zwangerschapskwaaltjes uit de eerste maanden verdwijnen, en ook is je buik nog niet zo gigantisch als in het derde trimester. Dit gebeurt er met jou en je baby in het tweede trimester.

  Week 13 tot en met 26: het tweede trimester

  Week 13 van je zwangerschap is aangebroken, dat betekent dat je nu in het tweede trimester zit! Dit is de periode die veel vrouwen als de fijnste periode in hun zwangerschap ervaren, omdat je energie weer een beetje toeneemt, de zwangerschapskwaaltjes afnemen en je de baby voor het eerst gaat voelen!

  Jij in het tweede trimester

  De kans op een miskraam is veel kleiner geworden in het tweede trimester, waardoor veel vrouwen veel relaxter zwanger zijn. Dat gaat ook gemakkelijker nu die zwangerschapskwaaltjes waarschijnlijk een beetje zijn afgenomen! Veel vrouwen merken dat nu de (ochtend)misselijkheid wel begint af te nemen. Ook zal je tussen 16 en 20 weken de eerste trapjes voelen van je baby, dat is toch wel een hoogtepunt van de zwangerschap! En zie je daar nu ook eindelijk een zwanger buikje? Ja hoor!

  Doordat je door deze factoren beter in je vel kunt zitten, kan het ook goed zijn dat je sexdrive enorm toeneemt, vooral onder invloed van die gierende zwangerschapshormonen. Ook kan je weer zin krijgen wat actiever te zijn en meer dingen buiten de deur te ondernemen. Het tweede trimester is dan ook de ideale periode om nog even met je partner op vakantie te gaan of een reis te maken samen.

  Is het tweede trimester dan alleen maar rozengeur en maneschijn? Nee, ondanks dat er veel kwaaltjes verdwijnen, kan je er misschien een hoop nieuwe voor terugkrijgen:

  Je baby in het tweede trimester

  In het tweede trimester begint je baby steeds meer op een compleet mensje te lijken. Niet alleen fysiek ontwikkelt je baby zich hard, maar ook in zijn gedrag. Zo kan je baby steeds meer de hik gaan krijgen, maar ook kan hij zelfs gaan duimen of gapen in de baarmoeder. Ook oefent hij volop met het slikken van vruchtwater. Die vaardigheden gaat hij na de geboorte ook hard nodig hebben!

  Vanaf 24 weken licht waarnemen, maar Babys openen hun ogen pas bij ongeveer 27 weken. Vanaf 16 weken kunnen ze geluiden horen.

  Je baby groeit van 6,9 cm naar 36,8 cm in het tweede trimester, en van zo’n 32 gram naar 950 gram. Je kleine gaat vanaf week 16 vanuit de baarmoeder steeds meer horen, waardoor hij al in je buik stemmen gaat herkennen. Ook kan je baby vanaf 24 weken licht waarnemen, maar baby's openen hun ogen pas bij ongeveer 27 weken.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard