1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Wanneer de verloskundige bellen bij weeën of klachten?

  Gepubliceerd op: 4-14-2017Bewerkt op: 2-22-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-14-2017Bewerkt op: 2-22-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Je bent zwanger, hebt weeën en denkt dat de bevalling begonnen is of ervaart klachten zoals vaginaal bloedverlies. Maar wanneer moet je de verloskundige bellen? Dat kan zijn omdat bijvoorbeeld de bevalling is begonnen wanneer je zo'n 40 weken zwanger bent, maar ook bij bepaalde symptomen of klachten. Wij hebben de belrichtlijnen voor je op een rij gezet.

  Wanneer verloskundige bellen?

  Je zwangerschap is een bijzondere en spannende tijd. Het is een prachtig avontuur, maar je kunt ook verschillende kwaaltjes en klachten ervaren. En - vooral bij de eerste zwangerschap - kun je bij de eerste voorweeën al denken dat de bevalling begonnen is. Maar wanneer bel je dan de verloskundige? Je wilt natuurlijk ook niet bij elk pijntje aan de telefoon hangen. Je verloskundig deelt, tijdens een controle of echo, de richtlijnen voor het bellen met jou en je partner. Ook kun je deze belinstructies vaak terugvinden op de website van de verloskundigenpraktijk.

  Tip: In de bevalcursus van ons online cursuspakket leer je uitgebreid wanneer je je verloskundige moet bellen.

  Wanneer verloskundige bellen bij weeën?

  Je voelt een krampachtig gevoel in je buik, dit kunnen wel eens weeën zijn. Bel je de verloskundige of niet? Dit verschilt per zwangerschap. Is dit je eerste kindje? Dan gelden er andere richtlijnen dan wanneer dit een volgende zwangerschap is.

  Verloskundige bellen bij weeën: eerste bevalling

  De duur van de bevalling is bij een eerste baby vaak langer dan bij een volgende baby. De bevalling duurt gemiddeld 12 uur. Bij de eerste weeën kan het dus nog even duren voordat de bevalling echt op gang komt. Je kunt een paar weken voor de bevalling al last krijgen van indalingsweeën. Voordat je ontsluitingsweeën krijgt, ervaar je voorweeën. Er zijn dus aardig wat weeën die je kunt ervaren, voordat de bevalling echt begint. Dit duurt bij een eerste bevalling vaak een paar uur.

  De eerste weeën zijn nog onregelmatig en vaak nog niet zo pijnlijk als ontsluitingsweeën en persweeën. Heb je het gevoel dat de weeën regelmatig komen? Dan kun je ze gaan timen, hier zijn bepaalde apps voor maar je kunt ook de timer van je telefoon gebruiken.

  Bel je verloskundige wanneer:

  • De weeën een uur lang om de 3 minuten komen en +- een minuut duren.
  • Jij denkt dat de bevalling begonnen is.
  • Je vliezen zijn gebroken (lees verder voor meer informatie).
  • Je nog geen 37 weken zwanger bent en denkt dat de bevalling begonnen is.
  • Je erg veel pijn ervaart en twijfelt; de verloskundige kan je dan advies geven.

  Verloskundige bellen bij weeën: volgende bevalling

  Een volgende bevalling gaat vaak sneller dan een eerste bevalling, daarom bel je dan ook meestal eerder de verloskundige. Je hebt al eerder weeën ervaren, dus kan meestal beter aanvoelen welke soort weeën je op dat moment ervaart.

  Bel je verloskundige wanneer:

  • De weeën een uur lang om de 5 minuten komen.
  • Je vliezen zijn gebroken (lees verder voor meer informatie).
  • Jij denkt dat de bevalling begonnen is.
  • Je nog geen 37 weken zwanger bent en denkt dat de bevalling begonnen is.
  • Je erg veel pijn ervaart en twijfelt; de verloskundige kan je dan advies geven.

  Wanneer verloskundige bellen bij gebroken vliezen?

  Je vliezen zijn gebroken, moet je dan gelijk de verloskundige bellen? Dan hangt af van de situatie.

