1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Mag je hardlopen tijdens de zwangerschap?

  Gepubliceerd op: 11-25-2021Bewerkt op: 3-7-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-25-2021Bewerkt op: 3-7-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  In beweging blijven tijdens de zwangerschap is in het voordeel van jou en je baby, maar hoe zit dat met hardlopen? Je denkt misschien dat door het rennen je baby wat te verduren krijgt. Kun je doorgaan met hardlopen als je zwanger bent?

  Hardlopen en zwanger

  Hardlopen is gelukkig niet gevaarlijk voor jou of je baby tijdens de zwangerschap. Jij kunt zelf het beste aanvoelen wanneer je te snel gaat of je te veel inspant tijdens het hardlopen en bij het doen van andere sporten. Bij bekkenklachten kun je beter niet hardlopen, en als je moeite hebt met ademhalen, kun je beter een pauze nemen. Als je verloskundige of gynaceoloog om een andere reden aangeeft dat je niet mag sporten, dan mag je ook niet hardlopen.

  Hardlopen rustig opbouwen

  Vooral als je voor je zwangerschap niet veel hebt hardgelopen, is het goed dit rustig opbouwen door eerst te wandelen en korte afstanden te rennen, altijd luisterend naar je lichaam. Als je bekkenklachten hebt, kun je beter andere sporten doen, zoals naar de zwangerschapsgym gaan, pilates of yoga doen.

  Ging je al vaak joggen voordat je zwanger werd? Dan kun je dit blijven doen zoals je eerst deed, zolang dit voor jou goed voelt en je het goed kunt volhouden. De meeste vrouwen houden het prima voor tot in het tweede trimester vanwege de groeiende buik, maar afhankelijk van jou kun je prima tot langer doorgaan.

  Powerwalken tijdens de zwangerschap

  Kun je niet meer aan hardlopen doen door bekkenklachten of extreme vermoeidheid? Luister dan naar je lichaam, en doen het niet alsnog. Houd je er wel van te wandelen, dan is Powerwalken een alternatief. Dit is eigenlijk snelwandelen, maar het is veel minder belastend voor je bekken, en ook is het makkelijker goed adem te blijven halen.

  Hardlopen na de bevalling

  Sommige vrouwen kunnen niet wachten na de bevalling weer in beweging te komen. Begin echter niet al een week na de bevalling weer met hardlopen. Als jij je goed voelt, kan je een week na de bevalling weer een eerste korte wandeling nemen met je nieuwe gezinnetje. Doe dit zo langzaam als voor jou nodig is, maak kleine passen en maak een kort ommetje. Meestal duurt zo’n eerste wandeling niet meer dan tien minuten, waarna je het rustig kunt opbouwen.

  Tot twaalf weken na de bevalling zal je alleen low-impact kunnen bewegen, wat betekent dat er altijd één voet op de grond moet staan. Hardlopen kan dus voor die tijd dus niet, ookal voel je je goed, omdat de bekkenbodem en buikspieren flink moeten herstellen van de bevalling. Je kunt tot twaalf weken dus wel powerwalken, en daarna kun je rustig weer beginnen met hardlopen aan de hand va een opbouwschema om je bekken en buikspieren niet te overbelasten.

  Weten welke sporten je allemaal wel en niet mag doen? Volg de cursus 'Sporten tijdens de zwangerschap', deel van ons online cursuspakket

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard