1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Meconium

  Gepubliceerd op: 11-15-2019Bewerkt op: 9-19-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-15-2019Bewerkt op: 9-19-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Meconium is kleverig en heeft een groenzwarte kleur. Hoe kan het dan je baby meteen al poept zonder ooit melk gedronken te hebben en wat betekent het wanneer je baby poept tijdens de bevalling?

  Wanneer je baby net is geboren, zal hij geen ‘normale’ ontlasting hebben, maar zogeheten meconium. Deze poep is volledig geurloos, heeft een donkere kleur en is kleverig en plakkerig. Het is misschien een beetje raar om zo’n ontlasting voor de eerste keer te zien, maar het is volledig normaal. De meconium die je baby poept komt voort uit het drinken van het vruchtwater in de baarmoeder, wat je baby de laatste maanden in de buik volop heeft gedaan. Dit resulteert dus in zijn eerste ontlasting! De kleur en textuur van de ontlasting verandert vanzelf als je baby eenmaal ook borstvoeding of flesvoeding krijgt.

  Meconium tijdens de zwangerschap

  De afvalstoffen van het gedronken vruchtwater, met daarin dode cellen, lanugo en darmsappen hopen zich allemaal op in het spijsverteringskanaal van je baby. Dit resulteert dus in meconium poep, wat je baby ook al loost in de buik tijdens de zwangerschap. Al vanaf 10 weken in de buik zijn er kleine hoeveelheden meconium in het vruchtwater waar te nemen! Vanaf de 20 weken zwangerschap neemt de ontlasting in de baarmoeder weer een beetje af, omdat dan de anusspier van je baby al wat meer ontwikkelt is. Aan het einde van de zwangerschap neemt de kans op ontlasting in de baarmoeder juist weer toe!

  Meconium tijdens de bevalling

  Het komt bij 10 tot 15% bij de bevallingen voor dat je kindje voor of tijdens de bevalling in het vruchtwater poept en hierin heeft gelegen. Is dit het geval geweest, dan kan je dit zien aan het bruine, gele of groene vruchtwater wanneer je vliezen breken, of aan de groenige huidsmeer bij de geboorte. Als van tevoren bekend is dat je baby heeft gepoept in het vruchtwater tegen de tijd van de bevalling, is een ziekenhuisbevalling meestal noodzakelijk. Dit komt omdat baby’s met meconium in het vruchtwater vaak extra zorg nodig hebben na de geboorte.

  Dit komt door de problemen die gepaard gaan met meconium in het vruchtwater. Dit kan resulteren in infecties, stuipen of ademhalingsproblemen. Na de bevalling wordt dit allemaal door de kinderarts nagekeken, en als alles in orde is mag je gewoon weer snel naar huis met je baby.

  Waarom meconium tijdens de bevalling?

  Waarom je baby precies poept in het vruchtwater tegen de tijd van de bevalling, is niet helemaal duidelijk. Er zijn wel wat mogelijke verklaringen hiervoor. Een daarvan is stress. Je baby kan namelijk voor of tijdens de bevalling stress ervaren wat zorgt voor zuurstoftekort, wat kan resulteren in een reflex van poepen. Ook kan je baby uit stress minder vruchtwater drinken, wat kan resulteren in onvoldoende ververst vruchtwater.

  Meconium in het vruchtwater kan ook gewoon wijzen op rijpe darmen van je baby. Wanneer een je baby namelijk een normale darmrijping heeft, kan hij meer meconium lozen. Hierom komt vruchtwater met meconium ook vaker voor bij een bevalling rond de 42 weken zwangerschap.

  Gevaar bij meconium: MAS

  Meestal is vruchtwater met meconium geen reden tot verdere gezondheidsproblemen voor je baby. Echter kan het wel zo zijn dat je baby de meconium heeft ingeademd tijdens de bevalling, wat het wél gevaarlijk kan maken. De poep kan dan diep in de longen komen, waardoor een ontstekingsreactie en ademhalingsproblemen kunnen ontstaan. Dit wordt het meconium aspiratie syndroom (MAS) genoemd.

  Het MAS is te herkennen als je baby na de bevalling, kreunt, snel ademhaalt, blauw ziet, intrekkingen tussen de ribben heeft en een uitgezette borstkas heeft. Het MAS komt voor bij slechts 5% van de baby’s die poepen in het vruchtwater tijdens de bevalling. Een ernstige variant van dit syndroom kan leiden tot hersenbeschadiging of overlijden in zeldzame gevallen. Een arts zal vaststellen met een röntgenfoto of je kindje MAS heeft.

  Meconium is dus een normaal verschijnsel na de bevalling, het is namelijk de eerste ontlasting die je baby loost in zijn leven. Ook kan het in de meeste gevallen geen kwaad wanneer je baby poept in het vruchtwater, maar in sommige gevallen kan dit resulteren in MAS.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard