1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: Verloskundigenpraktijk Hygiea

  ZwangerKwaaltjes en klachtenZwanger en griep kan het kwaad

  Griep en koorts tijdens de zwangerschap, kan het kwaad?

  ZP® - Magazine

  , 23 maart 2020 15:12Laatste update op: 17 mei 2023 04:24
  In samenwerking met: Moeders van Morgen

  Griep hebben is allesbehalve prettig. Spierpijn, keelpijn of vermoeidheid: je kan het er even niet bij hebben tijdens je zwangerschap. Wat kan je ertegen doen? Wat moet je juist niet doen? En de belangrijkste vraag is misschien wel: kan griep kwaad als je zwanger bent?

  Wat is griep en hoe weet je dat je griep hebt?

  Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en komt in Nederland meestal voor in de wintermaanden. De kans bestaat dat je tijdens je zwangerschap een griepje oploopt. Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. De klachten ontstaan binnen een paar uur. Symptomen kunnen zijn keelpijn en hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn in je hele lichaam, koude rillingen en koorts.

  Kun je griep voorkomen?

  Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Het is tijdens je zwangerschap daarom aan te raden om regelmatig je handen te wassen met zeep, je weerstand op peil te houden door gevarieerd en gezond te eten en voldoende te bewegen. Ook is het verstandig om niet in de buurt te komen van mensen die ziek zijn. Zet ook af en toe een raam open voor frisse lucht.

  Wat te doen bij griep tijdens de zwangerschap

  Het klinkt cliché, maar probeer als je griep hebt voldoende rust te nemen. Het enige wat je tegen griep kan doen is uitzieken. Verder kunnen de volgende tips helpen.

  • Drink voldoende water; zeker 1,5 – 2 liter per dag. Als je koorts hebt, zweet je meer en verlies je vocht. Om dit verlies aan te vullen is het belangrijk om veel water te drinken.
  • Heb je last van je keel? Gorgelen met zout water zorgt ervoor dat de zwelling in je keel afneemt. Los een theelepel zout op in een kopje warm water en spoel maximaal drie keer per dag. Het zuigen op een dropje of keelsnoepje de pijn mogelijk verzachten.
  • Als je koorts hebt, zorg ervoor dat je die laat zakken (zie hieronder).

  Koorts tijdens zwangerschap, wat dan?

  Door de griep kan je koorts krijgen. Je lichaam werkt hard om te herstellen van de infectie, en koorts helpt hier bij. Als je zwanger bent is het juist belangrijk om de koorts te laten zakken, want het kan gevaarlijk zijn voor je baby.

  • Neem een lauwwarme douche om je lichaam af te koelen.
  • Draag luchtige (katoenen) kleding te dragen zodat je de warmte kwijtraakt.
  • Slik eventueel een paracetamol (zie hieronder).

  Is griep schadelijk tijdens de zwangerschap?

  Het hebben van griep is meestal niet schadelijk voor je zwangerschap en ongeboren baby. Vertrouw je het niet of heb je een paar dagen achter elkaar koorts of is de koorts meer dan 38,5 graden, ga dan naar je huisarts. Hoge koorts kan bijvoorbeeld vroegtijdig weeën opwekken. Het belangrijkste is dat je goed naar je eigen lichaam luistert.

  Medicijnen bij griep en koorts

  Er is geen medicijn waardoor je sneller beter wordt van de griep. Wel kunnen medicijnen de pijn verminderen én de koorts laten zakken.

  Paracetamol is, ook met coffeïne, te gebruiken tijdens je zwangerschap. Houd je hierbij wel aan het maximale aantal tabletten dat in de bijsluiter staan. Als paracetamol niet genoeg helpt en de koorts houdt een paar dagen aan of de koorts is hoger dan 38,5°C, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

  Pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac, naproxen (ook wel NSAID’s genoemd) werken ontstekingsremmend. In de eerste helft van je zwangerschap is het niet verstandig om deze middelen (vaak) te gebruiken. Paracetamol heeft sterk de voorkeur. In de tweede helft van de zwangerschap mag je NSAID’s niet gebruiken. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn voor je kindje. Het kan effect hebben op de urineproductie van je kindje en leiden tot een tekort aan vruchtwater. Verder kan het gebruik van NSAID's ervoor zorgen dat de weeën niet goed op gang komen of dat de bloedsomloop van het kindje na de geboorte niet goed werkt (omdat de ductus botalli niet sluit). Gebruik je NSAID’s op voorschrift van je arts, vertel hem/haar dan altijd dat je zwanger bent. Dan kunnen jullie samen kijken naar de beste oplossing voor jou.

  Bij sommige vrouwen met een risico op pre-eclampsie wordt aspirine (Ascal), een bekende pijnstiller, voorgeschreven.Aspirine helpt juist om het risico op problemen voor uw baby te verlagen door de kans op zwangerschapsvergiftiging en groeiverstraging en de daarbij horende risico’s te verlagen. Je arts zal hier maximaal 80-150mg per dag van voorschrijven, dat mag gebruikt worden tot aan 36 weken zwangerschap. Gebruik dit geneesmiddel dus alleen op basis van een voorschrift van je huisarts.

  Het onderdeel ‘Medicijnen bij griep en koorts’ is geschreven door Moeders van Morgen. Dit is het kenniscentrum op het gebied van medicijngebruik vóór en tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding. Door jouw ervaringen tijdens de zwangerschap te delen via www.moedersvanmorgen.nl, kun je helpen met het verbeteren van informatievoorziening op dit gebied.

  Meer over dit onderwerp:

  • Vermoeidheid en slaapproblemen tijdens de zwangerschap

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursusportaal

   • Community

   • Dashboard