1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Een dagje uit het leven van een kraamverzorgende…

  Gepubliceerd op: 2-1-2018Bewerkt op: 2-20-2020
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-1-2018Bewerkt op: 2-20-2020
  Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Fiona Groot Koerkamp
  Als kraamverzorgende assisteer ik tijdens bevallingen. De eerste acht tot tien dagen na de bevalling kom ik bij jou thuis. Ik geef tips en adviezen, houd jullie gezondheid in de gaten en zorg ervoor dat jullie in een ontspannen sfeer kunnen wennen aan elkaar. Mooie woorden natuurlijk! Maar wat betekent dat nou? Daarom hieronder een dagje uit het leven van een kraamverzorgende…

  Goedemorgen

  Tegen acht uur bel ik aan bij het gezin waar ik nu voor de zesde dag kom. Papa Maarten doet met een slaperig gezicht open. Het was best een heftig nachtje, maar alles ging goed. Mama Lisa en baby Bram slapen op het moment nog. Ik maak koffie en thee en smeer een paar boterhammen. Met Maarten praat ik over de nacht: Bram heeft zich drie keer gemeld voor een voeding en is twee keer verschoond. Ik maak aantekeningen in het Zorgdossier en hoor ondertussen Lisa wakker worden.

  Voeding

  Na een klein ontbijt op bed wordt Bram wakker: honger! Samen met Maarten haal ik het kleine mannetje uit zijn bed en leg op Lisa’s buik. Ik kan goed meekijken hoe de borstvoeding verloopt. En het gaat goed! Ik zie dat Lisa na een onwennige start haar draai goed gevonden heeft. Bram drinkt goed en het gaat er ontspannen aan toe. Een mooi begin van de ochtend.

  Tijd voor een badje

  Dan wordt het tijd voor een badje voor Bram. Samen met Lisa zetten we het badje op en zorgen dat het water goed op temperatuur is. Maarten maakt ondertussen foto’s. Ik doe tijdens het uitkleden het draaiend verzorgen voor: hoe je met draaiende en ronde bewegingen je kindje het beste kunt hanteren. Met een tevreden snoetje dobbert Bram lekker in het badje. Ik laat Lisa zien hoe je met je ene arm het hoofdje boven water houdt en je andere hand vrijhoudt om het kindje te wassen. Daarna drogen we Bram helemaal af (maak ook de huidplooitjes goed droog!) en kleden we hem lekker aan.

  Papierwerk en klusjes

  Mijn hele gezinnetje is in diepe rust. Ik zet me aan het ‘papierwerk’. Alhoewel, het wordt steeds meer digitaal. Ik teken de temperatuur van Bram en Lisa in op de lijst, noteer de tijdstippen waarop is gevoed en schrijf nog een praktische tip op voor het in en uit bad halen. Via mijn tablet check ik of er vanuit kantoor nog belangrijk nieuws is. Ik werk daarna een stapel was weg. Daarna maak ik de wc en badkamer schoon. Dat hoort vanuit de richtlijnen hygiëne.

  Massage

  ’s Middags gaan we aan de slag met babymassage. De meeste kraamzorgorganisaties maken nu al een aantal jaren gebruik van deze techniek. Het is een mooie manier om de hechting tussen ouders en hun kindje te versterken. We zitten op het grote bed en de verwarming staat lekker iets hoger. Op een pop doe ik de massage voor. Lisa doet het daarna bij Bram: wat een ontspannen koppie! Hij geniet er zichtbaar van. Een mooi rustmomentje voor dit levendige mannetje. Bij het aankleden let ik extra op het navelstompje. Die ziet er mooi en rustig uit.

  Tot morgen

  ’s Middags bij een kopje thee praten Lisa en ik over het fenomeen kraamtranen. Veel vrouwen hebben daar in de kraamweek last van: een haast onstuitbare aandrang om flink te huilen. Lisa ervaart dat vanmiddag ook. Even lekker uithuilen. Het lucht op en ik leg haar uit dat dit normaal is. Ik schrijf de laatste tips en adviezen voor de avond en de nacht op. Bram heeft nogal last van luieruitslag, dus extra opletten tijdens het verschonen. Goed het huidje droog maken bij elke verschoning en babyzalf aanbrengen. Dan zit mijn dag erop.
  Ik word door dit kersverse gezinnetje bij de deur uitgezwaaid. Tot morgen!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard