1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Zwangerschapspilates

  Gepubliceerd op: 11-23-2020Bewerkt op: 3-7-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-23-2020Bewerkt op: 3-7-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Josée van der Kooij
  Wil jij graag fit, flexibel en in balans blijven tijdens je zwangerschap? Dan kan zwangerschapspilates wat voor jou zijn! Tijdens je zwangerschap heb je een toenemend gewicht dat gedragen moet worden. Dat vergt kracht en uithoudingsvermogen van je spieren. Zwangerschapspilates is hiervoor bij uitstek geschikt omdat je rustig en geconcentreerd je rug, buik en bekken in optimale conditie brengt. Door pilates vergroot je de controle op je spieren en blijf je zo fit en vitaal mogelijk.

  Wat is zwangerschapspilates?

  Pilatesoefeningen zijn actieve, dynamische oefeningen die je helpen bij het verbeteren van je houding, coördinatie, balans, kracht, flexibiliteit en ademhaling. In de zwangerschap wordt de les aangepast, zodat de oefeningen veilig zijn om te doen in ieder trimester. Tijdens zwangerschapspilates bereid je je fysiek en mentaal voor op de bevalling en houd je je lichaam sterk. Pilates biedt een goede basis tijdens EN na de bevalling.

  Voor een lichaam in balans

  Als je zwanger bent, verandert er van alles in je lichaam. Hiermee maakt je lichaam zich gereed voor de zwangerschap en bevalling. Zo verslappen de spieren en gewrichten door de hormonen. Terwijl er eigenlijk, met een groeiende buik, juist meer van de spieren gevraagd wordt.

  Bij pilates train je op een effectieve manier de buik-, bekkenbodem- en rugspieren. Deze spieren beschermen en ondersteunen je rug. Zo voorkom je bekken- en rugpijn. Ook kan je door het trainen van je bekkenbodemspieren de kans op urineverlies verkleinen, tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

  Met klein materiaal zoals pilatesballen en flexbanden is pilates vooral leuk om te doen. Ook is er ruimte voor ademhaling, ontspanning en oefeningen ter voorbereiding op de bevalling. Alles draait namelijk om de balans tussen in- en ontspanning. Bij gezond bewegen gaat het niet alleen om hoeveel en hoe intensief je beweegt, maar vooral ook hoe je beweegt en hoe je lichaam daarbij voelt.

  Zwangerschapspilates gedurende de hele zwangerschap

  Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met zwangerschapspilates. Aan het begin van je zwangerschap ligt de nadruk op een goede stabilisatie van je rug. Dit is de basis voor een goede houding tijdens de rest van de zwangerschap. Naar mate de buik groeit, verschuift de focus wat naar gerichte training op je balans en coördinatie. De dieper gelegen spiergroepen blijven we trainen, maar daarbij krijgen ook de benen aandacht om de extra kilo’s op te vangen.

  Verschil tussen pilates en yoga

  Veel mensen vragen naar het verschil tussen yoga en pilates. Bij pilates ligt het accent meer sportief en is er veel aandacht voor het juist uitvoeren van de bewegingen. Bij yoga ligt het accent meer op ontspanning en verdieping van je geest. Echter wordt er bij zwangerschapspilates ook aandacht besteed aan ademhalingstechnieken.

  Geïnteresseerd in zwangerschapspilates? Bij Statiek kun je zwangerschapspilates lessen volgen.

  Dit artikel is geschreven door Josee van der Kooij

  Weten welke sporten je allemaal wel en niet mag doen? Volg de cursus 'Sporten tijdens de zwangerschap', deel van ons online cursuspakket

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard