1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  7 tips om met pijn tijdens de bevalling om te gaan

  Gepubliceerd op: 6-25-2020Bewerkt op: 9-7-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-25-2020Bewerkt op: 9-7-2023
  Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
  Waarschijnlijk weet je wel dat de bevalling behoorlijk pijn kan doen. Het is echter afhankelijk van iedere vrouw hoe er met deze pijn wordt omgegaan. Een goede voorbereiding op pijn tijdens de bevalling kan erg veel schelen. Hier zijn 7 tips om beter met de pijn tijdens de bevalling om te gaan en weeën beter op te vangen.

  Omgaan met weeën en pijn tijdens de bevalling

  Er kan op verschillende manieren met pijn tijdens de bevalling om worden gegaan, en het opvangen van weeën kan op verschillende manieren. En dat hoeft niet altijd medische pijnstilling te zijn! Wil je dus graag een natuurlijke bevalling zonder pijnstilling, dan kunnen de volgende tips goed van pas komen om beter met de pijn om te kunnen gaan:

  1. Probeer verschillende bevallingshoudingen

  Als het mogelijk is, probeer dan tijdens de bevalling verschillende bevallingshoudingen uit. Je verloskundige kan je hierover tijdens de bevalling adviseren welke houdingen wellicht kunnen werken voor jou, maar je kunt zelf ook rondbewegen en verschillende posities aannemen. Zittend persen, op een baarkruk bijvoorbeeld, of hurkend, of op handen en voeten, kan voor sommige vrouwen aanzienlijk helpen de bevalling sneller te laten verlopen en minder pijn te voelen. De zwaartekracht helpt namelijk in dit soort posities goed mee, waardoor de weeën effectiever worden. Ook kan je een fitnessbal aanschaffen om op te zitten of om op te leunen, dat vinden ook veel vrouwen erg prettig.

  1. Gebruik verschillende hulpmiddelen

  Met hulpmiddelen bedoelen we niet gelijk medische pijnstilling. Er zijn ook veel andere manieren om de pijn te verlichten tijdens de bevalling. Zo kan je proberen een warme douche te nemen of massages te ontvangen van je partner. Voor sommige vrouwen kan het ook helpen tegen het einde van de bevalling een warm washandje tegen je vagina te houden, om de pijn te verzachten. Een badbevalling kan goed helpen de pijn van de weeën beter op te vangen! Ook een fijne bevallingsplaylist kan vrouwen helpen meer te ontspannen.

  1. Let op je ademhaling en probeer te ontspannen

  Door verschillende ademhalingstechnieken toe te passen tijdens de bevalling kan je in vele gevallen de pijn veel beter verdragen en jezelf door de weeën heen ‘’puffen’’. Hoe beter je weet hoe je moet ademen en hoe meer je hiermee kunt ontspannen, hoe meer endorfine er wordt aangemaakt in je lichaam: een natuurlijke pijnstilling. In verschillende zwangerschapscursussen, zoals Hypnobirthing, wordt veel aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken tijdens de bevalling.

  1. Zorg voor steun om je heen

  De bevalling kan voor veel vrouwen veel aangenamer worden als je mensen om je heen hebt die je steunen en er samen met jou doorheen gaan. Voor veel vrouwen zijn hun verloskundige/doula en partner vaak al genoeg, maar je moeder, zus of een goede vriendin kan ook erg fijn zijn. Aan de mensen die je steunen kun je bijvoorbeeld een massage vragen, meer of minder frisse lucht, muziek, een glaasje water en andere dingen die je goed laten voelen tijdens de bevalling.

  1. Probeer je niet te verzetten tijdens de weeën

  Bij een bevalling horen weeën, en daar ontkom je gewoon niet aan. Logisch gezien heeft het dus eigenlijk geen zin om je daartegen te verzetten, ook al voelt het niet bepaald fijn. Als je je verzet tegen weeën, kan de pijn alleen maar erger worden. Word vrienden met de pijn, hoe gek dat dan ook klinkt. Het hormoon endorfine, wat dient als een natuurlijke pijnstiller, wordt hierdoor afgeremd. Je bevalling kan hierdoor pijnlijker worden ervaren en langer duren. Het beste is als het ware in je weeën te ‘’duiken’’. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is de moeite waard je gewoon over te geven aan je weeën. Ze zijn er met een goede reden! In het begin van de bevalling misschien niet zo gemakkelijk, maar uiteindelijk wel beter! Je verloskundige kan je hierbij helpen.

  1. Praat jezelf moed in

  Als je constant denkt ‘’ik kan dit niet’’, dan zal je je onbewust alleen maar verzetten tegen de weeën. Het is beter om te bedenken dat deze pijn niet voor altijd is, en dat iedere wee je dichterbij het einde brengt. Bedenk ook dat er oneindig veel vrouwen voor jou dit ook hebben gedaan, dus waarom jij niet! Je kunt niet meer doen dan je overgeven aan de oerkracht die je voelt tijdens de weeën en erop vertrouwen dat je dit kan. Je kunt altijd rekenen op de professionele hulp van je verloskundige, wat ook een geruststelling is.

  1. Zorg voor een fijne omgeving zonder afleidingen

  Het ideaal is natuurlijk om te kunnen bevallen in een omgeving waarin jij je vol in kunt ontspannen. Ontspanning zorgt namelijk voor de aanmaak van de natuurlijke pijnstiller endorfine in je lichaam, wat zorgt voor minder pijn tijdens de weeën en een vlotte bevalling. Heb je dus de keus, kies dan voor de omgeving waar jij je het fijnst, veiligst en meest ontspannen zult voelen. Het liefste zonder factoren die je kunnen afleiden van het focussen op je bevalling.

  1. Gebruik aromatherapie

  Met een aroma diffuser met je favoriete geur kan je helemaal opfleuren en het kan bijdragen aan een fijne gemoedstoestand, zelfs tijdens de bevalling.

  Iedere vrouw heeft een andere pijngrens. Het is aan jou aan te geven wanneer je een bijvoorbeeld een ruggenprik, pethidine of remifentanil nodig hebt.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard