Bereken je week

ZwangerGezondheidSporten tijdens de zwangerschap

Sporten tijdens de zwangerschap

Met sporten tijdens de zwangerschap ben je iets beperkter dan normaal, maar toch zijn er nog veel leuke opties!

Sporten tijdens de zwangerschap

12 November 2019 17:47

We weten allemaal dat lichaamsbeweging gezond is. Ook al zal je vaak moe zijn, af en toe sporten tijdens de zwangerschap zal je ontzettend veel voordelen opleveren. Zo zal de bevalling hoogstwaarschijnlijk makkelijker verlopen omdat je er fysiek meer klaar voor bent, en ook het herstel zal gemakkelijker gaan.

Bewegen tijdens de zwangerschap?

Vooral tijdens het eerste trimester zal het wat gemakkelijker zijn om in beweging te blijven, omdat dan je buik nog niet zo groot is. Vanaf het eerste trimester blijven sporten is een goed idee, omdat zo vanaf het begin af aan je conditie op peil blijft. Zo zal je gedurende de hele zwangerschap minder fysieke klachten ervaren.

Wanneer je merkt dat je sneller buiten adem raakt, sneller moet wordt of pijn krijgt, luister dan naar je lichaam en neem een pauze. Probeer nooit ‘door te zetten’ tijdens de zwangerschap, maar pak echt je rust op het moment dat je lichaam hierom vraagt. Tijdens je zwangerschap is zo’n half uur matig intensief bewegen genoeg.

Welke sporten kan ik wel en niet doen?

Sportte je voor de zwangerschap haast nooit, dan kun je ook tijdens de zwangerschap prima beginnen met fit worden. Uitstekende opties als je nooit zo sportief bent geweest zijn:

De volgende sporten kun je beter achterwege laten tijdens de zwangerschap:

 • Skiën
 • Snowboarden
 • Paardrijden
 • Duiken
 • Klimmen
 • Hockey
 • Judo
 • Voetbal

Ben je echter een professioneel skiër of ruiter, dan kan je hier wellicht nog even mee doorgaan in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Later in de zwangerschap wordt je buik hier waarschijnlijk te dik voor en zijn er gezondheidsrisico’s.

Waar moet je verder rekening mee houden?

Hormonale veranderingen

Je hormonale huishouding is behoorlijk anders tijdens de zwangerschap. Hormonen zoals progesteron, oestrogeen en relaxine spelen hierbij een grote rol. Oestrogeen kan tijdens het sporten plots zorgen voor misselijkheid, progesteron voor obstipatie en kramp in je kuiten en relaxine voor bekkenklachten of lage rugklachten.

Gewichtsveranderingen

Je zult een hoop aankomen tijdens de zwangerschap. Door deze gewichtstoename kan de belasting op de spieren en gewrichten ook toenemen, wat niet echt bevorderlijk is voor een fijne workout. Je bent hierdoor gevoeliger voor blessures.

Hogere lichaamstemperatuur

Tijdens de zwangerschap zal door een verhoogde stofwisseling de warmteproductie in je lijf toenemen. Hierdoor zal je het altijd iets warmer hebben dan normaal. Het is belangrijk in de gaten te houden dat je lichaamstemperatuur niet hoger wordt dan 38,5 graden celsius. Tijdens het sporten is het dus van belang je temperatuur in de gaten te houden. Krijg je het te warm? Peins er dan niet over even een pauze te nemen.

Houding

Je houding zal tijdens de zwangerschap iets veranderen. Zo zal je rug holler worden en je bekken en schouders naar voren leunen. Om dit compenseren is het een goed idee altijd zo rechtop mogelijk te blijven lopen en je lichaamsgewicht te verdelen over beide benen. Dit is ook belangrijk om te doen tijdens het doen van squats of lunges.

Energiebehoefte

Het is een fabeltje dat je tijdens de zwangerschap voor 2 moet eten, maar je hebt wel een hogere energiebehoefte. Dit houdt in dat je vanaf week 14 zo'n 300 extra kilocalorieën binnen zou moeten krijgen. Zorg er dus voor dat je van energie bent voorzien vóór het sporten (met bijvoorbeeld een energierijke snack) en zorg ervoor dat je na het verbranden van de calorieën ook ná het sporten goed eet.

 • Magazine

 • Mijn week

 • Zoeken

 • Dashboard