  Vliezen gebroken: overdag

  Zijn je vliezen overdag gebroken? Dan bel je gelijk je verloskundige. Wanneer je vliezen breken komt er vruchtwater naar buiten, probeer dit op te vangen zodat je verloskundige de kleur kan beoordelen. In principe hoort dit helder te zijn, maar het kan ook roze zijn (vanwege bloedverlies) of je kunt vanwege huidsmeer witte vlokjes zien. Deze kleuren zijn volkomen normaal. Het is belangrijk om aan de bel te trekken waneer het vruchtwater groen of bruin is. Wanneer dit het geval is heeft je baby waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept; een medische indicatie. Dit houdt in dat je in het ziekenhuis moet bevallen.

  Vliezen gebroken: 's nachts

  Als het nacht is wanneer je vliezen breken, zijn er een aantal criteria wanneer je de verloskundige belt. Is het vruchtwater helder en voel je nog weinig weeën of zijn ze onregelmatig? Dan kun je het bellen uitstellen en goed rusten tot de volgende ochtend. Het duurt dan nog even voordat de bevalling op gang komt.

  Vliezen gebroken: baby nog niet ingedaald

  Tijdens de controle kan je verloskundige zien of het hoofdje van je baby al is ingedaald. Was dit tijdens de vorige controle nog niet zo en zijn je vliezen gebroken? Bel je verloskundige en ga liggen. Hiermee voorkom je het uitzakken om beknellen van de navelstreng. Heb je iets nodig? Laat je partner dit dan pakken en blijf zelf liggen.

  Kleur vruchtwater: groen of bruin

  Als je vliezen breken, komt er vruchtwater vrij. Als je het vruchtwater opvangt, zie je welke kleur het heeft. Is het groen of bruin? Bel dan gelijk je verloskundige, ook 's nachts. Wanneer dit het geval is heeft je baby waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept; een medische indicatie. Dit houdt in dat je in het ziekenhuis moet bevallen. Is het vruchtwater helderrood of verlies je veel bloed? Bel ook dan naar je verloskundige.

  Verloskundige bellen vóór 37 weken zwangerschap

  In het algemeen geldt dat je de verloskundige altijd moet bellen:

  • Bij vaginaal bloedverlies
  • Bij zware hoofdpijn, sterretjes zien, braken
  • Pijn in de bovenbuik of pijn tussen de schouderbladen
  • Bij minder bewegingen van je kind dan anders
  • Je denkt dat je aan het bevallen bent
  • Bij vruchtwaterverlies
  • Koorts (Boven 38˚C)
  • Als je vragen hebt of je ongerust bent

  Bloedverlies

  Veel vrouwen ervaren bloedverlies tijdens hun zwangerschap. Heb je opeens last van veel bloedverlies? Of ervaar je krampen en begin je te bloeden? Bel dan je verloskundige.

  Minder beweging baby na 28 weken zwangerschap

  Vanaf het moment dat je 28 weken zwanger bent, zul je steeds vaker de aanwezigheid van je baby voelen. Tijdens een drukke dag kan het voorkomen dat je je baby even minder voelt. Baby's hebben de neiging om meer te bewegen zodra jij gaat uitrusten. Voel je je baby tijdens het rusten weinig of niet? Bel dan de verloskundige.

  Langdurig zware hoofdpijn

  Heb je al een tijdje last van zware hoofdpijn? Dan kan er meer aan de hand zijn. Het kan door de spanning en stress komen, maar het kan ook worden veroorzaakt door zwangerschapsvergiftiging. Bel daarom je verloskundige wanneer je langdurig last hebt van zware hoofdpijn.

  Langdurig braken of overgeven

  Misselijkheid is een veelvoorkomende kwaal tijdens de zwangerschap. Het kan dus voorkomen dat je soms moet overgeven. Wanneer dit meerdere keren gedurende de dag gebeurt, dan is het verstandig om je verloskundige te bellen. Wanneer dit 's nachts gebeurt, kun je tot de volgende ochtend wachten met bellen. Deze extreme misselijkheid kan worden veroorzaakt door Hyperemesis Gravidarum of bloedarmoede.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de bevalling.

  • group-image
   4 maanden geleden

   Voorbereiding bevalling

   144 leden

  Tip: houd het spoednummer van je verloskundige (of gynaecoloog) bij de hand en sla deze op in je telefoon. Heb je een dringende vraag, maak je je zorgen of ervaar je bovenstaande klachten of symptomen? Bel dan altijd je verloskundige.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard