1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BevallingAlles over weenTimen weeen

  Timen van je weeën? Zo doe je dat

  ZP® - Magazine

  , 8 augustus 2022 21:41Laatste update op: 8 augustus 2022 21:42

  Je weet dat je bijna kunt bevallen, en dan komen de weeën. Hoe weet je dan dat het het ‘echte werk’ is? Door je weeën te timen. Zo weet je of je weeën sterk en frequent genoeg komen om je verloskundige te bellen dat de bevalling is begonnen. Hoe ga je te werk met het timen van je weeën?

  Weeën timen, waarom?

  Op het moment dat je denkt dat je bevallingsweeën zijn begonnen, zal je verloskundige je vragen je weeën te timen. Zo weet zij of de weeën met een bepaalde frequentie komen en of de bevalling dus is begonnen. Anders kan het namelijk ook gaan om voorweeën, en is het vals alarm. Door je weeën te timen, kan je een hoop te weten komen over of het echte werk begonnen is.

  Wanneer en hoe weeën timen?

  Bij de eerste wee waarvan je denkt: dit zou het begin van de bevalling kunnen zijn, kan je beginnen de eerstvolgende wee te timen. Een paar weeën later weet je dan of de weeën regelmatig komen en of het echte werk begonnen is.

  De 5-1-1 regel wordt daarbij vaak aangehouden. Als je om de vijf minuten een wee hebt die een minuut (tot anderhalf) duurt, een uur lang, dan is dit een teken dat de bevalling is begonnen. Je houdt dus de tijd bij tussen de weeën, maar ook de duur van één wee. Dit houd je bij in je telefoon, op een kladblok of in een speciale app die hierbij helpt. Of vraag aan je partner of hij de weeën voor je kan bijhouden. Dat kun je vervolgens naar je verloskundige sturen zodat zij op de hoogte is. Zij zal je ook vragen hoe sterk de weeën zijn.

  Wanneer naar het ziekenhuis?

  Ga je in het ziekenhuis bevallen, dan is het beste om op het moment zelf met je verloskundige te bespreken of het tijd is om te vertrekken. Meestal is dat wanneer je een uur lang, om de vijf minuten een wee van één minuut hebt. Hiervoor heeft echter ieder ziekenhuis een eigen richtlijn, dus controleer dit van tevoren.

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursussen

   • Community

   • Dashboard